Jeroen Brouwers, Mark Schaevers en Rob van Essen op shortlist Gouden Boekenuil

25 februari 2015

Jeroen Brouwers, Rob van Essen, Mark Schaevers, Joost de Vries en Niña Weijers staan met hun boeken op de shortlist van de Gouden Boekenuil 2015. Dat werd vanochtend bekendgemaakt.

De Gouden Boekenuil is de belangrijkste literaire prijs van België. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste fictie of non-fictietitel van het afgelopen jaar. Op 30 april wordt duidelijk wie de prijs (en de prijs van de lezersjury) dit jaar wint. Dit is de shortlist:

De shortlist is een mooie mix van jong (De Vries en Weijers) en gearriveerd, van genres van roman (Brouwers, Weijers) tot verhalenbundel (Van Essen) tot essay (De Vries) en biografie (Schaevers). Alleen de mix man-vrouw valt tegen ten opzichte van de longlist (13 mannen, 7 vrouwen), en één uitgeverij - AtlasContact - heeft drie genomineerden. Dan de gepasseerden: op de longlist stonden onder anderen Kees 't Hart, Gustaaf Peek, Pieter Steinz en Peter Terrin - naast veel jonge schrijvers.

Maar onder deze 'topfavorieten' zijn drie prijswinnaars: Van Essen won onlangs de J.M.A. Biesheuvelprijs, Niña Weijers werd vorig jaar bekroond met de Anton Wachterprijs. Joost de Vries won de Boekenuil vorig jaar. Zowel Brouwers, Schaevers als Weijers werden meermalen genoemd in de eindejaarslijstjes van 2014. Rob van Essen eenmaal - door jurylid Marja Pruis.

Delen op

€ 17,50
€ 9,99
€ 9,99
€ 18,99
€ 17,50
€ 9,99
€ 9,99
€ 18,99
pro-mbooks1 : athenaeum