Jan Wolkersprijs 2015 voor Niet zonder elkaar

18 oktober 2015

Niet zonder elkaar, van Louis Schoonhoven, Koos Biesmeijer, Gerard Oostermeijer en Rolf Roos, wordt bekroond met de Jan Wolkersprijs 2015. Dat werd zojuist bekendgemaakt.

De Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandse natuurboek wordt voor het derde jaar uitgereikt. 'Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam Jan Wolkers Prijs geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.' Vorig jaar won Remco Daalder met De gierzwaluwin 2013 won Simon van der Geest met Spinder.

De jury:

'Het winnende boek, uitgegeven door NatuurMedia, is geschreven door een collectief onder aanvoering van Schoonhoven met medewerking van Rolf Roos, Koos Biesmeijer, Gerard Oostermeijer en bijdragen van nog een tiental andere auteurs. ‘Niet zonder elkaar – bloemen en insecten’ vertelt over de fascinerende relaties tussen planten en hun bestuivers. Wie mocht denken dat bloemen stuifmeel maken en dan maar stilletjes af blijven wachten tot er ooit een dier toevallig passeert om te bestuiven, vergist zich vreselijk.

Het is een moderne versie van Jac P. Thijsse’s Verkade-album ‘De bloemen en haar vrienden’, uit 1934, vlot geschreven, vol fascinerende voorbeelden. Over de bloem als verleidster, het kussen door de wind, en de bijenorchis die het ‘gewoon zelf doet’. Lees en huiver: ‘De winterharde Arisaema triphyllum staat ook bekend als dominee-op-de-preekstoel. […] De dominee is een engerd als het aankomt op bestuiving’. Spoiler alerts zijn verboden, maar we kunnen wel verklappen dat mugjes die de bloem binnentreden, een onzeker lot wacht. 

Het is een college van de dertien auteurs waarin beschreven wordt welke verrassende strategieën sommige planten hebben om insecten te lokken die voor hun bevruchting moeten zorgen.'

De shortlist:

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum