Het Nieuwscentrum signaleert: Matter, Hot Rum Cow, The Cleaver en Banksy in New York (15 april 2015)

15 april 2015

Ons Nieuwscentrum kijkt over de grenzen en signaleert: Matter, Hot Rum Cow, The Cleaver en Banksy in New York.

Matter #3

Matter #3

De nieuwe Matter gaat over het Midden Oosten. Voor elk nummer kiest de redactie een ander gebied waar ze hun de essays rond verzamelen. Die zijn sterk, prikkelend en soms enkele jaren oud, en dus kun je Matter bij de slow journalism-stroming rekenen. Met het Midden Oosten hebben ze een spannende regio gekozen met essays over Islamitische Staat, dat journalist Brendan O'Neill een door het westen gemaakt monster noemt. De fotoserie "Seven execution squares" van Hrair Sarkisissian uit 2008 laat pleinen in grote steden van Syrië zien net na zonsopgang, het tijdstip waarop meestal executies plaatsvinden. In de hoofdstukken 'Architectures of Conflict' en 'The Child of Eastern Europe' belicht het blad Israel en Palestina naast elkaar.

Matter is een gedreven en wat donker tijdschrift, gedrukt op zacht papier met een typografie die bij het onderwerp past en mooie fotografie tussen de essays door. Een interessante nieuwe titel naast Brownbook, WTD, The Outpost, Delayed Gratification en Makeshift.

90 pagina's, € 11,50

Collection of Documentaries #0
Hot Rum Cow #7

Hot Rum Cow #7

Hot Rum Cow uit Schotland kijkt ook over de grenzen van het Verenigd koninkrijk, het blad gaat geheel over drank en in deze nieuwe rum-special onderzoeken ze de geschiedenis van rum op zee. Jawel, het gebruik door smokkelaars en piraten. De drank komt waarschijnlijk uit de Engelse kolonie Barbados en werd door de Britten vaak in kokosnoten gegoten om stiekem te drinken, in het begin was het gevaar van de sterke drank nog niet bekend en vielen mensen volgens de overlevering dood op straat neer als ze hele pints rum dronken.

Dit onafhankelijke magazine, gemaakt in Edinburgh, staat vol goede illustraties, weetjes over drank en portretten van chefs die koken met drank . Alles overgoten met een dikke laag humor en wit. Vorig jaar noemde de Amerikaanse Esquire dit tijdschrift in hun lijst van '80 things that define us today'.

98 pagina's, € 7,-

Hot Rum Cow #7
The Cleaver #4

The Cleaver #4

The Cleaver is een kookblad exclusief over de Chinese keuken, dat gemaakt wordt door een groep Britse journalisten wonend in China. Het is geïnspireerd op Lucky Peach, en dat is te zien aan de speelse opmaak, de collages met foto's en illustraties maar het is ook te merken aan de inhoud van de artikelen. In nummer vier: het Chinatown van Havana, LL Cool J's liefde voor Chinees eten, Julia Kuo's favoriete dumplings en een uitgebreid artikel over het gebruik van ei in Chinese gerechten. Het is knap om te zien dat de redacteuren erin slagen een spannend tijdschrift maken over zo een specifiek onderwerp. The Cleaver verveelt geen moment, integendeel: de spannende mix van verhalen maakt dat je zin hebt in het volgende nummer en een bezoekje aan de Chinees.

80 pagina's, € 12,50

The Cleaver #4
Banksy in New York

Banksy in New York

Street artist Banksy is best actief geweest in New York en dit nieuwe boek bewijst dat. New York heeft een levendige, badass graffitiscene, staat in het voorwoord. De makers zijn erop uit gegaan werk van Banksy te spotten op de muren van de stad. Opvallend is dat Banksy heel de stad heeft gebruikt als doek voor zijn werk: het boek is opgedeeld in wijken en met name het hoofdstuk Chinatown heeft een mooi voorbeeld van Banksy's recalcitrante stijl. Bij borden die graffiti en streetart verbieden spuit de kunstenaar een jongen op de muur die de spuitbus van de muur pakt.

128 pagina's, € 29,90

Banksy in New York
pro-mbooks1 : athenaeum