Recensieoverzicht: Jamal Ouariachi, Hans Münstermann, thrillers (27 mei 2015)

01 juni 2015

Het recensieoverzicht: Jamal Ouariachi, Hans Münstermann, Jan Fontijn, Marion Pauw, Nikolaus Wachsmann, Wanda Reisel, Marie NDiaye, James Salter, Don Carpenter, Stephan Enter, Tomas Ross, Isabel Allende, Auke van der Woud, Milan Hulsing, Michel Houellebecq en David Grossman.

Oudere afleveringen van deze rubriek zijn te raadplegen in ons archief. Ook de Vlaamse kranten en weekbladen worden, elke maandag of dinsdag, opgenomen in het overzicht, met dank aan Johan Eeckhout. De titels verwijzen naar de fysieke boeken; tussen rechte haken staan e-books, gebonden en oorspronkelijke edities, en redactionele items op Athenaeum.nl.

De Morgen - logo

Twee eeuwen na Kant pleit Johan van de Gronden met Wijsgeer in het wild. Essays over mens en natuur [e-book] weer voor het koppelen tussen natuurervaring en moraal. ‘De homogenisering die ons platteland zo eenvormig maakt, grijpt ook om zich heen in de cultuur. Alles gaat op elkaar lijken en we gaan allemaal dezelfde taal spreken,’ merkt de filosoof en algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds op tegen Marnix Verplancke. Panelleden van Uitgelezen Gent doen suggesties voor een zomer vol leesplezier, pleidooien voor:

Eric Rinckhout besteedt aandacht aan Théâtre-Source. Ndogpassi, het boek dat in woord en beeld het project documenteert waarmee Philip Aguirre Y Otegui in een krottenwijk in Kameroen een waterbron ombouwde tot amfitheater.

De plot van Stephan Enters Compassie [leesfragment] ‘is bijna ontroerend eenvoudig, boy meets girl – via internet welteverstaan – tot de liefde en het commitment op een groot misverstand afstevenen’, schrijft Dirk Leyman, maar die vliesdunne plot verhindert niet dat Enter ‘alweer een uitstekende roman schreef die tot de laatste pagina intrigeert’. En Annick Vandorpe raakte helemaal getroebleerd, ontredderd en overrompeld door Eimear McBrides Een meisje is maar half af [e-book].

De boekrecensies van De Morgen verschijnen elke woensdag in de bijlage Boeken. De Morgen is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

De Standaard - logo

Payback [e-book], het eerste deel van de Kaapstadtrilogie van de Zuid-Afrikaan Mike Nicol, werd internationaal opgemerkt en is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar. Thrillerrecensent John Vervoort is er heel tevreden over, Nicol ‘heeft begrepen dat een misdaadverhaal een prachtig medium kan zijn om belangwekkende dingen te vertellen over de gecompliceerde geschiedenis van zijn land’.

Marijke Arijs bespreekt Het koninkrijk [e-bookrecensie] en interviewt Emmanuel Carrère  over zijn persoonlijke geloofscrisis en zijn onderzoek naar de wortels van het christendom. Het werd ‘geen gortdroge exegese (...) maar een mirakels spannende kruising tussen een roadnovel en een sandalenfilm’. Met Een honger [e-book] meet Jamal Ouariachi voor Mark Cloostermans de ‘maatschappelijke temperatuurdaling’ in Nederland en dankzij het einde van de roman bewijst hij dat ‘hij tot meer instaat is dan debatteren en persifleren’. En Hans Cottyn zet Gent Xtra Bold waarin Sanny Winters in honderd letters een min of meer Gents onderwerp verbeeldt in de rubriek Blikvanger.

Annelies Verbeke maakte voor het eerst kennis met het werk van Lucia Berlin; de bloemlezing Handleiding voor poetsvrouwen [leesfragment] heeft haar helemaal betoverd. En Frank Westerman blijft pleiten voor het oeuvre van de Poolse oorlogscorrespondent en reportagemaker Ryszard Kapuscinski, door hem gebloemleesd in De draagbare Kapuscinski [e-book]. Westerman omschrijft de Pool als iemand die de dans leidt, ‘eerder een raconteur dan een reporter, en soms, zichzelf op sleeptouw nemend, zwiert hij uit de bocht..’ maar dat mag geen reden zijn om deze ‘impressionist van de reportagekunst’ bij het grof vuil te zetten. Volgende week wordt de Baileys Women’s Prize for Fiction uitgereikt, Kathy Mathys bespreekt Outline van Rachel Cusk. Cusk schrijft ‘precies, intelligent en beeldend’ en is voor Mathys een van de meest uitdagende en confronterende Angelsaksische filosofische schrijvers van het moment. 

De boekrecensies van De Standaard verschijnen elke vrijdag in de bijlage De Standaard der Letteren. De Standaard is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

de Volkskrant - logo bij links recensies

In de Volkskrant wordt Johan van de Gronden, directeur van het WNF, als 'nieuw gezicht' geïntroduceerd, denkelijk vanwege zijn debuut als essayist met Wijsgeer in het wild ('In mijn essays laat ik zien dat het loont om anders naar het landschap te kijken, anders dan alleen door de utilitaristische bril.'). En Frank Heinen interviewt Henning Mankell (Drijfzand [e-book]): 'Een autobiografie schrijven? Nee, alsjeblieft. Volstrekt niet interessant. Hij wil vertellen over wat hem bezighoudt. Geen anekdotiek zonder doel. [...] De dood, zegt hij, maakt geen deel meer uit van het leven, de dood is fictie en dat is beangstigend. Hoe kunnen mensen nu het leven koesteren als ze de dood niet kennen. Alleen daarom - de toon krijgt iets afrondends - moeten we altijd, altijd tegen volgende generaties blijven spreken, ze vertellen wat ze nog niet weten.'

Meer inzichten van thrillerauteurs: René Appel stelt vast dat de detective en thriller bloederiger geworden is. 'De achtbaan wordt nog duizelingwekkender en de heftige scènes in thrillers nemen toe in frequentie en gruwelijkheid om consumenten aan hun trekken te laten komen. Boeken hebben daarbij het onmiskenbare voordeel dat je ze rustig in je leunstoel tot je kunt nemen: de kick van de angst in een veilige omgeving.'

Persis Bekkering sprak Philip Glass naar aanleiding van zijn biografie. ‘In Woorden zonder muziek [Words Without Music | recensie] beschrijft Glass hoe hij vanaf toen probeerde een ritmische, cyclische structuur zoals in de Indiase raga te combineren met Westerse ideeën over harmonie, en dat hij in die combinatie zijn eigen, unieke stem vond. “Vóór Shankar zag ik de Westerse klassieke muziek als de basis van alle muziek, dat was mijn kader. Opeens was ik me ervan bewust dat er ook andere ideeën over muziek zijn, dat de Europese traditie slechts één hoek van het totale spectrum is.”’

Recensies. Pjotr van Lenteren geeft vijf sterren aan de nieuwe Simon van der Geest, Spijkerzwijgen, 'zijn beste tot nu toe, dwingt vooral bewondering af. Van der Geest houdt al die lijntjes moeiteloos bij elkaar en stuwt het veelzijdige verhaal op tot een bevredigend, ouderwets goed jankslot én een open einde', en Remco Meijer geeft drie sterren aan de 'rijk geïllustreerde biografische studie' van Anton van de Sande, Prins Frederik der Nederlanden 1797-1881.

Ranne Hovius over Walter Mischels De marshmallow-test. Verbeter je zelfbeheersing [e-book], 'zijn eerste boek voor een groot publiek' ('Het is een toegankelijk en informatief boek over de geschiedenis van zijn marshmallow-test, de vele en uiteenlopende onderzoeken van hemzelf en anderen die er het gevolg van waren, de biologische en psychologische achtergrond van verleiding en zelfbeheersing, en de verschillende technieken waarmee we onze kinderen en onszelf kunnen leren hoe we de kracht van verleidingen kunnen temmen en onze zelfbeheersing versterken.'), en Wineke de Boer over de nieuwe Patrick Modiano, Om niet te verdwalen [e-book | Pour que tu ne te perdes dans le quartier | recensie] ('Patrick Modiano's stijl is herkenbaar en tegelijkertijd volkomen onnadrukkelijk. Net als zijn personages: geen mannen van het grote gebaar, maar sjacheraars, dolers en meisjes die uit een droom afkomstig lijken. Aan het lezen van zijn romans hou je een licht ontheemd gevoel over. Om niet te verdwalen [...] is hier geen uitzondering op.').

Hans Bouman las Denis Johnsons De lachende monsters [e-book | recensie] ('Dit op zichzelf al lichtelijk absurdistische uitgangspunt vormt slechts de opmaat van een bijna hallucinatoire reeks gebeurtenissen, waarbij alle personages er meerdere agenda's op na houden en niemand ergens zeker van kan zijn, met als resultaat dat er een voortdurende sfeer van dreiging over de roman hangt.'), Daniëlle Serdijn de nieuwe Hans Münstermann, Poging tot lichtvoetigheid [e-book] [leesfragment] [recensie] ('Iets anders stond hem vermoedelijk voor ogen; meer lol, meer gekte, maar in de laatste hoofdstukken komt de schrijver toch uit bij waar hij simpelweg beter in is: ragfijne psychologie in een kristalheldere stijl. Het is een zegen dat sommige schrijvers niet aan zichzelf kunnen ontsnappen.'), en Hans Achterhuis de nieuwe vertaling van José Ortega y Gassets De opstand van de massamens ('een actueel en urgent boek.').

Edwin Krijgsman vindt Donna Leons Tussen de regels [e-book] 'daverend verrassend noch daverend spectaculair: Leon is geen schrijfster die de grenzen van het genre opzoekt. Maar dankzij haar vakmanschap bezorgt ze haar lezers wel een paar uur zeer aangename spanning', Bo van Houwelingen vindt Jane Austens debuut De abdij van Northanger [e-book | Northanger Abbey] 'een aanbeveling. Zowel voor degene die zich - zij het wat huiverig - toch eens aan Austen wil wagen, als voor degene die al bekend is met haar werk', Jannah Loontjens las de nieuwe Sandro Veronesi, Zeldzame aarden [e-book] ('Niet de onstuimige verhaallijn, maar kleine observaties als deze maken dit werk van Veronesi toch weer de moeite waard.'), en Maarten Steenmeijer ten slotte Arturo Pérez-Revertes Schaduwtango [e-book], 'niet alleen een spannende roman op die zwierig door de twintigste eeuw danst, maar ook een mooi, melancholiek verhaal over een onmogelijke liefde'.

Voor wie doorleest na de boekenpagina's zijn er ook nog wetenschapsboeken: een interview met de maaksters van Kijken in het brein, Sandra van Aalderen, Meike Grol en Nienke van Atteveldt.

De boekrecensies van de Volkskrant verschijnen elke zaterdag in Sir Edmund, en zijn te raadplegen op volkskrant.nl/boeken - een selectie is slechts voor abonnees toegankelijk. De Volkskrant is te koop bij het Nieuwscentrum.

Trouw - logo bij links naar recensies

Gerwin van der Werf bespreekt naar aanleiding van de maand van het spannende boek zijn favoriete politieverhalen over Martin Beck geschreven door Maj Sjöwall en Per Wahlöö (De vrouw in het Götakanaal [e-book], De verschrikkelijke man uit Saffle [e-book]) en stelt dat hoewel de verhalen gedateerd zijn wat betreft de maatschappijkritiek, zij overeind blijven door de schrijfstijl. ‘De taal is spaarzaam, effectief, zit vol suggestie en onderkoelde humor.’ Daarnaast wordt Poging tot lichtvoetigheid [e-book | leesfragment] van Hans Münstermann besproken door Jann Ruyters, waarin Münstermann zijn verhaal over Andreas ‘doorspekt met bespiegelingen over het nut en de waarde van literatuur zoals dat ‘een goed boek je optilt als ‘The fuck buttons’ en dat ‘literatuur draait om emphatie met de buitenstaander’.

Rob Schouten is verdeeld over In het licht van wat wij weten [e-book] van Zia Haider Rahman, wat hij in zijn conclusie als volgt samenvat: ‘Je zou het allemaal nog eens moeten lezen om zoveel wijsheid en waarheid goed tot je te laten doordringen maar de gedachte dat je je opnieuw in deze overvolle roman zou moeten begeven, staat je tegen.’ Paul van der Steen bespreekt Honger van Martín Capparós, waarover hij schrijft dat het ‘met minstens een derde van de pagina’s minder aan vaart had gewonnen’. Daarnaast vindt hij dat Capparós soms ‘een wel heel erg eendimensionaal linksige toon’ aanslaat. Jaap Goedegebuure schrijft over Onrust, het leven van Jacob Israël de Haan [e-book | leesfragment][recensieoverzicht] door Jan Fontijn; ‘Het uiterst complexe, in zichzelf verdeelde personage Jacob Israël de Haan is een kolfje naar Fontijns hand.’ Over Passagier 23 [e-book] wordt geschreven door Edwin Kreulen waarbij hij het boek van Sebastian Fitzek enthousiast omschrijft als een boek dat ‘gewoon uitgelezen moet worden’.

Sofie Messeman verwondert zich aan de hand van Herinneringen aan mijn rampspoed van Leonora Christina Ulfeldt over een paar bizarre gewoonten uit de zeventiende eeuw, ‘waaronder het feit dat gevangenen vrij rondlopen in de gevangenistoren en zelfs over sleutels beschikken.’

Hondje door Yvonne Jagtenberg wordt door Bas Maliepaard geprezen om de tekeningen hoewel de ‘heldere, staccato zinnen, met vaak een uitroep op het eind, die kleuters ongetwijfeld snel kunnen meezeggen: ‘Tot de volgende keer!’, ‘Oh oh oh, die hondjes toch!’of ‘Wat een feest!’ voor hem wat truttig aan doen. Hij bespreekt ook het beeldboek De hond in de pot van Annette Wiesman.

In de recensie van Die vleugels II [e-book] van Leo Vroman door Janita Monna vergeet zij even het overlijden van de schrijver. ‘Wat zijn poëzie zo blijvend bijzonder maakt , is de lichte, geestige, tinkelende toon en de ongelooflijk grote liefde waarmee hij kijkt naar alles wat leeft,’ schrijft ze waarna ze verklaart dat een beetje Vroman elke dag de wereld een stuk vrediger zou maken.

In een interview met Marion Pauw, waarin Joost van Velzen haar de thrillerprinses noemt, vraagt hij of het thrillergenre niet sowieso geforceerd is omdat het boek spannend móét zijn. Pauw: ‘Het voelt inderdaad vaak geforceerd en opgelegd. Daarom probeer ik het altijd op mijn manier in te vullen. Ik wil ook altijd nieuwe dingen uitproberen.’

De boekrecensies van Trouw verschijnen elke zaterdag in Letter en Geest, en zijn voor abonnees te raadplegen op trouw.nl. Trouw is te koop bij het Nieuwscentrum.

NRC Handelsblad - logo bij links naar recensies

Bernard Hulsman bespreekt in NRC KL, Nikolaus Wachsmanns studie over de Duitse concentratiekampen [e-book]. KL is volgens hem 'niet alleen door de alomvattendheid maar vooral door de buitengewoon knappe verweving van algemene beschouwingen en persoonlijke getuigenissen een meesterwerk geworden dat lange tijd niet een maar geschiedenis van de naziconcentratiekampen zal blijven'. Kester Freriks sprak daarnaast met Jussi Adler-Olsen naar aanleiding van het verschijnen van diens De grenzeloze [e-book]. 'Een misdaadroman gaat voor mij nooit over wraak en weerwraak, maar over rechtvaardigheid,' zegt Adler-Olsen in het interview. En Arjen Ribbens las Marion Pauws Grijs gebied. Naar zijn mening 'een voorbeeldig geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek. Beklemmend en geestig tegelijk, in een voortreffelijke stijl, met lekker veel personages waar een draadje aan los zit en een tot nadenken stemmend thema'.

Ook van Ribbens een recensie van Ultimatum van de broertjes Heerma van Voss [e-book]. Hij vindt dat ze voortreffelijk schrijven en noemt de plot verrassend. Thomas de Veen wijdt een bespreking aan Wanda Reisels Liefde tussen 5 en 7 [e-book | leesfragment], een boek dat volgens hem 'gaandeweg een steeds slimmere, uitdagender roman' blijkt. Janet Luis schrijft verder over Waar je ook heen gaat van Josine Marbus [e-book]. 'Een andere invalshoek, of wat meer reflectie zou deze vader-dochtergeschiedenis goed hebben gedaan,' stelt ze. Arjen Fortuin leverde een dubbelbespreking voor deze bijlage. Hij las zowel Nachoem M. Wijnbergs 'uitzonderlijke academische vertelling' Alle collega's dood [e-book] als Arie Storms 'overzichtelijker' Maans stilte [e-book].

Margot Dijkgraaf schrijft over de 'ingenieuze roman' Ladivine van Marie NDiaye [e-book | Franse editie]. En Arnout le Clercq bespreekt Robert Seethalers Een heel leven [e-book]. 'Het verhaal is eenvoudig, en toch schreef Seethalter geen simpel werk, maar een onderhoudende bespiegeling op het leven,' lezen we in het stuk. Toef Jaeger las twee verhalenbundels, Margaret Atwoods Het stenen matras [Engelse editie] en Diane Cooks Mens vs. natuur [e-book | Engelse editie]. 'Beide bundels zijn grimmig en bij vlagen absurd.' René van Stipriaan dan, hij verdiepte zich in Op 't Duin, dat 'een ongeremde verheerlijking van de duinen te zien én te lezen' geeft. Marianne Vermeijden recenseert daarnaast Piet Spijks 'rijk geïllustreerde en herziene versie van een eerdere studie' Piet Boendermaker en Rianne van Dijck over Leendert Bloks Les extravagantes. 'Met een feilloos gevoel voor compositie en kleur werden zijn bloemen fragiele beeldhouwwerken. In zwart-wit van een ongenaakbare elegantie, in kleur van een ontroerende weelderigheid,' aldus Van Dijck over de bloemen in het laatstgenoemde boek.

'[G]een exotisch sprookjesboek voor Italofielen, maar een intelligente studie naar de kracht en de zwakte van een modern land in de greep van zijn verleden,' schrijft Ilja Leonard Pfeijffer over Italiaanse streken van Bas Mesters [e-book]. En 'Marky vertelt zijn kant van het verhaal met vaart en humor' aldus Sietse Meijer over Marky Ramones Punk Rock Blitzkrieg.

De boekrecensies van NRC Handelsblad verschijnen elke vrijdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op nrc.nl. Een selectie ervan is vrij toegankelijk via nrc.nl/boeken. NRC Handelsblad is te koop bij het Nieuwscentrum.

Het Parool - logo bij links naar recensies

'James Salter is vooral een schrijver om van te genieten. Het klinkt bijna vies, maar Salter schrijft zinnen om je aan te verlustigen. Hij neemt je mee naar werelden waar je bij geweest had willen zijn, waar je, vreemd genoeg, heimwee naar hebt, al ben je er noot geweest,' schrijft Maarten Moll, naar aanleiding van het verschijnen van Salters autobiografie Dwars door de dagen [e-book | Burning the Days | leesfragment]. Ook in dat boek. 'Zoals de lust tot leven, van dat leven iets proberen te maken zodat het de moeite van het herinneren waard is, door zijn hele werk resoneert, misschien wel het meest in Dwars door de dagen.'

Arie Storm las Jamal Ouariachi's Een honger [e-book], en stelt vast: 'De ellende blijkt al snel alom aanwezig, maar wordt in zekere zin verzacht door het taalplezier in dit boek. Ouariachi laat zien dat onze taal en van welk register we gebruikmaken, medebepalend is voor onze blik op de werkelijkheid.' Korte besprekingen door Guus Luijters (Pascal Verbeken, Duistere wegen. Reis naar Vincent van Gogh in de Borinage [e-book], 'biedt niet genoeg Van Gogh en te weinig Borinage om echt boeiend te worden'), en John jansen van Galen (George Harinck, Aan het roer staat het hart. Reis om de oude wereldzee in het voetspoor van Abraham Kuyper [e-book], 'leerzaam boekje, maar ik hoop dat de televisieserie meer verheldert').

En Dirk-Jan Arensman over Don Carpenters Vrijdagen bij Enrico's [e-book]: '... prachtig proza vol doorleefd realisme en ingehouden humor. [...] Een meeslepend boek, waaruit op elke pagina zijn liefde voor en beheersing van het vak spreekt.'

De boekrecensies van Het Parool verschijnen elke donderdag in PS. Het Parool is te koop bij het Nieuwscentrum.

Vrij Nederland - logo bij links recensies

Het boek van de week volgens Jeroen Vullings is Stephan Enters vorige maand verschenen nieuwe roman Compassie [leesfragment]. Hij prijst Enters 'knap componerende hand' in dit samenspel van 'complexe persoonlijkheden' in 'vertrouwde Entersferen', en hoe de roman besluit als 'een échte, ontroerende liefdesgeschiedenis'.

Verderop leest Carel Peeters de brieven van J.C. Bloem en Irene Vorrink, die nu geveild worden. 'In deze brieven vinden we de complete Bloem: de dichter, de verliefde, de sprankelende geest, de wijze en onwijze die zijn brieven met verliefde ironie eindigde.'

Vrij Nederland verschijnt elke woensdag, een selectie van de recensies is op vn.nl/boeken raadpleegbaar. Vrij Nederland is te koop bij het Nieuwscentrum.

Elsevier - logo bij links naar recensies

In Elsevier een essay over twee pagina's door Tomas Ross, over 'Dedain voor het detectiefje'. Hij gedenkt Jef Geeraerts, 'een meester in het verweven van feiten met fictie, je kreeg niet alleen een spannend verhaal, sowieso al een uitzondering in de Nederlandstalige literatuur, maar je stak er ook nog eens wat van op'. Hij inventariseert de effecten van de instelling van de Gouden Strop en de Detective en Thrillergids: 'Nauwelijks. Hoewel het genre mateloos populair is, krijgt de zoveelste literair-therapeutische roman over de getroebleerde gereformeerde jeugd, de zoektocht naar de vader, de seksuele strapatsen van de docent met zijn leerlinge of het zoveelste moedersyndroom nog steeds vele malen meer aandacht in de media dan de vaderlandse thriller.' Hij citeert met instemming Thomas Vaessens' pleidooi voor de alledaagse werkelijkheid, en stelt: 'Stijl, karakters of het verhaal, het mooiste is vanzelfsprekend alle drie. Maar liever een prachtig verhaal in een wat mindere stijl dan het omgekeerde.'

Plus: Irene Start over de nieuwe Isabel Allende, De Japanse minnaar [leesfragment], 'een familiesaga in de beste Zuid-Amerikaanse traditie. Allende schrijft vlot en de intrige is geolied, aan het einde komen alle verhaallijnen netjes samen'.

Elsevier verschijnt elke woensdag en is voor abonnees toegankelijk via weekblad.elsevier.nl. Elsevier is te koop bij het Nieuwscentrum.

De Groene Amsterdammer - logo bij links recensies

Chris van der Heijden bespreekt in De Groene Amsterdammer Auke van der Wouds De nieuwe mens. 'Deze gedachte maakt de kern van het boek van Van der Woud uit: de nieuwe mens leeft in een wereld van glitter en glamour, reclame en etalages, verlokkingen en uitdagingen, vergezichten die hij steeds naderbij probeert te krijgen, zo niet waar te maken. Voortdurende onrust, onzekerheid en onvrede zijn het gevolg,' aldus Van der Heijden. 'Van der Woud legt zijn moraal er niet dik op, toch krijgt die in de loop van de tekst de overhand. Zo haakt de auteur onbedoeld aan bij het huidige (on)volmaaktheidsdebat.' Kees 't Hart schrijft daarnaast over Een honger, de nieuwe roman van Jamal Ouariachi [e-book]. 'Ik heb in tijden niet zo'n merkwaardige roman gelezen. En dat bedoel ik dus als compliment,' merkt 't Hart in zijn stuk op.

Gerard Zeegers recenseert Milan Hulsings bewerking van De aanslag. 'Het is erg knap dat Hulsing Mulisch' 250 bladzijden vol tekst terugbrengt naar 176 getekende bladzijden,' vindt Zeegers. 'Hij voegt veel toe in de tekeningen, maar moet nog veel meer weglaten. Dat zorgt ervoor dat het personage Anton Steenwijk niet zo veel diepte krijgt als in de roman.' Joost de Vries dan, hij las Michel Houellebecqs Onderworpen [e-book | hardback | Soumission | leesfragment | recensie]. 'Zijn blik op de wereld is precies wat je van Houellebecq verwacht, wat wil zeggen dat hij niet echt iets vernieuwends doet, maar alsnog is het fijn uitdagend in zijn scherpe hoofd te verkeren,' schrijft De Vries over de hoofdpersoon uit Onderworpen. 'En toch zit er in de eerste honderd bladzijden een soort tederheid die redelijk nieuw is voor Houellebecq.' Cyrille Offermans, ten slotte, noemt David Grossmans Komt een paard de kroeg binnen 'in romantechnisch opzicht een kunststukje van de eerste orde' [e-book | leesfragment].

De Groene Amsterdammer is elke woensdag al te koop bij het Nieuwscentrum. Athenaeum Boekhandel verzorgt de boekverkoop voor de website van De Groene.

Delen op

€ 29,99
€ 28,99
€ 18,99
€ 49,90
€ 9,99
€ 23,99
€ 22,50
€ 25,99
€ 17,50
€ 28,99
€ 7,99
€ 16,99
€ 29,99
€ 28,99
€ 18,99
€ 49,90
€ 9,99
€ 23,99
€ 22,50
€ 25,99
€ 17,50
€ 28,99
€ 7,99
€ 16,99
pro-mbooks1 : athenaeum