Recensieoverzicht: Boleslaw Prus, Rüdiger Safranski, Marlon James (1 juli 2015)
06 juli 2015Deze week in de kranten en weekbladen: Rüdiger Safranski over Goethe, en verder: Rebecca Lee, Hilary Mantel, Vercors, Toni Morrison, Bavo Claes, Edgar Hilsenrath, Joseph Brodsky, Dolores Thijs, Mercé Rodoreda, Karen Köhler, Marcel Proust, Lewis Carroll, Boleslaw Prus, Emmanuel Carrère, Joris Voorhoeve, Marlon James, Zia Haider Rahman, James Wood, Jack Kerouac, reizen in de literatuur, literatuur voor op reis, David Vann & Wanda Reisel. En zomertips.
Oudere afleveringen van deze rubriek zijn te raadplegen in ons archief. Ook de Vlaamse kranten en weekbladen worden, elke maandag of dinsdag, opgenomen in het overzicht, met dank aan Johan Eeckhout. De titels verwijzen naar de fysieke boeken; tussen rechte haken staan e-books, gebonden en oorspronkelijke edities, en redactionele items op Athenaeum.nl.
Arturo Pérez-Reverte was van kinds af fan van de 19e-eeuwse avonturen- en feuilletonromans en blijft in Schaduwtango [e-book] die jongensdroom trouw, vindt Marijke Arijs. Het boek waarin het wemelt van spionnen en dubbelspionnen, avonturiers en tangodansers ‘gaat over dromen en desillusies, liefde en verraad, en is met veel zwier en panache geschreven’. Kathy Mathys zet 2 verhalenbundels naast elkaar, Lynx en andere verhalen [e-book] van Rebecca Lee en Hilary Mantels De moord op Margaret Thatcher [e-book]. ‘Lee is erudiet en speels, scherp en bevreemdend’, schrijft ze terwijl Mantel, hier vooral bekend om haar epische romans ‘ook op enkele bladzijden het maximum bereikt’. Ine Roox las Italiaanse streken [e-book] van Bas Mesters, een terugblik op zijn tijd als Italiëcorrespondent. Mesters pakt het bijzonder aan en hangt alles op aan een wandeling van 1 dag door Rome, vooral is hij op zijn best ‘als hij Italië door de mond van boeiende Italianen laat vertellen’. En Hans Cottyn plaatst zijn stuk over Vercors’ De stilte der zee [e-book] in de rubriek ‘Fenomeen van de week’. Het kleinood over een erudiete en beschaafde Duitse officier die tijdens WO II in Frans plattelandsdorp niets dan stilzwijgen oogst werd bij het verschijnen clandestien verspreid en kwam snel ook in Nederland (als een van de eerste boeken van de Bezige Bij) en in Vlaanderen terecht (bij Manteau, in vertaling van Hubert Lampo).
De boekrecensies van De Standaard verschijnen elke vrijdag in de bijlage De Standaard der Letteren. De Standaard is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.
In De Morgen ‘Boeken’ gaat Christophe Vekeman uitgebreid in op het turbulente leven van Grace Metalious, auteur van Peyton Place, dé roman over schaamteloze hypocrisie. ‘Je leest dit boek met één oog dichtgeknepen, alsof je door het sleutelgat loert,’ schrijft Vekeman en verder, ‘Peyton Place is dan ook juist zo bijzonder omdat het boek zich in onvergelijkbare balans bevindt op de plots bijzonder dun blijkende grens tussen pulp en literatuur’. En God sta het kind bij [Engelse editie | e-book] van Toni Morrison kon Sofie De Smyter niet overtuigen, ze struikelde over de vele verhaallijnen en de net iets te vaak pijnlijk oppervlakkige stijl. Van Vijftig tinten grijs [leesfragment] raakte Stine Jensen niet opgewonden maar van Mijn man en mijn minnaars van Robin Rinaldi wel. ‘In Mijn man en mijn minnaars [e-book]staan het vrouwelijk orgasme en het genot van Robin helemaal centraal en misschien is dat wel de reden voor opwinding.’ meent ze terwijl ze ook te rade gaat bij de Israëlische sociologe Eva Illouz die zich in Hardcore romantiek. Vrouwen, mannen en Vijftig tinten grijs [Engelse editie] dezelfde vraag stelt.
En in Vijftig [e-book] van Bavo Claes zijn de mannelijke personages de weg kwijt én geobsedeerd door vrouwenborsten, stelt Dirk Leyman vast. De recensent viel haast in katzwijm voor ‘de stijfiorituren’ en ‘woordcuriositeiten’, het verhaal over ‘zielige mannen zonder ruggengraat (...) kreunt onder zijn eigen topzwaarte’. In De opstand van de massamens [recensie] treurt José Ortega y Gasset om de culturele achteruitgang, en hekelt hij de historische arrogantie weet Alicja Gescinska, maar het nu heruitgegeven magnus opus valt ook op door hoe het is neergepend, de Spaanse filosoof schreef in ‘een heldere en verfijnd literaire stijl’. In De belevenissen van Ruben Jablonski [Duitse editie | leesfragment] creëert Edgar Hilsenrath een door levenslust en schrijflust verteerde hoofdpersoon die een roman over een getto wil schrijven, voor Joseph Pearce kiest de auteur ditmaal voor een impressionistische aanpak.
De boekrecensies van De Morgen verschijnen elke woensdag in de bijlage Boeken. De Morgen is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.
Janita Monna bespreekt de bloemlezing Strohalmen voor de lezer [leesfragment], een bloemlezing uit het werk van Joseph Brodsky door Kees Verheul. ‘Het zijn een paar willekeurige gedichten die Brodsky’s veelzijdigheid laten zien, zijn sterke verstechniek, zijn humor en de constante hoge kwaliteit van zijn werk, dat nog niet zo snel zijn bijzondere geheim prijsgeeft.’ Paul van der Steen bespreekt Limburg kolenland van Ad Knotter en Onder onze voeten van Paul Arnold, maar raadt aan ‘wie op meer algemene wijze kennis wil maken met het mijnbedrijf’ Mijnwerkers in Limburg. Een sociale geschiedenis [e-book] of In en onder het dorp. Mijnwerkersleven in Limburg [e-book] aan.
Met een bevroren jas en een geleend tientje. Herinneringen van Thérèse Cornips [e-book] van Guus Middag, wordt besproken door Rob Schouten. ‘Guus Middag tekende dit rijke en bescheiden leven haarfijn op, zonder zichzelf op te dringen; je hebt eigenlijk steeds het gevoel dat Cornips zelf aan het woord is.’ Jann Ruyters bespreekt Peter Mendelsunds Wat we zien als we lezen [e-book | recensie]. Over Het huis aan de Sont [e-book] van Dolores Thijs, schrijft Annemarié van Niekerk: ‘Thijs weet ons op een dikwijls ontroerende manier te betrekken bij de intieme details van het leven op Rungstedlund en bij de verlangens, frustraties en zeer wisselende emoties waarmee Karen Blixen de laatste dertig jaar van haar bestaan te kampen had.’ Hinke Hamer laat Linda Polman aan het woord over Death Row Dollies [e-book]. Het belang van het Binnenhof van Diederik Smit wordt besproken door Paul van der Steen, hij schrijft dat Smit ‘op meeslepende wijze het verhaal van een wonderlijk gebouwencomplex’ vertelt.
‘Net als in zijn vorige roman toont de schrijver zich ook nu weer een meester in de weergave van wat hij zelf “levantijnse twistzucht” noemt, en ook zijn beschrijvingen van het zenuwachtige veranderen van de plannen zijn grandioos en meeslepend,’ schrijft Sofie Messeman over De verraders [e-book] van David Bezmozgis. Monique de Heer bespreekt De poppenspeler [e-book] van James Carol en noemt het ‘een pageturner’.
Berthold van Maris bespreekt Tuin aan zee en In de Cameliastraat van Mercé Rodoreda, die allebei in het afgelopen jaar in het Nederlands vertaald zijn. ‘Zo gaat het met veel situaties en details in dit boek. Ze worden alleen maar beschreven, kort en onvolledig, maar ze intrigeren en suggereren van alles.’ Het jeugdboek Liquidator van Andy Mulligan wordt besproken door Joukje Akveld.
De boekrecensies van Trouw verschijnen elke zaterdag in Letter & Geest, en zijn voor abonnees te raadplegen op trouw.nl. Trouw is te koop bij het Nieuwscentrum.
Persis Bekkering sprak Karen Köhler, die debuteerde met Vuurpijlen vangen [e-book | Wir haben Raketen geangelt | recensie]: 'Als ik een briefje vind op straat bedenk ik er meteen een verhaal bij. Of als een voorbijganger mijn aandacht trekt. Ik wil over het echte leven schrijven. In het theater gaat het altijd over falen, over worstelende zielen, daar kijken we kennelijk graag naar. Mij interesseert hoe je over de mislukking heen komt. Meer nog dan over verlies, gaat mijn boek over loslaten.'
En daarna krijgen we van een divers gezelschap Volkskrant-medewerkers tips voor deze vakantie. 'De speciale kunst van Proust, wiens actie in de ritmische beschouwing gevonden kan worden en niet in de belevenissen (daarom is hij met name geliefd bij verstokte lezers die de gave bezitten van het geduldig genieten), vlamt juist op bij zogenaamd roerloze scènes,' schrijft Arjan Peters. Swanns kant op, de nieuwe Proust-vertaling [e-book | leesfragment | vertaalitem] mee dus. Maarten Keulemans beveelt Matt Ridleys De rationele optimist aan. 'Overtuigend laat hij zien hoe de pessimisten die denken dat alles naar de haaien gaat altijd onder ons zijn geweest - en altijd ongelijk hebben gekregen. Een sterker eerbetoon aan het vernuft van de menselijke soort kun je je niet wensen.'
'Life on the Edge [Hoe leven ontstaat verschijnt in augustus] is een zeldzaam verrassend boek, dat de leek zomaar écht nieuwe wetenschap laat zien, en en passant waarschijnlijk heel wat biologen gaat wakkerschudden zoals Schrödinger in zijn tijd deed,' besluit Martijn van Calmthout zijn aanbeveling. Hanneke de Klerck is de coördinator van Sir Edmund. Weten we dat ook weer. Zij tipt de nieuwe Michel Faber, Het boek van wonderlijke nieuwe dingen [e-book | leesfragment | recensie | The Book of Strange New Things]. 'Dat boek van wonderlijke nieuwe dingen (de titel slaat op de bijbel, blijkt) is het ideale vakantieboek. Dik, maar héérlijk dik, precies wat je voor vakantie nodig hebt.'
Nee, neem Lewis Carrolls Alice in Wonderland & Alice in Spiegelland [Goudenreeks-editie, vertaling Nicolaas Matsier | Perpetua-editie, vertaling Matsier | Alice's Adventures in Wonderland and Through the Looking Glass] mee, betoogt Hans Bouman, 'tijdloos en eindeloos interpretabel. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het pure, door een tomeloze fantasie gedreven vertelplezier dat van de pagina's spat. Veel boeken worden vervelend als je merkt dat je er maar weinig van snapt. Het wonder van Alice is dat je in je verwarring slechts curiouser and curiouser wordt'.
Loes Reijmer tipt Curtis Sittenfields Zusjesland [e-book ('Sittenfelds grootste kwaliteit is de levensechtheid van haar personages. Ze zijn nooit cliché en hebben herkenbare, slimme en soms onuitstaanbare gedachten.'), Jonathan Witteman Jeremy Adelmans 'meeslepende biografie' Worldly Philosopher: The Odyssey of Albert O. Hirschmann ('Verzetsheld, Spanjestrijder, tolk tijdens het eerste naziproces, mede-grondlegger van het Marshall Plan, slachtoffer van het McCarthyisme, en ook nog vermaard econoom: het leven van Albert Hirschman (1915-2012) lijkt soms een Indiana Jones-film, maar met een geloofwaardiger plot en betere teksten.' ) en Haro Kraak James Salters Dwars door de dagen [e-book | Engelse editie | leesfragment] ('Zijn mooiste, als je het mij vraagt.').
Paul Onkenhout prijst Reuel Golden (ed.), The Age of Innocence aan ('Het was vroeger beter, het hoge woord moet er maar eens uit. Niemand hoeft daar meer aan te twijfelen, dit boek toont het aan.'), Ariejan Korteweg John Williams' Augustus [e-book | Engelse editie | leesfragment | recensie] ('Het is een fenomenale roman die de grote keizer heel dichtbij haalt.'), Wilma de Rek Michel Houellebecqs Soumission [Onderworpen | e-book | leesfragment | recensie] ('een geweldig boek omdat het a. zo'n intelligente analyse geeft van de westerse samenleving, bevolkt door eenzame zielen, ijdele journalisten en ruggegraatloze universiteitsmedewerkers, b. een meesterlijk en geraffineerd spel speelt met de angst voor de islam, c. droevig en grappig tegelijk is, en d. ook nog eens in superieure stijl is geschreven').
Jean-Pierre Geelen tipt Albert Beintema's De grutto [e-book] ('In De grutto richt Beintema een standbeeld op voor hem op. En terecht, want de grutto is "De koning van de weide". Een houten hekpaaltje is zijn troon.'), en Aleid Truijens, ten slotte schuift Mark Schaevers' Orgelman. Felix Nussbaum, een schildersleven [e-book] naar voren. 'Het verhaal van zijn eigen leven vertelt hij ook in vele zelfportretten: een knappe man met een waakzame, wetende blik. Hij zag de wereld en de mensen van hun slechtste kant, overal loerde de dood, maar zijn schilderijen bleven springlevend tot het laatst. Die polsslag is voelbaar in deze prachtige biografie.'
De boekrecensies van de Volkskrant verschijnen elke zaterdag in Sir Edmund, en zijn te raadplegen op volkskrant.nl/boeken - een selectie is slechts voor abonnees toegankelijk. De Volkskrant is te koop bij het Nieuwscentrum.
In NRC deze week uitgebreid aandacht voor De pop [e-book | leesfragment] van Boleslaw Prus. Michel Krielaars vindt het boek 'overweldigend goed'. 'Met recht kun je hier spreken van een groots werk uit de wereldliteratuur,' besluit hij zijn stuk. Margot Dijkgraaf sprak met Emmanuel Carrère over zijn Het koninkrijk [Le royaume | recensie]. '[T]och heb ik de indruk dat we, als we de christelijke manier van kijken kwijtraken, iets wezenlijks verliezen,' zegt Carrère onder meer in het interview. Arie van den Berg recenseert Hoogste zomer, de dichtbundel van Co Woudsma [e-book]. 'Opvallend is het gebrek aan maskers. Woudsma toont zich zoals hij is, voorzichtig, maar volstrekt openhartig,' stelt Van den Berg.
Juurd Eijsvoogel las Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs van Johann Hari. 'Hari is niet alleen een begaafd auteur, hij heeft ook een meer dan gemiddelde betrokkenheid bij zijn onderwerp,' lezen we in de bespreking. Verder van Jos Palm een recensie van Han van Brees De geest van het Oude Loo [e-book]. Volgens Palm een boek met 'even vermakelijke als vermoeiende pagina's over een club hermetisch kakelende, kerkvrije christenen, die leven in de zekerheid dat hun hyperindividuele band met God een voorbeeld is voor de mensheid'. Marc Chavannes is dit keer hekkensluiter, hij schrijft over Veilige gebieden, het boek van Joris Voorhoeve [e-book]. 'Nederlandse politici die hun politieke daden en hun "tijd" analyserend beschrijven zijn dun gezaaid. Voorhoeve doet dat wel. Hij heeft zich als academicus een zwaardere taak gesteld dan anekdotisch terugkijken en selectief winkelen in zijn politieke dagboeken. Hij ambieert een brede, systematische greep met de idealistische instelling van een man die toekomstig leed wil voorkomen. Die combinatie zit zowel de wetenschappelijk onthechte blik als de leesbaarheid meer dan eens in de weg,' aldus Chavannes.
De boekrecensies van NRC Handelsblad verschijnen elke vrijdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op nrc.nl. Een selectie ervan is vrij toegankelijk via nrc.nl/boeken. NRC Handelsblad is te koop bij het Nieuwscentrum.
Dirk-Jan Arensman las Marlon James' Een beknopte geschiedenis van zeven moorden [e-book | A Brief History of Seven Killings | leesfragment]. Arensman noemt het 'een veeleisend en uitputtend boek'. 'Maar al hadden een paar stevige redactionele ingrepen geen kwaad gekund, het cumulatieve effect van al die stemmen en stijlen, de The Wire-achtige scènes en de voortratelende monologen is niettemin indrukwekkend, omdat ze je het gevoel geven dat al die grimmige ellende zich voor je ogen voltrekt. Dat je de gekte van een brok Jamaicaanse geschiedenis bijna één op één te zien krijgt, gefilmd vanuit de goot.' Hans Renders recenseert verder Rüdiger Safranski's Goethe. Kunstwerk van het leven [Goethe. Kunstwerk des Lebens | recensie | leesfragment]. Renders is niet overdreven enthousiast over de biografie maar, zo besluit hij zijn bespreking, '[d]e lezer krijgt een fraai verslag voorgeschoteld van iemand die tot aan zijn 82ste levensjaar als levenstaak nastreefde 'diegene te worden die je bent'.
Van Arie Storm een stuk over In het licht van wat wij weten [e-book] van Zia Haider Rahman. Hij is over het boek te spreken en schrijft onder meer: 'Dat is wat deze roman echt goed maakt: de terechte boosheid van de zogenoemde onderklasse die erin zit.' John Jansen van Galen wijdt een recensie aan Bram de Graafs 'gedetailleerde' Het verraad van Benschop [e-book]. Hans Knegtmans leverde een bespreking van A.J. Kazinski's De slaap en de dood [e-book]. De thriller 'dwingt bewondering af voor de intelligente, inventieve verteltrant,' vindt hij.
Verder in deze 'PS' een gesprek met Froukje Jansen waarin zij vertelt over het interview met haar dat Annick de Witt publiceerde in Duurzaamheid van binnenuit [e-book]. 'Het gaat bij alles om het bewustzijn dat wij onlosmakelijk verbonden zijn met al het leven om ons heen. Duurzaamheid kan niet alleen over technologische oplossingen en politieke regelgeving gaan. De denkers en doeners die in dit boek aan het woord komen vinden dat het vooral moet gaan om het herstel van de relatie tussen mens en natuur,' aldus Jansen.
De boekrecensies van Het Parool verschijnen elke donderdag in PS. Het Parool is te koop bij het Nieuwscentrum.
De Groene is dubbeldik, en staat in het teken van reizen. Koen Haegens interviewde Rüdiger Safranski over Goethe (immers ook een reiziger): 'Het gaf een reis naar Italië een diepgang en een gewicht die tegenwoordig moeilijk voor te stellen zijn. Daar schuilt iets moois in. Safranski wijst op de Duitse taal: "Je hebt fahren en erfahren. Dat ligt heel dicht bij elkaar. Je fahrt, reist, om iets te ervaren. Om jezélf te ervaren. Dat is de diepere zin van het reizen voor Goethe. Als je Goethe’s leven terugkijkend beziet, dan lijkt het allemaal heel geslaagd. Hij leidde een immens succesvol, welvarend en lang leven. Maar wat snel vergeten wordt, is dat er ook bij Goethe momenten waren dat hij had kunnen falen. Je moet bij hem oppassen dat alles achteraf niet te glad lijkt. Eén lange reeks successen. Nee, er waren telkens opnieuw persoonlijke crises. Om die te boven te komen was moed gevraagd. Zoals toen hij naar Italië ging."' Lees vooral Safranski's biografie Goethe. Kunstwerk van het leven [Goethe. Kunstwerk des Lebens | recensie | leesfragment].
Een verhaal van Rob van Essen. En James Wood schrijft over wat het betekent thuis te zijn. 'Sebald lijkt het verschil te weten tussen heimwee en dakloosheid, tussen thuislosheid en thuisloosheid. Als er sprake is van lijden, dan is er ook sprake van discretie: hoe kan mijn gemis adequaat worden vergeleken met het jouwe? Waar in het geval van verbanning gesproken kan worden van een absolute scheiding kun je in het geval van thuislosheid beter spreken van een zekere voorlopigheid, een patroon van vertrekken en terugkeren waar misschien geen einde aan zal komen.'
Kees 't Hart onderzoekt in Dichters & Denkers reisliteratuur en literatuur over reizen, met vermeldingen van de Odyssee, De reis van Sinte Brandaan, Sinbad de Zeeman in Duizendenéén nacht, Robinson Crusoe, en als 'absolute top in dit genre' Edgar Allen Poe's The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket. 'Opvallend is de laconieke toon waarop Poe allerlei gruwelen tijdens de reis naar de Zuidpool beschrijft. Wanneer de hoofdpersonen van honger dreigen om te komen besluiten ze via lootjes uit te maken wie ze op gaan eten. De trekking is van een nu nog steeds ongeëvenaard hoog horrorgehalte. En wanneer die achter de rug is, peinst Poe er niet over toch maar een goed einde aan de episode te maken.'
Ook Mark Twain komt aan bod, met zijn boeken The Innocents Abroad & A Tramp Abroad.
Feitelijk zijn al die personages 'on the road'. Dus duidt Joost de Vries Jack Kerouacs klassieker. 'Het is geen fijne klus de literaire kwaliteiten van On the Road [Guido Golükes vertaling | Road Novels (Library of America) uit te leggen. Er zitten nauwelijks mooie zinnen of metaforen in, hoofdstukken beginnen met "En toen". Het heeft geen noemenswaardige plot, het werkt niet naar een bepaalde catharsis toe die de hoofdpersonen ouder en wijzer achterlaat.' Maar: 'On the Road viel niet zozeer samen met de tijdgeest waarin het verscheen, nog beter, het reed voor die tijdgeest uit. En toch zit de rusteloosheid die dat decennium kenmerkt al in On the Road, niet in de tekst, maar in de subtekst. Het illustreert een levenshouding zonder deze te benoemen, je vindt het misschien wel het best terug in de beroemde, lyrische slotzin'
Waar moet je welke boeken lezen? Groene-recensenten tippen:
- Kees 't Hart: Miek Zwamborn, De duimsprong [recensie]
- Graa Boomsma: Thomas Pynchon, V., op Malta
- Christiaan Weijts: Baltasar Gracián, Handorakel of de kunst van de voorzichtigheid, overal ter wereld
- Cyrille Offermans: Guido Ceronetti, Albergo Italia. Meine Italienische Reise, in Italië
- Chris van der Heijde: Gerald Brenan, South from Granada, in Spanje
- Jan Postma: Joseph Brodsky, Watermark. An Essay on Venice, in Venetië
- Rob Hartmans: Michel Houellebecq, Soumission [Onderworpen] in Parijs
- Marja Pruis: Oriana Fallaci, Een man, in Griekenland
- Joost de Vries: Kazuo Ishiguro, The Remains of the Day [De rest van de dag], in Londen
- Niña Weijers: Renata Adler, Speedboat
De Groene Amsterdammer is elke woensdag al te koop bij het Nieuwscentrum. Athenaeum Boekhandel verzorgt de boekverkoop voor de website van De Groene.
Jeroen Vullings leest David Vanns Aquarium [e-book | Engelse editie | voorpublicatie] en Wanda Reisels Liefde tussen 5 en 7 [e-book | leesfragment] op het aquariummotief. 'Eigenlijk zit ze daar een paar uur lang een potje te mediteren, al dienen we deze fors uitgevallen eenakter vermoedelijk als een waarlijk proces van bewustwording tot ons te nemen.' En: 'Vanns aanwending van het aquariummotief is, anders dan die van Reisel, niet amusant op een vrijblijvende manier. Het biedt al met al een schouwspel dat je liever had willen vermijden, maar dat je na lezing van Aquarium voor je blijft zien.'
En Carel Peeters las Bernard Maris' Houellebecq Économiste [Economie is geen wetenschap | e-book]: 'Maris gebruikt Houellebecq met sympathie en een knipoog [...] om het hedendaagse almachtige geloof in de economie te ondergraven.'
Vrij Nederland verschijnt elke woensdag, een selectie van de recensies is op vn.nl/boeken raadpleegbaar. Vrij Nederland is te koop bij het Nieuwscentrum.
In Elsevier: de 99 beste boeken voor mee op reis. Wij beperken ons in ons overzicht tot de met tekst en uitleg uitgelichte titels; de lijstjes 'klassiekers die er nog steeds toe doen' en 'spraakmakend' laten we achterwege.
Frankrijk. Romans die stof doen opwaaien
- Michel Houellebecq, Onderworpen [e-book | Soumission | leesfragment | recensie] (Irene Start: 'cynische toekomstschets met als pijnlijke conclusie dat veel Fransen van alles zullen accepteren, als hun kostje maar gekocht is')
- Patrick Modiano,Om niet te verdwalen [e-book | Pour que tu ne te perdes dans le quartier | recensie] (Start: 'Mooie kleine roman over haperende herinneringen.')
- Ariejan Korteweg, Surplace [e-book] (Carla Joosten: 'Korteweg legt in dit boek de Franse ziel bloot.')
Spanje: Sociaal bewogen en realistisch
- Rafael Chirbes, Aan de oever [e-book | leesfragment]
- Milena Busquets, Ook dit gaat voorbij [e-book | También esto pasará | leesfragment] ('Start: 'passievolle roman over rouw')
- Almudena Grandes, De vijand van mijn vader [e-book | leesfragment]
Duitsland: De oorlog is niet meer zo beladen
- Timur Vermes, Daar is hij weer [e-book | Er ist wieder da | recensie] (Robbert de Witt: 'Ongemakkelijk en maatschappijkritisch')
- Wolfgang Herrndorf, Tsjik [e-book | leesfragment] (Liesbeth Wytzes: 'een hilarische, komische, soms treurige tocht')
- Giulia Enders, De mooie voedselmachine [e-book | Darm mit Charme | leesfragment]
Italie: Federico Fellini is nooit ver weg
- Umberto Eco, Het nulnummer [e-book | Numero zero | leesfragment] (Servaas van der Laan: 'zeer lezenswaardig')
- Antonio Pennacchi, Het Mussolinikanaal [recensie] (Van der Laan: 'Aangrijpende familiekroniek die tegelijk het verhaal vertelt van het vooroorlogse fascistische Italië.')
- Tim Parks, De kunst van het moorden [e-book] (Irene Start: 'Hilarisch operette-achtig verhaal dat steeds net niet uit de bocht vliegt.')
België: Grote Oorlog inspireert nog altijd
- Stefan Hertmans, Oorlog en Terpentijn [e-book | recensie | toelichting door de vertaler naar het Duits] (Start: 'Wat [dit boek] bijzonder maakt, is de intensiteit van deze intieme geschiedenis.')
- Geert van Istendael, Het Belgisch labyrint (Carla Joosten: 'Van Istendael heldert kwesties op rond taal, politiek, Koning en politiek cliëntalisme.')
- Kristien Hemmerechts, De vrouw die de honden eten gaf [e-book]
Verenigd Koninkrijk: Een groot historisch bewustzijn
- Boris Johnson, De Churchill factor [e-book | The Churchill Factor] (Rik Kuethe: 'ontstuimige biografie')
- W.G. Sebald, De ringen van Saturnus [Die Ringe des Saturn] ('Liesbeth Wytzes: 'Erudiet, soms triviaal, onweerstaanbaar.')
- Vesna Goldsworthy, Gorski [e-book | Gorsky] (Irene Start: 'eigentijdse The Great Gatsby')
Verenigde Staten: De grote stad en het platteland
- Marilynne Robinson, Lila [Engelse editie]
- Colum McCann, Laat de aarde draaien [leesfragment]
- Jodi Kantor, Barack en Michelle [e-book]
Elsevier-lezers gaan niet naar Griekenland. Maar Nic Vrieselaar bespreekt nog wel Yanes Varoufakis De economie zoals uitgelegd aan zijn dochter [e-book]. 'Ach, wie dat [vleugje communisme] met een korrel zout neemt, vindt hier een toegankelijke blik onder de motorkap van de economie.'
Elsevier verschijnt elke woensdag en is voor abonnees toegankelijk via weekblad.elsevier.nl. Elsevier is te koop bij het Nieuwscentrum.
In HP/De Tijd een interview met Tommy Wieringa, Esther Gerritsen en P.F. Thomése over reizen en schrijven door Nathalie Huigsloot. Ze praten onder andere over hoe het tegenwoordig niet meer nodig is naar locaties waarover je schrijft af te reizen. Zo zegt Tommy Wieringa over het gebruik van Google Earth: ‘Vervolgens had ik voor Dit zijn de namen [e-book | recensie | leesfragment] een Turkmeens landschap nodig en ben ik gewoon gaan inzoomen. Op een gegeven moment vond ik een plaatsje aan het meer van Kara Bogaz, een paar huisjes, er valt niet te leven daar. Ik kon op die hutten inzoomen. En ook de omgeving kon ik zo beschrijven.’
Dries Muus is enthousiast over Een honger [e-book] van Jamal Ouariachi. ‘Je merkt het al vanaf de eerste pagina’s: hier is een schrijver aan het woord die geen genoegen neemt met het voor de hand liggende alternatief. Dit is een schrijver die van elke alinea, elke zin iets bijzonders probeert te maken, en daar vrijwel elke keer in slaagt.’ Verder besteedt Muus aandacht aan Geen brug te ver [e-book] van Marcel van Roosmalen, Revolutie van Russell Brand en Pelgrim of niet? van Judith Vanistendael.
In ‘De culturele agenda van Typhoon’ geschreven door Nick Muller raadt de Zwolse rapper Verslaafd aan liefde [e-book] van Jan Geurtz, Dorstige rivier [e-book] van Rodaan al Galidi en Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid van Christiane Northrup aan.
Had Elsevier 99 tips? HP|De Tijd heeft er honderd. Netjes verdeeld over tien rubrieken, door Dries Muus, 'een zo volledig mogelijke lijst, tien keer tien suggesties: dikke en dunne boeken, highbrow en lowbrow, leerzaam en hersenloos, hartverscheurend en hilarisch'. Maar niet per se nog te koop.
De moederboeken
- Adriaan van Dis, Ik kom terug [hardback | e-book | recensie]
- Maarten 't Hart, Magdalena [e-book | leesfragment]
- Dimitri Verhulst, De laatste liefde van mijn moeder [e-book]
- Ernest van der Kwast, Mama Tandoori [e-book]
- Gerard Reve, Moeder en zoon
- Ischa Meijer, Brief aan mijn moeder
- Edward St Aubyn, Moedermelk [in De Patrick Melrose-romans | e-book | The Patrick Melrose Novels]
- D.H. Lawrence, Sons and Lovers
- Jonathan Franzen, Vrijheid [e-book | Freedom | recensie]
- Richard Yates, Een speciaal soort voorzienigheid [leesfragment]
De brievenboeken
- Frans Kellendonk, De brieven [e-book]
- Gerrit Komrij, Brieven uit Alvites [e-book]
- De schaamteloze passie van Mademoiselle S. [e-book | leesfragment]
- Willem Frederik Hermans & Gerard Reve, Verscheur deze brief. Ik vertel veel te veel [e-book]
- Gerard Reve, Brieven aan Simon C.
- Arnon Grunberg, Brieven aan Esther
- J.M.A. Biesheuvel, Brief aan vader
- Franz Kafka, Brief aan vader
- Willem Elsschot, Brieven
- Charles Bukowski, Screams from the Balcony: Selected Letters 1960-1970
De BN'ers
- Rick Nieman, Altijd Viareggio [e-book]
- Mike Boddé, Zupheul, Febbo, en de kleine Grakjesbembaaf, kortweg Jan
- Marian Mudder, Opium [e-book]
- Leon Verdonschot, Alles van elkaar [e-book | leesfragment]
- Filemon Wesselink, David Bezemer, Drugs voor junkies en dummies
- Halina Reijn, Prinsesje Nooitgenoeg
- Beau van Erven Dorens, Pijn [e-book]
- Anna Drijver, Ei [e-book]
- Arie Boomsma, Relishow [e-book]
- De Jeugd van Tegenwoordig, Ook maar mensen
De literaire thriller
- Arie Storm, Maans stilte [e-book]
- Daan en Thomas Heerma van Voss, Ultimatum [e-book]
- Ilja Gort, Château fatale [e-book]
- Herman Brusselmans, Zeik [e-book]
- Arjen Lubach, IV [e-book]
- Denis Johnson, De lachende monsters [e-book | recensie]
- Graham Greene, The Confidential Agent
- Javier Marías, De verliefden [midprice | e-book | recensie | leesfragment]
- Joseph Conrad, The Secret Agent
- Gerard Reve, De vierde man
De financiële sector
- Joris Luyendijk, Dit kan niet waar zijn [e-book | recensie]
- Thomas Piketty, Le capital au XXIe siècle [Nederlandse editie | Engelse editie]
- Wouter van Bergen & Martin Visser, De kleine Piketty [e-book]
- Ewald Engelen, De schaduwelite [e-book]
- Willem Middelkoop, Goud en het geheim van geld [e-book]
- Victor Broers, Europa in het rood [e-book]
- Naomi Klein, De shockdoctrine [e-book | The Shock Doctrine]
- Hans Verbraeken, De vrije val van Vestia [e-book]
- Vasco van der Boon & Gerben van der Marel, De vastgoedfraude [e-book | recensie]
De vertaalde klassiekers
- Marcel Proust, Swanns kant op, de nieuwe Proust-vertaling [e-book | leesfragment | vertaalitem]
- Roger Martin du Gard, De Thibaults [e-book | Les Thibault I | Les Thibault II | Les Thibault III | leesfragment]
- Alfred Döblin, Berlijn Alexanderplatz [e-book | Berlijn Alexanderplatz | leesfragment]
- Boleslaw Prus, De pop [e-book | leesfragment]
- Joseph Roth, Radetzkymars [e-book]
- Ágota Kristóf, Het dikke schrift [e-book]
- Giorgio Bassani, De tuin van de familie Finzi-Contini's [e-book]
- Beppe Fenoglio, De laatste dag [e-book | leesfragment]
- James Salter, Lichtjaren [e-book | Light Years | leesfragment]
- Harper Lee, Spaar de spotvogel [gebonden | To Kill a Mockingbird]
De boeken over lezen
- Cees Nooteboom, De schrijver als hoofdpersoon [e-book]
- Oek de Jong, Wat alleen de roman kan zeggen [e-book]
- James Wood, Tintelingen
- Tim Parks, Waarom ik lees [e-book | Where I'm Reading From]
- Julian Barnes, Uit het raam [Through the Window]
- Nick Hornby, Ten Years in the Tub
- Zadie Smith,Changing My Mind
- Saul Bellow, There is Simply Too Much to Think About
- Anneke Brassinga, Grondstoffen [e-book]
- Antoine Compagnon e.a., Een zomer met Proust [e-book]
De biografieën
- Willem Otterspeer, De zanger van de wrok [e-book | recensie]
- Jan Fontijn, Onrust, het leven van Jacob Israël de Haan [e-book | leesfragment]
- Martin de Haan, Aan de rand van de wereld: Michel Houellebecq
- Willem van Toorn, Emanuel Querido
- Els Snick, Waar het me slecht gaat is mijn vaderland. Joseph Roth in Nederland en België
- Zachary Leader, The Life of Saul Bellow
- Adam Begley, Updike
- Sylvie Simmons, I'm your man. Het leven van Leonard Cohen [I'm Your Man: The Life of Leonard Cohen]
- Stephen Cooper, Full of Life: A Biography of John Fante
- Michel Houellebecq, H.P. Lovecraft
De gebundelde stukken
- Remco Campert, Vandaag ben ik een lege kartonnen doos [e-book]
- Marcel van Roosmalen, Geen brug te ver [e-book]
- Nico Dijkshoorn, Huilen en lachen [e-book]
- Hans Dorrestijn, Zelfs Christus aan het kruis had het beter dan ik thuis [e-book | leesfragment]
- A.L. Snijders, Wapenbroeders [leesfragment]
- Sylvia Witteman, Plastic rozen [e-book]
- Karel van het Reve, Luisteraars!
- Arnon Grunberg, Grunberg rond de wereld
- Simon Kuper, Mannen van de bal [e-book]
- Michel van Egmond, Balverliefd
De last minute
- Ronald Giphart, Harem [leesfragment]
- P.F. Thomése, De onderwaterzwemmer [e-book | leesfragment]
- Annelies Verbeke, Dertig dagen [e-book | leesfragment]
- Griet op de Beeck, Kom hier dat ik u kus [e-book | leesfragment]
- Bert Wagendorp, Ventoux [e-book | leesfragment]
- David Vann, Aquarium [e-book | Engelse editie | voorpublicatie]
- Anthony Doerr, Als je het licht niet kunt zien [e-book | All the Light We Cannot See | leesfragment]
- David Grossman, Komt een paard de kroeg binnen [e-book | leesfragment]
- Emma Straub, Badgasten [e-book]
HP|De Tijd is te koop bij het Nieuwscentrum.