Het Nieuwscentrum signaleert: Works That Work, Brownbook, Scenario en Gyre (21 januari 2015)

21 januari 2015

Op donderdag 29 Januari vindt er om 18.30 uur in Athenaeum Nieuwscentrum een presentatie plaats van het tijdschrift Works That Work door Stack Magazines. Daarom leek het ons leuk om deze week tijdschriften te behandelen die innovatief en vrij denken en schrijven.

Works That Work #4 Extreme Environments

Works That Work is een kunst-/design-/current affairs- blad uit Den Haag. Dit nummer is een special over extreme omstandigheden. Zoals een roerige jeugd een goudmijn is voor een kunstenaar, kunnen extreme omstandigheden een goede prikkel zijn voor innovatie en het doen van uitvindingen.
Behalve een rubriek met grappige uitvindingen zoals een wand met ingebouwde bierblikjeskoeler, en een eland een lichtgevend gewei worden we verwend met serieuze artikelen. Jonah Goodman schreef een waanzinnig interessant stuk over de bezetting van Sarajevo en de uitvindingen die mensen deden om te overleven onder de nieuwe omstandigheden. Dat levert fraaie foto's op van zelfgebouwde kachels en geïmproviseerde karretjes om flessen water te vervoeren. Verder mensen die in onafgebouwde flatgebouwen wonen in Venezuela, en de verschillende manieren waarop ouders hun kinderen naar school brengen op verschillende continenten. Komt dat zien en horen op 29 januari en lees je nu vast in!

92 pagina's, € 16,-

Brownbook #48 The Professors Issue

Brownbook #48 The Professors Issue

In dit nummer staan professoren en studeren centraal, aan het woord komen allerlei profs. Brownbook bestrijkt het gebied van Noord-Afrika tot de uithoek van Oman en heeft derhalve een grote culturele diversiteit:

'At the University of Hawaï at Ma?noa in Honolulu, Dr Adly Mirza takes an alternative approach to education. The students that sign up to his Arabic 101 class not only receive an in-depth introduction to the Arabic language, but also get homemade baklava, sing-a-long sessions to classic Abdel Halim Hafez songs and honest tuition from a lecturer who is truly in a class of his own.'

'Bahia Shehab is a TEDx-talking, spray-painting professor at the American University in Cairo, where she has developed a progressive curriculum based on her tireless research on Arabic typography and design.'

'At Bethlehem University, Dr Mazin Qumsiyeh is not only a professor of biology, but an inspirational figure in his community, the academic and activist chose to return to Palestine and give his knowledge back to his homeland.'

204 pagina's, € 7,-

Brownbook #48 The Professors Issue
Scenario 01/2015 The Space issue

Scenario 01/2015 The Space issue

Het Copenhagen Institute for Futures Studies (IFFS) bestaat sinds 1970. Voormalig OESO-secretaris-generaal Thorkil Kristensen richtte het instituut op voor beleidsmakers in publieke en private organisaties, om hun bewustzijn op het gebied van relevante toekomstperspectieven te vergroten en weloverwogen beslissingen te maken. En zoals het een goede denktank betaamt geeft het IFFS verscheidene publicaties uit, waarvan Scenario in de schappen van Athenaeums Nieuwscentrum ligt. Dit nummer behandelt de ruimtevaart - een onderwerp dat altijd tot de verbeelding spreekt. Wie in de onmetelijke ruimte huizen misschien wel wezens zoals wij. Verder een artikel over diegenen die Mars willen gaan koloniseren en die dientengevolge nooit meer op aarde zullen terugkeren. Volgens hun website zijn er al 200.000 aanmeldingen.

72 pagina's, € 12,00

Scenario 01/2015 The Space issue

Julia Decker, Gyre: The Plastic Ocean

Een in Thailand weggegooide flip-flop vindt zijn weg naar Hawaï, en een fles uit de Japanse Tsunami spoelt aan op de kust van Alaska.
Met een verbluffende visuele aanpak tonen internationaal vermaarde kunstenaars hun visie op het plastic afval in de grote oceaan en creëren daarmee autonome kunstwerken. Het grootste deel van het afval komt terecht in een van de vijf gigantische gyres, maalstromen van kilometers grote afmetingen.
Dit boek, waarin de relatie tussen de mens en de oceaan in een hedendaagse consumptie wordt onderzocht, biedt een internationaal perspectief op een uiterst urgent milieuprobleem.

211 pagina's, € 29,95

pro-mbooks1 : athenaeum