Het Nieuwscentrum signaleert The Weekender, Reportagen, Zweikommasieben Magazin en Exactitudes

18 februari 2015

Het Nieuwscentrum signaleert! The Weekender, Reportagen, Zweikommasieben Magazin en Exactitudes zijn (deels) Duits. En het lezen waard.

The Weekender  #16

The Weekender #16

Het Duitse tijdschrift met de Engelse titel dat sommige artikelen ook in het Engels afdrukt. The Weekender is een tijdschrift dat tegelijkertijd naar binnen en naar buiten probeert te kijken. Hoe wil ik leven, hoe ziet mijn woonomgeving eruit, maar ook hoe leven andere mensen, wat beweegt andere mensen in hun leven. Dat gaat eerder via dingenliefde en observatie dan door diepte-interviews en gesprekken. Veel tijdschriften nu (Another Escape, Kinfolk, Cereal) lijken te zeggen: geef je ogen de kost, en probeer te leren van de wereld om je heen. Dus stappen we aan boord bij de langwerpige kanaalboten in Engeland, volgen we het brood door Kabul, en kijken we in het kleine gehucht Cabo Polonio in Uruguay aan de Braziliaanse grens.

98 pagina's, € 11,90, Duits met een beetje Engels

The Weekender  #16
Reportagen #21

Reportagen #21. Das Unabhängige Magazin für erzählte gegenwart

Felgekleurd, handzaam en kleurig: het wereldgebeuren in pocketformaat, volgens de makers althans:

‘Het tweemaandelijkse tijdschrift is volledig gewijd aan het genre van de lange kwaliteitsreportage. Het is een prachtig vormgegeven magazine in boekvorm, waar elke journalist en liefhebber van verhalende journalistiek van gaat watertanden.
Dat het meer is dan een jongensdroom bewijzen de cijfers (dit jaar bereikt het blad het break even point), de critici (vorig jaar won het zowel de belangrijkste designprijs als twee grote journalistenprijzen), en de lezers — die massaal de papieren vorm boven de digitale kiezen en jonger zijn dan je zou denken,’ schrijft Elja Looijestijn voor de VPRO gids, die ook hoofdredacteur Daniel Puntas Bernet sprak: ‘Ik verslond bladen als The New Yorker, maar de Duitstalige wereld kende geen dergelijk tijdschrift. Dus ik besloot er zelf een te beginnen.’

In nummer #21: ze noemen hem de Pantera Negra, in Grozny stapt Juan Carlos Gomez nog een keer in de ring. De rockband Freiwild bestormt de top-50 met heftige teksten over de ondergang van het Avondland. Met een schot in de rug wordt het leven van de Palestijnse Khalil beëindigd – Reportagen brengt het onderzoek naar een duidelijk geval dat niet zo duidelijk blijkt.

126 pagina's, € 15,-

Reportagen #21
Zweikommasieben Magazin #10

Zweikommasieben Magazin #10. A magazine on contemporary Club Culture containing interviews, columns and essays

In de maanden voorafgaande aan de verschijning van dit nummer hebben de makers zich uitgebreid bezig gehouden met de Punkmuziek en - cultuur en het DIY-gehalte van zelfgemaakte muziek. Wat is de samenhang tussen kunst en clubmuziek; zijn de gevorderde artiesten en dj’s allemaal begonnen op de basis van de punkbeweging? Deze vragen worden behandeld in een foto-essay, een kort verhaal en een aantal interviews. Met en over Lena Willikens, Vessel, Powell, DJ TLR, The KVB, Juju & Jordash, Torn Hawk, Ralf Köster, Nika Son &, f#x vom Golden Pudel, Yør & Ulf Eriksson.

112 pagina's € 12,50, Duits én Engels

Zweikommasieben Magazin #10
Zweikommasieben Magazin #10
Exactitudes

Exactitudes (zesde druk)

De klassieker onder de stijl- en fotografieboeken is steeds hetzelfde blijven doen met toch steeds een andere vertaalslag. Je zet twaalf mensen camera die bij één groep horen op dezelfde manier voor de. Of dat nou corpsballen zijn, stoere jongetjes in Rio de Janeiro of, en dat past enorm goed bij deze Duitse editie van ons signalement, oudere mannen met een Oost-Duits costuum. Hoedje, colbert, al dan niet een Horst-Tappertbril, das met speld. Maar ook überhippe stijlen die je overal in Berlijn en Rotterdam kunt tegenkomen. En slagers, communiemeisjes, vrijwilligsters, geeks.

Tien jaar lang leven Elly Uyttenbroek en Ari Versluis zich al uit op dit project. En het gekke is, of eigenlijk het mooie, het gaat niet vervelen. Bij elke pagina denk je: oh ja, die. Ze leggen het maatschappelijke blikveld op grootse wijze vast.

154 twaalftallen, € 39,50, EngelsDelen op

€ 60,90
€ 60,90
pro-mbooks1 : athenaeum