Prijs der Nederlandse Letteren voor Remco Campert

09 februari 2015
| | |

Gisteren werd bekendgemaakt dat Remco Campert de laureaat is van de Prijs der Nederlandse Letteren. Deze Nederlands-Belgische oeuvreprijs is een van de weinige die de P.C. Hooftprijs- en Gouden Ganzenveerwinnaar nog niet ontving.

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt elke drie jaar uitgereikt door de Belgische koning of de Nederlandse koningin. Eerder werden Mulisch, Reve, Haasse, Nooteboom en Brouwers al eens bekroond. In 2012 kreeg Leonard Nolens de prijs. De jury:

'Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven maar heeft zich nooit vastgereden in clichés.'

Broodheer de Volkskrant heeft een reactie van de laureaat:

'Het is natuurijk iets raars. Het is niet iets waar je op zit te wachten, maar als het dan vanuit de blauwe hemel komt vallen, dan maakt het je heel gelukkig. Ik heb het juryrapport nog niet gezien, maar als daarin woorden als relativering en lichtheid worden gebezigd, herken ik me daar zeer in. [...] Het is ook zo mooi dat dit geen commerciële prijs is, zoals de AKO- of de Librisprijs. Ik heb jarenlang in Antwerpen gewoond, dus dat ik deze prijs van de twee kleine landen mag ontvangen stemt me gelukkig.'

Op Athenaeum.nl vindt u veel Campert. Recent zijn columnbundel Te vroeg in het seizoen, een leesfragment, maar eerder ook een fragment uit zijn verhalenbundel Vrienden, vriendinnen en de rest, en filmbeelden van zijn voordracht van 'Poëzie is een daad' op het verjaardagsevenement bij Athenaeum. 

Delen op

€ 21,99
€ 13,50
€ 15,00
€ 9,90
€ 9,99
€ 17,50
€ 9,99
€ 21,99
€ 13,50
€ 15,00
€ 9,90
€ 9,99
€ 17,50
€ 9,99
pro-mbooks1 : athenaeum