Nobelprijs voor de Literatuur 2015 voor Svetlana Alexijevitsj

08 oktober 2015
| |

De Nobelprijs voor de Literatuur 2015 gaat naar de Wit-Russische schrijfster Svetlana Alexijevitsj 'for her polyphonic writings, a monument for suffering and courage in our time'.

De Nobelprijs voor de literatuur is de belangrijkste internationale prijs voor literatuur. In 2014 won Patrick Modiano, in 2013 won Alice Munro de prijs, in 2012 Mo Yan, in 2011 Tomas Tranströmer, in 2010 Mario Vargas Llosa, in 2009 Herta Müller. De Nobelprijs werd maar dertien maal eerder gewonnen door een vrouw: Selma Lagerlöf, Grazia Deledda, Sigrid Undset, Pearl Buck, Gabriela Mistral, Nelly Sachs, Nadine Gordimer, Toni Morrison, Wislawa Szymborska, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, en dus Herta Müller en Alice Munro. En het feit dat ze non-fictie schrijft maakt haar een nog grotere outsider in de lange lijst met laureaten.

Alexijevitsj stond al enkele jaren bovenin de lijstjes van de gokkantoren. Ze won eerder verschillende PEN-prijzen, de Prix Médicis essai voor Het einde van de rode mens en de Duitse Vredesprijs, een prijs die geldt als voorspeller voor de Nobelprijs.

N.B. Wij bespraken Alexijevitjs' Het einde van de rode mens. Lees de recensie op Athenaeum.nl. Het einde van de rode mens is een van de veelvuldig genoemde titels op de eindejaarslijstjes 2014.

Zie ook de artikelen die The New Yorker, Flavorwire.com en Slate.com over Alexijevitsj publiceerden. Op de website van The Guardian vindt u een artikel van Bela Shayevich, de vertaalster die aan de Engelse uitgave van Alexijevitsj' Second-hand Time werkt. Verder kunt u op Granta.com, Theparisreview.com en Wordswithoutborders.org werk van Alexijevitsj lezen.

pro-mbooks1 : athenaeum