Recensieoverzicht: Jonathan Franzen, Joost Zwagerman, T.C. Boyle
21 september 2015Het recensieoverzicht met aandacht voor Joost Zwagerman, Jonathan Franzen, Elvis Peeters, Jean-Louis Vuillerme, Hagar Peeters, Valeria Luiselli, Jesse Klaver, Nir Baram, Elena Ferrante, T.C. Boyle, Désanne van Brederode, Tony Judt, Frits Woudstra, Kristien Hemmerechts, Oliver Sacks, Rebekka de Wit, Thomas Verbogt.
Oudere afleveringen van deze rubriek zijn te raadplegen in ons archief. Ook de Vlaamse kranten en weekbladen worden, elke maandag of dinsdag, opgenomen in het overzicht, met dank aan Johan Eeckhout. De titels verwijzen naar de fysieke boeken; tussen rechte haken staan e-books, gebonden en oorspronkelijke edities, en redactionele items op Athenaeum.nl.
Daan Heerma Van Voss sprak voor De Morgen Boeken met Nir Baram en recenseert diens Wereldschaduw [e-book | leesfragment]. Baram 'schrijft abstracte boeken die niet abstract aandoen en ingewikkelde boeken die niet ingewikkeld lijken' luidt het en dat maakt hij ook hier waar. Wereldschaduw 'is een even ambitieus als bijzonder boek'. In Jacht van Elvis Peeters nemen dierenkolonies de menselijke samenleving in de tang, Dirk Leyman las een roman 'vol gedragspsychologie die de hegemonie van de mens subtiel onderuit haalt'. Hans Van Scharen mist wat nuance in Chris De Stoops Dit is mijn hof maar labelt het boek toch als verplichte kost voor alle milieuliefhebbers [e-book]. En het levensverhaal van de Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont heeft voor Annick Vandorpe romantiek potentieel op overschot, jammer genoeg slaagt Arthur Japin er met De gevleugelde [e-book | leesfragment] volgens haar niet in het personage invoelbaar te maken. Ook de alwetende verteller stremt het verhaal.
In Wij komen nog één wonder tekort [e-book], het romandebuut van theatermaakster en dichteres Rebekka De Wit, maken we kennis met een atypisch gezin dat geconfronteerd wordt met het ene sterfgeval na het andere. Dirk Leyman blijft vooral de omgang met de taal bij. Maar 'het aparte, ongerijmde universum is net iets te schraal om een volledig boek aan op te hangen'. In Hier woon je [e-book], de nieuwste bundel van Jeroen Theunissen, 'ligt het hoofdaccent op het ik van de dichter dat zich tot zijn zoon richt' schrijft Paul Demets. Maar ook de zoon en de niet-aflatende stem van de moeder weerklinken, en dat resulteert in Theunissens 'persoonlijkste en tegelijk meest universele' bundel. Uit Nieuwe rituelen blijkt eveneens voor Paul Demets weer welk een betrokken dichter Maarten Ingels is. De onvrede met de wereld doet de dichter verlangen te verdwijnen 'maar dat wil hij met glans doen'.
De boekrecensies van De Morgen verschijnen elke woensdag in de bijlage Boeken. De Morgen is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.
Voor Mark Cloostermans combineert Elvis Peeters met Jacht 'een fantastisch uitgangspunt met een realistische uitwerking: iedereen, ook de dieren, gedraagt zich menselijk'. En zo beland je in 'een schatkamer aan treffende observaties, onverwachte parallellen en sterke scènes'. 'De wurggreep van de dood' die ervoer Maria Vlaar bij de lectuur van Een handvol sneeuw van Jenny Erpenbeck [e-book | vertaalitem]. Maar hoe ze ook snakte naar een sprankeltje licht of een beetje humor, toch vindt ze dit 'beklijvende literatuur, van het strafste dat ik ooit heb gelezen'. Geert Sels ziet hoe, na de affaire Gürlitt, de discussie rond naziroofkunst weer oplaait en trieert het boekenaanbod. Fel ontgoocheld is hij over De plunderaars van Anders Rydell [e-book]. Die Bilder sind unter uns van Stefan Kolderhoff en Auf Befehl des Führers van Birgit Schwarz halen vier sterren. Ook lezenswaard zijn The Munich art board van Catherine Hickley en Verlorene Bilder, Verlorene Leben van Melissa Müller en Monika Tatzkow. Het enige boek waarin België wat aan bod komt, Herman Göring and the Nazi Art Collection van Kenneth D. Alford, kon Sels niet overtuigen.
Voor Alexandra Van Caneghem keert Peter Høeg met Het effect van Susan [e-book] terug naar het bekende pad van Smilla's gevoel voor sneeuw. Dat levert een 'spannende avonturenroman met veel vaart, humor en een heel breed denkkader op', maar het entertainmentgehalte wint het van de verdieping. In 'Blikvanger' aandacht voor een bijzondere heruitgave: Alice's Adventures in Wonderland, 150th Anniversary Edition Illustrated by Salvador Dali.
'Zijn romans zijn nog steeds relaxt en melancholisch, maar de plots zijn vreemder geworden,' schrijft Mark Cloostermans over het werk van Robbert Welagen. In goede handen [e-book | leesfragment], over een kinderwens en een dubbelganger leest prettig weg, maar 'onder het glimmende oppervlak schuilen tal van thema's'. En John Vervoort plaatst de eerste misdaadroman van Nic Pizzolatto, scenarist van True Detective, Galveston in 'Fenomeen van de week' [e-book | Engelse editie]. De misdaadroman is 'pakkend omdat Pizzolato met veel compassie mensen portretteert die alleen maar kunnen terugkijken op foute keuzes en mislukte relaties, maar toch op zoek blijven naar een greintje menselijkheid in een harde wereld'.
De boekrecensies van De Standaard verschijnen elke vrijdag in de bijlage De Standaard der Letteren. De Standaard is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.
Sarah Venema schrijft over het internationale raadsel dat Elena Ferrante is. ‘Anonimiteit blijkt een marketingsucces.’ Peter Giesen raadt Angela Merkel het boek Politik als Beruf [recensie] van Max Weber aan: ‘na de “steriele” kitsch” rond het jongetje Alan moet ze een nieuw evenwicht vinden tussen verantwoordelijkheid en gezindheid.’ En Sylvia Witteman komt er niet uit wat ze van Prep [e-book] van Curtis Sittenfeld vindt. ‘Gedurfd is dat zeker, oprecht ook. […] Maar dat neemt niet weg dat ik me het hele boek lang aan haar heb doodgeërgerd. Misschien is dat juist heel goed. Misschien ook niet.’
Naar aanleiding van de Nacht van de Poëzie schrijft Pieter Boksma [Doodsbloei] over wat een gedicht geschikt maakt voor voordracht. ‘Maar als je er staat als dichter, als je een geschikte stem en een goed verstaanbare manier van voorlezen hebt, als je een poëzie schrijft die bij eerste beluistering redelijk begrijpelijk of minstens navoelbaar is, en als dat werk bovendien weet te ontroeren in de breedste zin van het woord, dan kun je vrijwel alles voorlezen.’ Yannick Verbeckmoes laat Kila van der Starre aan het woord. “‘Poëzie is overal,” zegt Kila van der Starre (27). “Maar waar schrijft de kritiek vooral over? Waar gaan de literaire prijzen naartoe? Naar de papieren dichtbundel.’” Ook Charlotte Van den Broeck [Kameleon] schrijft over voordracht: ‘Het blijft iets dat je even deelt of niet deelt en het momentane vind ik er juist mooi aan. Dat het vluchtig is, geeft ruimte.’
Persis Bekkering schrijft over Isabelle Rossaerts Dat is wat ik bemin [e-book | leesfragment] dat het ‘fijne ritmische zinnen’ bevat, maar dat ‘[h]et gevaar aan de romantische esthetiek uiteraard de nabijheid van de kitsch’ is, ‘er mag meer beton in dit proza’ is zijn conclusie. Van Gogh [e-book | engelse editie] van Julian Bell krijgt vier sterren van Aleid Truijens. ‘Bell, schilder en kunsthistoricus, begint helemaal bij het begin. Hij keek opnieuw, scherp en zo blanco mogelijk naar het oermateriaal: de schilderijen, tekeningen en brieven.’ Arjan Peters interviewt Hagar Peeters over haar debuutroman Malva [e-book | leesfragment]: ‘Het lag voor de hand dat Hagar Peeters de dochter van Neruda in dichtvorm zou laten spreken. Dat heeft ze aanvankelijk ook geprobeerd, maar het werkte niet.’
Toen kwamen de wolven [e-book | Hold the Dark] van William Giraldi krijgt vier sterren van Hans Bouman. ‘Toen kwamen de wolven heeft de spanningsopbouw van een thriller, maar het is Giraldi duidelijk niet te doen geweest om alleen een meeslepend verhaal te schrijven. Eerder vormt deze roman een bij vlagen behoorlijk metafysische beschouwing over de verwoestende oerkrachten die in elk van ons aanwezig zijn, en slechts door een laagje cultuurvernis aan het oog worden onttrokken.’
Remco Meijer geeft twee boeken over Willem I (Majoor van Oranje en De wereld van Willem I) allebei drie sterren. ‘Jesse Klaver heeft met zijn strijd tegen het “economisme” een uitstekend politiek thema gekozen. Maar de GroenLinks-leider heeft er helaas geen goed boek over geschreven.’ Schrijft Jonathan Witteman over De mythe van het economisme [e-book], hij geeft het twee sterren. Martijn van Calmthout geeft vijf sterren aan Genius at Play van Siobhan Roberts. ‘Als een wervelwind van onconventionele genialiteit sleept het boek de lezer uiteindelijk overtuigend mee en krijgt, na lang aandringen, ook de zegen van het wispelturige onderwerp, John Conway zelf.’ Ook is Calmthout enthousiast over De Nederlandse Darwin [e-book | leesfragment] van Piet de Rooy dat hij vier sterren geeft. ‘De Nederlandse Darwin […] ontvouwt zich daarbij vooral als een ideeëngeschiedenis over afstamming en ras van de eerste helft van de twintigste eeuw.’
Bo van Houwelingen schrijft over De nieuwe kok [e-book] van Julia Franck (drie sterren): ‘Toch leest De nieuwe kok als een stijloefening die weliswaar keurig maar ook bloedeloos wordt uitgevoerd. Er ontbreekt een gloed, een vonk.’ En hoewel Paul Onkenhout het boek De snor van Józef Kiprich [e-book] van Michel van Egmond eigenlijk te duur vindt, noemt hij het toch ‘een hilarische ode aan Feyenoord’ en geeft hij het drie sterren. Ben Moore doet zijn interessante onderwerp volgens Marcus Werner tekort wanneer hij in Hallo daar! [e-book] steeds zijpaden inslaat, ‘die uiteindelijk vermoeien’, het boek krijgt twee sterren. ‘[H]et beknopte slot werpt een Orwelliaanse schaduw over het hele verhaal, en dat is niet de enige verdienste van deze speelse, spannende en tegelijkertijd verontrustende roman,’ schrijft Maarten Steenmeijer over Manuel Moyano’s Het rijk van Jegorov [e-book], hij geeft het vier sterren.
De boekrecensies van de Volkskrant verschijnen elke zaterdag in Sir Edmund, en zijn te raadplegen op volkskrant.nl/boeken - een selectie is slechts voor abonnees toegankelijk. De Volkskrant is te koop bij het Nieuwscentrum.
In een interview van Suzanne Rethans met Jesse Klaver [De mythe van het economisme] geeft hij zeven lessen: ‘Tussen jou en je dromen staat de angst om te falen,’ ‘Wees bereid stemmen te verliezen,’ ‘Veranderen gaat niet in een keer,’ ‘Kassian: heb mededogen,’ ‘Falen is niet je eigen schuld,’ ‘Let op verborgen (ideologische) agenda’s’ en ‘Beoordeel mensen niet op afkomst.’
Marnix Verplancke interviewt Jean-Louis Vuillerme over zijn boek De spiegel van het Westen. ‘Als we het nazisme voorstellen als iets uitzonderlijks, een soort geestesziekte die Duitsland ongewild in haar macht kreeg, ontkennen we dat de wortels van die ideologie onder de grond nog voortwoekeren.’ Janita Monna schrijft over het boek Als een zwerfkei [e-book], samengesteld door Kees ’t Hart en John Schoorl, waarin dichters over Bob Dylan schrijven: ‘Het werd een even gevarieerd als wisselvallig boekje.’
‘Heel af en toe is de auteur wat wijdlopig […]. Maar per saldo is dit een onderhoudend boek geschreven door een rasverteller,’ schrijft Co Welgraven over David McCulloughs De gebroeders Wright [e-book | The Wright Brothers]. Over Jacht van Elvis Peeters schrijft Rob Schouten: ‘Ik ken weinig romans die zo uitdagend je leesplezier op de proef stellen terwijl ze toch overduidelijk iets te zeggen hebben. Dat is een verdienste maar ook een gevaar. Peeters geeft ons een bitter medicijn dat lang niet iedereen zal slikken.’
Hagar Peeters’ Malva [e-book | leesfragment] wordt gerecenseerd door Jann Ruyters, ze schrijft dat het een ‘vlammend en beeldend romandebuut’ is. ‘De rusteloze geesten bieden ruimte voor Peeters' bespiegelingen over taal, vaderschap, schuld en roem die verder gaan dan het falen van deze ene dode dichter.’ Als beeldboek van de week wordt Our Nature Within the Limits of City Parks van Janine Schrijver uitgekozen. Paul van der Steen schrijft over Duivelskwartier van Johan Otten: ‘[Otten] reproduceert kundig wat hij aan gegevens vindt, maar staat te weinig boven zijn materiaal om te selecteren, de grote lijnen zichtbaar te maken en de lezer mee te slepen. Een vaardiger schrijvershand had van deze onthutsende geschiedenis een adembenemend boek kunnen maken.’
Hinke Hamer interviewt Chris de Stoop over zijn boek Dit is mijn hof [e-book]. ‘Onder onze ogen raakt het platteland van jaar tot jaar onleefbaarder. Er voltrekt zich een sociaal drama. Er is een afvalrace aan de gang, die een volledige beroepsgroep achterlaat met een gevoel van mislukking.’ Over Lars Myttings De vlamberken [e-book] schrijft Sofie Messeman: ‘Natuurlijk, sommige toevalligheden zijn net iets te toevallig, maar Mytting komt ermee weg. Alle curieuze details kloppen. Verder weet de schrijver aan het einde netjes alle losse eindjes aan elkaar te knopen.’ Elias van der Plicht schrijft over Primeurs en delicatessen van Ronald Hoeben en Roselie Kommers: ‘Primeurs en delicatessen geeft niet alleen een beeld van hoe het er in het verleden bij de jarige firma aan toe ging, het laat eveneens zien hoe de restaurantcultuur er in zijn algemeenheid in de voorbije eeuw uitzag.’
‘De ontknoping is zeker origineel, maar het is vooral de schrijfstijl waarmee Nesbø het boek boven het cliché uittilt. Bloed op sneeuw heeft diezelfde afwisseling van dromerigheid en harde thrillerschrijfstijl.’ Schrijft Edwin Kreulen over Jo Nesbø’s Bloed op sneeuw [e-book]. ‘Het is lang geleden dat ik zoiets bizars gelezen heb als De geschiedenis van mijn tanden [La historia de mis dientes],' schrijft Elke Geurts en: ‘Het is precies Luiselli’s originaliteit, verbeeldingskracht, de vrijheid waarmee ze dit caleidoscopische verhaal vertelt die ervoor zorgt dat De geschiedenis van mijn tanden boeiend blijft’ [leesfragment]. Bas Maliepaard schrijft over de historische jeugdroman De bende van Lijp Kot van Wim Bos. Hoewel ‘dit boek jonge liefhebbers van het genre ongetwijfeld [zal] kunnen boeien’ is Bos’ stijl ‘gewoontjes’ en voelt het boek ‘al met al erg traditioneel’.
De boekrecensies van Trouw verschijnen elke zaterdag in Letter & Geest, en zijn voor abonnees te raadplegen op trouw.nl. Trouw is te koop bij het Nieuwscentrum.
Auke Hulst las zowel Atticus Lish' debuut Ter voorbereiding op het volgende leven [e-book | Preparation for the Next Life | leesfragment] als Hanya Yanagihara's A Little Life. 'Ter voorbereiding op het volgende leven voldoet aan alle eisen die - zo lijkt het - aan een moderne "grote" Amerikaanse roman gesteld worden,' schrijft Hulst over Lish' roman. 'En toch weigerde het boek onder mijn huid te kruipen. Omdat het me uiteindelijk te weinig nieuws vertelde, te dicht aanschurkte tegen wat je van kwaliteitsproza mag verwachten en simpelweg te weinig emotioneerde.' Hulst is beduidend enthousiaster over A Little Life: 'Yanagihara maakt met een bijna bezeten intensiteit - ze schreef de 720 pagina's in slechts achttien maanden - de blijvende schade van trauma invoelbaar, en toont dat alle medemenselijkheid en liefde, alle succes en voorspoed, niet genoeg zijn om die wonden te helen.' Rick van der Ploeg bespreekt daarnaast Jesse Klavers De mythe van het economisme [e-book]. 'Het boek is de moeite waard, al was het maar omdat Klaver net zoals Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië een leegte op links invult,' merkt Van der Ploeg op. En Ruth Loos e-mailde met Elena Ferrante, van wie onlangs de roman De nieuwe achternaam in het Nederlands verscheen [e-book]. 'Ongemakkelijke waarheden zijn het zout van de literatuur. Ze garanderen het welslagen ervan niet, maar het is van daaruit dat de woorden kracht en smaak krijgen. Een boek moet de lezer ertoe aanzetten af te rekenen met zichzelf en met de wereld. Daarna mag het naar de boekenplank of bij het vuilnis.'
Van Sebastiaan Kort een stuk over Ik heet Julius van Martijn Simons [e-book | leesfragment]. 'Er valt absoluut kritiek op deze roman te leveren,' schrijft Kort, maar hij heeft zich 'er geen ogenblik mee verveeld'. Arjen Fortuin recenseert Kees van Kootens Leve het welwezen, waarin Van Kooten volgens Fortuin 'uitstekend op dreef' is. Michel Krielaars wijdt verder een bespreking aan Nir Barams Wereldschaduw [e-book | leesfragment]. 'Na het dichtslaan van deze steengoed geschreven en beangstigend actuele roman ben je […] overtuigd dat er drastisch iets moet veranderen in onze door geldzucht en machtswellust gedomineerde samenleving. Alleen daarom al verdient Baram een plaats op het eerste plan van de moderne literatuur,' aldus Krielaars. Piet de Moor dan, hij schrijft over Leven met het pistool op tafel van Wolfgang Herrndorf [e-book]. 'Herrndorfs blog is een kosmos,' merkt De Moor op. 'Uiteraard gaat het om een persoonlijk ziektebulletin, want de schrijver toont wat een aangekondigde dood kan doen met een mens. Het is tevens een saluut en dankbetuiging aan ouders en vrienden, ook aan de tweeëntwintig artsen aan wie hij zijn boek opdraagt en die hij allemaal bij hun naam noemt.'
'Zijn clichématige insteek laat onverlet dat Perry mooie verhalen heeft te vertellen,' stelt Toef Jaeger in haar recensie van Alex Perry's De Breuklijn. Verhalen uit het andere Afrika [e-book]. Rob van Essen levert een stuk over Sebastian Faulks' Where My Heart Used To Beat. 'Als de ambachtelijke vakman die hij is, schrijft hij soepel, zonder toeters en bellen,' staat er in de recensie. 'Wel zijn de overgangen tussen heden en verleden soms wat houterig, en als het over liefde gaat, vervalt hij in clichés.' En Arnold Heumakers wijdt een stuk aan Luc Devolderes Tegen de kruideniers. 'Een hoffelijker gids naar het verleden en de traditie kan men zich moeilijk wensen,' vindt Heumakers.
De boekrecensies van NRC Handelsblad verschijnen elke vrijdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op nrc.nl. Een selectie ervan is vrij toegankelijk via nrc.nl/boeken. NRC Handelsblad is te koop bij het Nieuwscentrum.
Hiske Versprille verslaat Primeurs en delicatessen. Hoe Nederland leerde eten door Ronald Hoeben en Roseli Kommers, over Dikkers & Thijs. Kommers over het zoeken van informatie, vooral voor de vooroorlogse periode: 'Van die tijd zijn er geen sprekende getuigen meer, en er werd over het gebodene in restaurants eigenlijk nauwelijks geschreven. Zoiets als de huidige culinaire pers bestond niet. Ik ben dus vooral op zoek gegaan naar krantenadvertenties en dergelijke, daarin vond ik soms een menu of een vacature voor koks.'
In de eigenlijke boekenpagina's: T.C. Boyle. Dirk-Jan Arensman interviewde de auteur van Wie storm zaait [e-book | The Harder They Come | leesfragment]: 'Ik schrijf nog steeds komische verhalen en vind het het fijnst om krankzinnige grappen te maken en alles onderuit te halen. Maar schrijven is voor mij nu eenmaal ook een manier om na te denken over de politieke en existentiële vraagstukken waarmee we als mensheid worden geconfronteerd.'
Arie Storm las de nieuwe Désanne van Brederode, Vallende vorst [e-book | leesfragment], 'in allerlei opzichten een krankzinnige roman', met een 'amateuristische manier van vertellen', maar: 'Op een bepaalde manier boeit het wel.' Korte besprekingen door Guus Luijters (Joost Kircz, Maaike Meijer, F. Harmsen van Beek, Stoeten ritseldingen. Schrijversprentenboek 59: 'Een groot schrijver geredecueerd tot matige tekenaar die er graag wat bij fröbelt: het is een droevig schouwspel.') en Hans Knegtmans (Nic Pizzolatto, Galveston [e-book]: 'laat zien dat hij een uitstekende schrijver is'), en Hans Renders, ruimer, over Tony Judts Wanneer de feiten veranderen [When the Facts Change | recensie]. 'Het verfrissende van dit boek is dat het één groot pleidooi is om het verleden te gebruiken om iets voor de toekomst te leren.'
De boekrecensies van Het Parool verschijnen elke donderdag in PS. Het Parool is te koop bij het Nieuwscentrum.
In Elsevier bespreekt Irene Start de nieuwe Jonathan Franzen, Zuiverheid [e-book | Purity | recensie]. 'Vanaf pakweg pagina 400 komende lijntjes alsnog op elegante wijze bij elkaar. Dan toont Franzen zich een groots verteller, die de tijdgeest bij de lurven pakt. [...] Het verhaal is soms zo goed dat je erin wilt verdwijnen.'
Elsevier verschijnt elke woensdag en is voor abonnees toegankelijk via weekblad.elsevier.nl. Elsevier is te koop bij het Nieuwscentrum.
Ook Joost de Vries schrijft over Joost Zwagerman, over zijn herinneringen aan de schrijver maar ook over zijn nieuwste bundel De stilte van het licht [e-book | leesfragment]. ‘Het boek gaat over stilte, over afwezigheid, over willen verdwijnen – het lonkt die thematiek te zien in het licht van zijn dood, maar dat verdom ik. Daarvoor zit het boek te vol met leven, met interesse, met stilstaan en genieten van schoonheid.’
Christiaan Weijts schrijft naar aanleiding van het herlezen van Musicophilia van Oliver Sacks over afwijkingen als synesthesie en kleurenblindheid waardoor mensen de wereld anders zien. ‘Toch dwong hij me om weer stil te staan bij het bijna vergeten feit dat ik zoals iedereen wel degelijk plaatjes bij woorden zie.’
‘Naast voortijdige sterfgevallen gebeurt er weinig onredelijks in We komen nog één wonder tekort [e-book | leesfragment].Ook stilistisch blijft het boek beheerst en ingetogen. Spreektaal en meer literair idioom wisselen elkaar af, de schrijver toont een gevoel voor klank en ritme, maar de zinnen zijn nooit lang of gecompliceerd. Het past bij dit onnadrukkelijk onderzoekende boek,’ schrijft Gustaaf Peek.
En Kees ’t Hart heeft zijn bedenkingen bij Thomas Verbogts Als de winter voorbij is [e-book | leesfragment]. ‘Het is allemaal wat ingewikkelder dan anders, de melancholie en sentimentaliteit zijn meer aangedikt, maar je krijgt wel de kans je je eigen hang-ups, rare bespiegelingen en gevoeligheden opnieuw te herinneren.’
Chris van der Heijden vraagt zich af of de conclusies van Alies Pegtel die de biografie Haya van Someren-Downer schreef ‘te boud’ zijn. ‘[H]et is en blijft speculatie, zeker waar het zaken betreft die met de oorlog niets van doen hebben zoals een pijnlijke politieke kwestie (abortus) of persoonlijke zaken (miskraam, ziekte). Ik kan me daarom voorstellen dat sommigen vinden dat de auteur hiermee te ver is gegaan.’
De Groene Amsterdammer is elke woensdag al te koop bij het Nieuwscentrum. Athenaeum Boekhandel verzorgt de boekverkoop voor de website van De Groene.
Map Oberndorff en Max van Weezel schrijven een analyse over Jesse Klaver: ‘Pas nu heeft Klaver het licht gezien. De gedweeë houding tegenover de bankiers was een voorbeeld van hoe het economisme de politiek domineert. […] Er zijn weinig politieke beslissingen die Klaver níet kan duiden als een uiting van economisme. Het is bij hem uitgegroeid tot een containerbegrip.’
Jonathan Franzen wordt geïnterviewd door Emma Brockes naar aanleiding van zijn nieuwe roman Zuiverheid [e-book | Purity | recensie]. ‘De manieren waarop zelfcensuur werkt. De angst om uitgescholden te worden. Mensen worden heel voorzichtig. En het wordt in feite heel moeilijk om creatief te zijn. Omdat je je zorgen maakt over waar ze je voor uit zullen maken, en of dat terecht is of niet.’
‘Het “verlangen om er niet te zijn” en “het ontmoedigende feit er wél te zijn”, de steeds terugkerende motieven in zijn werk, noemt hij zelf “mijn teerste droom en tegelijk grootste nachtmerrie”,’ schrijft Carel Peeters in zijn in memoriam over Joost Zwagerman. ‘Uiteindelijk koos hij voor de verlossing, voor zijn “teerste droom”, weg van de steeds terugkerende nachtmerrie in zijn schaduw-ik.’
Jeroen Vullings bespreekt daarnaast Alles verandert [e-book | recensie]van Kristien Hemmerechts. Hij schrijft dat het boek ‘leest als een psychologische verkenning van het leven in een veranderde samenleving’ en een ‘essayerende roman’ is in de beste betekenis van het woord. Carel Peeters recenseert in zijn 'literaire kroniek' Lucas Casimir, het boek dat Frits Marnix Woudstra over de zelfmoord van zijn zoon schrijft: ‘schrijnend, maar luchtig, met gevoel voor de juiste details opgeschreven’.
Vrij Nederland verschijnt elke woensdag, een selectie van de recensies is op vn.nl/boeken raadpleegbaar. Vrij Nederland is te koop bij het Nieuwscentrum.