O.a. Adriaan van Dis, Gustaaf Peek en Peter Terrin op shortlist Libris Literatuurprijs 2015

02 maart 2015

Gustaaf Peek, Kees 't Hart, Peter Terrin, Niña Weijers, Esther Gerritsen en Adriaan van Dis zijn genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2015. Dat werd zojuist bekendgemaakt.

De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd vorig jaar gewonnen door Ilja Leonard Pfeijffer met La Superba. In 2013 won Tommy Wieringa de Libris Literatuurprijs, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf.

Opvallende afvaller van de longlist is Jeroen Brouwers, wiens Het hout door critici in bijna alle eindejaarslijstjes werd opgenomen en die genomineerd is voor de Gouden Boekenuil. Ook Wessel te Gussinklo, die wel de shortlist van de AKO Literatuurprijs haalde, stond er niet op.

Niña Weijers, de Anton Wachterprijswinnares die ook voor de Boekenuil genomineerd is, is een van de weinige jonge vrouwen die de overstap maakten (de jury: 'Het viel de jury op hoeveel jonge, vrouwelijke debutanten het voorbije jaar heeft opgeleverd die niet alleen qua kwantiteit, maar ook qua literaire kwaliteit menig mannelijke vakgenoot ver achter zich lieten.' Op de longlist stond ook de volledige BNG Bank Literatuurprijs-shortlist, en de andere debutante, Bregje Hofstede). Ook Gerritsen, 't Hart en Peek kwamen meermalen voor in de eindejaarslijstjes.

Op 11 mei 2015 zal Wim Pijbes tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam bekend maken wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven.

De jury bestaat uit:

Wim Pijbes (voorzitter), hoofddirecteur Rijksmuseum;
Jacqueline Bel, universitair hoofddocent moderne Nederlandse letterkunde, VU Amsterdam;
Rob van Essen, auteur en recensent Engelstalige literatuur NRC Handelsblad;
Maria Goos, auteur;
Marnix Verplancke, literair recensent bij Knack.be, De Morgen en Trouw.

pro-mbooks1 : athenaeum