I.M. René Gude (1957-2015)

14 maart 2015

Gisteren is filosoof René Gude overleden, zo bevestigde de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) eerder vandaag. Gude die tot voor kort Denker des Vaderlands was, was al geruime tijd ziek.

In de afgelopen jaren heeft Gude verscheidene interviews gegeven waarin zijn ziekte en de manier waarop hij daar als filosoof mee omging aan de orde kwamen. Twee van die gesprekken zijn gebundeld: Stand-up filosoof interviews door Wilma de Rek en Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het, een tweegesprek met Wim Brands. Een fragment uit dat laatste interview is op de website van Trouw terug te vinden, Gude zegt daarin onder meer:

'Als je je een enorm sterke voorstelling maakt van de dood, hoe het zou zijn als jij er niet meer bent, dan ben je met iets bezig dat zich nog niet heeft voorgedaan en dat je nog nooit zelf hebt beleefd. Dat is onempirisch. Je tovert jezelf voorstellingen voor, en die roepen emoties op. Je maakt met een irreëel beeld je emoties wakker. Het beste is om geen ideeën over de dood te hebben. Als de dood er is, ben jij er niet en kun je er dus ook niets over weten. Misschien bof ik een beetje, maar ik ben écht niet bang voor de dood. Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het.'

Zie ook onze besprekingen van Stand-up filosoof en Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het.

pro-mbooks1 : athenaeum