Het Nieuwscentrum signaleert: Another Escape, Fathers en Print Is Dead (12 augustus 2015)

12 augustus 2015

In het signalement vandaag aandacht voor de kleine independents Another Escape en Fathers en het overzichtsboek Print Is Dead. Long Live Print.

Another Escape #5

Another Escape #5

Another Escape wordt gemaakt in Bristol, een stad waar een groep onafhankelijke tijdschriften zit die zich Bristol Independent Publishers noemt. Ook Cereal, Boneshaker en Ernest Journal horen bij dit collectief.

Another Escape is inmiddels alweer vijf nummers oud en laat steeds bij elk nummer een nieuwe ontwikkeling zien, het vorige ging over de nacht en was wat donkerder en complexer met artikelen over meteorieten en meer hoofdstukken. In nummer vijf gaan de redacteuren meer in op duurzaamheid en buitenleven, ze verbleven een tijd in Noorwegen waar ze een hoofdstuk aan wijden. Vooral het artikel over de mensen die in fjorden leven springt eruit: mooie portretten over ambacht en sport. Martin Nastad woont in Norddal waar hij traditioneel Noors bier brouwt zoals hij dat van zijn vader en opa heeft geleerd.

Het deel 'Concious Living' gaat over sustainability: artikelen over mensen die dingen willen veranderen en meer 'in-tune' met de natuur willen leven. Er is op tijdschriften gebied nog maar weinig te krijgen over dit onderwerp, dus goed te zien dat Another Escape dit oppakt.

Ook in dit nummer een scala aan gepassioneerde mensen die inspireren door hun werk en levensstijl en, net als de eerdere nummers, is ook deze Another Escape mooi vormgegeven.

132 pagina's, € 14,-

Another Escape #5
Fathers #2

Fathers #2

Fathers komt uit Warschau en gaat inderdaad over het vaderschap. Ook in Warschau zit een kleine scene van interessante tijdschriften waar Thisispaper bijvoorbeeld ook toe behoord. Over vaders zijn niet veel tijdschriften, het Amerikaanse Kindling is de enige andere titel over het onderwerp die we in de winkel verkopen. Niet alle artikelen gaan expliciet over vaderschap of kinderen en opvoeden. Dit tweede nummer heeft een lang interview met de Poolse architect Przemo Lukasik over werk, zijn huis, buren en de bijzondere relatie met zijn moeder. Verder wordt Berlijn onder de loep genomen: wat zijn leuke plekken voor vaders om naartoe te gaan met hun kinderen? Aan het einde een stuk over Wojtek Pastusch die handgemaakte pijpen maakt. Ook komen vaders uit Australië en Kaapstad voorbij.

Hoofdredactrice Ania Czajkowska vertelt in het voorwoord dat ze na het publiceren van het eerst nummer van over de hele wereld feedback kreeg over haar tijdschrift. 'Everywhere fathers are searching for their own paths and want to see fathers like them.'

144 pagina's, € 15,50

Fathers #2
Ruth Jamieson, Print is Dead. Long Live Print

Ruth Jamieson, Print Is Dead. Long Live Print

Het is duidelijk dat de independent magazines booming zijn, er is een gigantische hoeveelheid titels en die lijkt alleen maar toe te nemen. Ook is er duidelijke een publiek voor al deze titels die zonder adverteerders of grote uitgeverijen werken en een duidelijk onderwerp kiezen dat de redacteuren na aan het hart ligt. Afgelopen lente verscheen het overzichtsboek Print Is Dead. Long Live Print van Ruth Jamieson. Het is een breed overzicht van de belangrijkste en succesvolste indies anno 2015. De tijdschriften worden ruim belicht in het beeldmateriaal. Jammer genoeg zijn de beschrijvingen wat summier en staat er steeds slechts een kort interview met de hoofdredacteuren. Wat het boek vooral laat zien is de verscheidenheid aan onderwerpen waar tijdschriften over gemaakt worden, de hoge esthetische kwaliteit die ze bezitten en de gedrevenheid van de makers.

Over twee jaar zal dit nog steeds een fijn boek zijn om in door te bladeren, waarin je herinnerd zult worden aan oude covers en titels die er dan wellicht niet meer zijn. Een mooi tijdsbeeld van indie magazines.

208 pagina's, € 49,50

Ruth Jamieson, Print is Dead. Long Live Print

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum