E. du Perronprijs 2014 voor Warna Oosterbaan

26 maart 2015

De E. du Perronprijs 2014 gaat naar Warna Oosterbaan en fotograaf Theo Baart voor hun boek Ons erf. Identiteit, erfgoed, culturele dynamiek. Dat maakte hun uitgeverij deze week bekend.

De E. du Perronprijs is een jaarlijkse prijs, bedoeld voor personen of instellingen die zich middels een actieve bijdrage aan de cultuur verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen. Vorig jaar won Mohammed Benzakour met Yemna, in 2013 won Koen Peeters met zijn boek Duizend heuvelsDe andere genomineerden dit jaar waren Fikry El Azzouzi's Drarrie in de nacht, en Peter Vermeersch' Ex. Over een land dat zoek is [leesfragment].

De jury, bij de nominaties:

‘Het doet op een eigen, journalistieke manier verslag van een onderzoeksproject, uitgeschreven door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, dat in Nederland is uitgevoerd naar aanleiding van de verwarring die ons in de greep heeft ten aanzien van identiteit, erfgoed, culturele dynamiek (de ondertitel van het boek). Oosterbaan weet de academische inbreng van sociologen, antropologen, historici en cultuurwetenschappers terug te brengen tot de proporties van het dagelijkse handelen, gewoonten en keuzes. Hij doet dat intelligent, genuanceerd en zonder sensatiezucht. Het is een verademing om cultuur en erfgoed vanuit die optiek benaderd te zien. De foto's van Theo Baart ondersteunen het beeld dat cultuur niet alleen betrekking heeft op het excellente en de canon, maar ook en vooral onze alledaagsheid uitdrukt in wisselende omstandigheden. Cultuur is vooral een dynamisch proces. Zij past zich aan bij de behoeften van de gebruikers. Vandaar dat het grote verlangen naar authenticiteit vooral gezien moet worden als een claim op vertraging en restauratie in een samenleving die door mondialisering en migratie cultureel op drift is geraakt. In dit verband is Ons Erf te waarderen als een anker op volle zee: niet als een onverzettelijk vast punt, maar als een locatie om je te oriënteren.’

Delen op

€ 9,99
€ 9,99
pro-mbooks1 : athenaeum