Het Nieuwscentrum signaleert: The Ride Journal, Vestoj en Fiera (7 januari 2015)

07 januari 2015

Deze week een selectie die uitblinkt in diversiteit: een tijdschrift over fietsen (The Ride Journal), een over mode (Vestoj) en een over design (Fiera). Het Nieuwscentrum signaleert!

The Ride Journal #9

In het Engelse The Ride Journal vertellen fietsers over hun fietsavonturen en ervaringen, die vervolgens prachtig geïllustreerd op de pagina's van het tijdschrift verschijnen. Een concept dat al sinds het eerste nummer wordt gehanteerd.
Net als in Sidetracked, het tijdschrift uit Bristol waarin extreme sporten en expedities worden beschreven, kruip je in The Ride in de huid van de sporter. Het tijdschrift is ook verwant aan het eveneens uit Bristol afkomstige fietsblad Boneshaker dat ook veel gebruik maakt van illustraties maar meer de nadruk legt op het in kaart brengen van de mondiale fietscultuur. Wat The Ride zo bijzonder maakt is dat je op elke pagina kennis maakt met een nieuw fietsavontuur van zeer uiteenlopende mensen, gebieden en fietstypes.

190 pagina's, € 12,50

Vestoj #5 On Slowness

Vestoj #5 On Slowness

Geïnspireerd door het boek Traagheid van Milan Kundera stelde Anja Cronberg het vijfde nummer van dit modetijdschrift samen. 'Er is een geheim verbond tussen langzaamheid en geheugen, tussen snelheid en vergeten.'
De gekte in de mode-industrie met collecties die elkaar in hoog tempo opvolgen levert tegenwoordig veel kritiek op. Vestoj laat zien dat kritiek op snelheid van alle tijden is, maar plaatst deze bevindingen wel in de huidige tijdgeest. Met mooie interviews (met onder anderen Hussein Chalayan, Dries van Noten en Margaret Howell), essays (onder meer over de opkomst van de modefotografie - destijds een ware revolutie), fragmenten uit literatuur (met Giacomo Leopardi en Junichiro Tanizaki) en beeldschone reportages (bijvoorbeeld over jeans en het Japanse boro). Vestoj laat zien wat van waarde en tijdloos is in de wereld van de mode.

255 pagina's, € 15,-

Vestoj #5 On Slowness
Fiera #1 London/Prague/Lodz/Kortrijk

Fiera #1 London/Prague/Lodz/Kortrijk

Fiera signaleert nieuw talent, omdat de makers van het blad vinden dat 'Nieuw talent onmisbaar is om met design de kleine en grote wereldproblemen aan te pakken'.
Het is een inspirerend overzicht, vormgegeven door Jeremy Leslie's Magculture. Maar de vraag is of er niet allang genoeg te vinden is op blogs en andere sociale media over alle designtentoonstellingen. Ja, maar hoofdredactrice Katie Treggiden vond dat er nog behoefte was aan duiding en context. Fiera voldoet aan die behoefte met interviews, essays in beeld en woord, trendanalyses en een aantal fraaie designmanifesten. Fiera #1 is een tijdschrift om trots op te zijn.

157 pagina's, € 25,-

Fiera #1 London/Prague/Lodz/Kortrijk

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum