Folio Prize 2015 voor Family Life van Akhil Sharma

24 maart 2015

Akhil Sharma wint de Folio Prize 2015 met zijn boek Family Life, vertaald door Otto Biersma in Gezinsleven.

Alle fictie, uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk en geschreven in het Engels, mag meedoen aan de Folio Prize. Daarom wordt de prijs ook wel gezien als een alternatief voor de Booker Prize. Akhil Sharma ontvangt een bedrag van maar liefst £40.000 voor het boek waar hij ruim dertien jaar aan werkte. In 2014 won George Saunders de eerste editie van de prijs.

Family Life gaat over de emigratie van een gezin uit New Delhi naar Amerika en is deels gebaseerd op het eigen leven van de schrijver. Op de shortlist van de Folio Prize 2015 stonden onder anderen Jenny Offill, Ali Smith en Rachel Cusk. Voorzitter van de jury William Fiennes verwoordde de keuze voor Sharma zo:

From a shortlist of which we are enormously proud, Akhil Sharma’s lucid, compassionate, quietly funny account of one family’s life across continents and cultures, emerged as our winner. Family Life is a masterful novel of distilled complexity: about catastrophe and survival; attachment and independence; the tension between selfishness and responsibility. We loved its deceptive simplicity and rare warmth. More than a decade in the writing, this is a work of art that expands with each re-reading and a novel that will endure.

Ook in Nederland reageerden recensenten enthousiast op Gezinsleven. Annemarié van Niekerk schreef in TrouwGezinsleven overweldigt de lezer door de ingehouden kracht en schoonheid van het verhaal en door het psychologische raffinement waarmee Sharma een immigrantenfamilie neerzet, die er dankzij de jongste zoon in slaagt om de Amerikaanse Droom tot werkelijkheid te maken.'

Delen op

€ 28,49
€ 17,99
€ 28,49
€ 17,99
pro-mbooks1 : athenaeum