Edgar de Bruin wint de Letterenfonds Vertaalprijs 2015

29 oktober 2015

Edgar de Bruin wint de Letterenfonds Vertaalprijs 2015. De Bruin vertaalt uit het Tsjechisch en kreeg daarvoor eerder de Premia Bohemica Prijs toegekend.

De Letterenfonds Vertaalprijzen werden voorheen jaarlijks aan drie vertalers uitgereikt, en inmiddels jaarlijks aan één vertaler naar het Nederlands, en elk tweede jaar aan een vertaler uit het Nederlands. De Letterenfonds Vertaalprijs wordt uitgereikt aan literair vertalers die zich zowel onderscheiden door de hoge kwaliteit van hun vertaaloeuvre als door hun inzet als ambassadeur voor een bepaald taalgebied, genre of het literair vertalen in het algemeen. Met deze prijs wil het Letterenfonds de belangrijke maar vaak onderbelichte bijdrage die vertalers leveren als herscheppend kunstenaar en als bemiddelaar tussen talen, literaturen en culturen voor het voetlicht brengen. Eerder wonnen Jelica Novakovic en Paul Beers (2014), Martin de Haan (2013), David Colmer, Mark Leenhouts en Mark Wildschut (2012), Vincent Hunink, Bartho Kriek en Claudia Di Palermo (2011).

Uit het persbericht:

'De jury van de Letterenfonds Vertaalprijs waardeert dat De Bruin (1958) al twee decennia met aanhoudend enthousiasme in het Nederlandse taalgebied een lans breekt voor de Tsjechische literatuur. De Bruins oeuvre toont aan dat hij scherp in de gaten houdt in welke richting die literatuur zich beweegt. Naast romans vertaalde hij ook korte verhalen, toneel en poëzie. Vaak zijn de zelf gekozen titels experimenteel en gedurfd te noemen. Zelden gaat het om makkelijke teksten. Frequente registerwisselingen, humor en ironie weet hij op een creatieve manier in het Nederlands weer te geven.'

Edgar de Bruin vertaalt uit het Tsjechisch. Hij zette de reeks Moldaviet op voor Uitgeverij Voetnoot. Hij vertaalde werk van Josef Škvorecký, Jáchym Topol, Zuzana Brabcová, Daniela Hodrová, Kveta Legátová, Karol Sidon, Michal Viewegh en Tomáš Zmeškal. Voor zijn zijn vertaling Spoelen met teerzeep van Jáchym Topol kreeg hij de Aleida Schot-prijs.

Delen op

€ 19,00
€ 19,00
€ 10,00
€ 19,00
€ 19,00
€ 10,00
pro-mbooks1 : athenaeum