Jan Hanlo Essayprijzen 2015 voor Arjen van Veelen en Miriam Rasch

19 juni 2015

De Jan Hanlo Essayprijs Groot gaat naar Arjen van Veelen voor En hier een plaatje van een kat, de Essayprijs Klein gaat naar Miriam Rasch.

De Jan Hanlo Essayprijs bekroont de beste essaybundel van de afgelopen twee jaar. Eerder wonnen Marja Pruis (2013), Joke J. Hermsen (2011), David Van Reybrouck, Roel Bentz van den Berg, Rudy Kousbroek, Douwe Draaisma en Tijs Goldschmidt. De kleine prijs voor een ongepubliceerd essay (thema 'Over de liefde'), werd in het verleden gewonnen door onder anderen Joke Hermsen en Pieter Hoexum, Arjen van Veelen en Daan Stoffelsen (2013).

De andere genomineerden voor de kleine prijs waren Coco Schrijber, Benjamin De Mesel en Jeroen Hopster, voor de grote prijs was de shortlist:

Van Veelen kon niet aanwezig zijn, maar werd via skype gebeld. Rosanne Hertzberger nam namens hem de trofee aan. De jury, die koos uit meer dan zestig inzendingen:

'Van Veelen bedrijft lichtvoetige cultuurkritiek in de traditie van Roland Barthes.  Zijn beschrijvingen van hedendaagse mythes gaan uit van concrete casussen,  maar hij is ook altijd persoonlijk, gaat de confrontatie aan met zichzelf. Hij laat  zichzelf ook verleiden tot het drinken van energiedrankjes als Red Bull of het  kopen van dat T-shirt dat je buikje doet verdwijnen. Hij beschrijft de  absurditeiten van het moderne leven zo dat de lezer echt aan het denken wordt  gezet. Zijn observaties zijn scherp en origineel en zijn taal tintelt en bruist. [...] De jury vond het al moeilijk om tot een shortlist te komen, het viel ons helemaal  zwaar om een winnaar aan te wijzen tussen deze boeken die elk op hun unieke  manier uitzonderlijk zijn. We hebben uiteindelijk gekozen voor de virtuoze  cultuurkritiek die we onszelf ook aantrokken, want dat buikje, hebben we dat  niet allemaal? De winnaar van de Jan Hanlo Essayprijs Groot is Arjan van Veelen.'

Wij hebben voorgepubliceerd uit Van Veelens En hier een plaatje van een kat. Lees het fragment op Athenaeum.nl. Van Veelen heeft ook regelmatig voor deze site geschrevenEsther Wils introduceerde hem destijds aan de hand van zijn Over rusteloosheid.

Eerder die avond werd de Essayprijs Klein uitgereikt aan Miriam Rasch, die ook voor deze site schrijft. (Lees hier haar recensies.) De jury, die uit zo'n zeventig inzendingen koos:

'Miriam Rasch heeft het in "Een kleine biologische banaan: fonofilia in 12 scènes" ook over liefde en technologie, in het bijzonder over de invloed van de telefoon - de ouderwetse
en de slimme van tegenwoordig - op verliefdheid en verlangen. Het is een oorspronkelijk en
sterk betoog, waarin Rasch het verschil tussen echt en virtueel ontmaskert. [...] Alle vier de genomineerde essays zijn verleidelijk en sterk, maar de jury koos als winnaar het
meest overtuigende betoog, het essay dat ambieerde iets te zeggen over liefde in deze
technologische tijden, zonder daarbij modieus te zijn. De Jan Hanlo Essayprijs Klein gaat naar
Miriam Rasch.'

De essays van de genomineerden zijn vooralsnog te lezen op de site van de Essayprijs; volgende week wordt Rasch' stuk in De Groene Amsterdammer geplaatst - net als Marja Pruis' Hanlo-essay, dat de avond opende. Miriam Rasch werd geïnterviewd door haar werkgever Hogeschool van Amsterdam.

pro-mbooks1 : athenaeum