Recensieoverzicht: Marcel Proust, Milena Busquets en Jan-Willem Anker (10 juni 2015)

15 juni 2015

Boeken in de kranten en weekbladen deze week: Marcel Proust, Milena Busquets, Jan-Willem Anker, Thé Tjong-Khing, Philip Glass, Frans Kellendonk, Paula Hawkins, Oliver Sacks, Karin Slaughter, Waterloo, Joseph Brodsky, Marcel Proust, Cees Nooteboom, Nicolien Mizee, Jim Shepard, Andrus Kivirähk, de Europese Literatuurprijs.

Oudere afleveringen van deze rubriek zijn te raadplegen in ons archief. Ook de Vlaamse kranten en weekbladen worden, elke maandag of dinsdag, opgenomen in het overzicht, met dank aan Johan Eeckhout. De titels verwijzen naar de fysieke boeken; tussen rechte haken staan e-books, gebonden en oorspronkelijke edities, en redactionele items op Athenaeum.nl.

De Standaard - logo

Kunst met taart van Thé Tjong-Khing, het vierde deel over de taartperikelen van Mevrouw Hond en co, is 'Boek van de week' in ‘De Standaard der Letteren’. De Vlaamse jihadoloog Pieter Van Ostaeyen bestudeert de strijd van de jihadisten en oogstte internationale faam als kenner van de online wereld van de IS. In Van kruistochten tot kalifaat slaagt hij er voor Jorn De Cock in ons 'een erg aparte blik te gunnen in de chatroom van het kalifaat'. De Cock las ook Koningen, kruisvaarders en kaliefen waarin de Amerikaanse historicus Brian A. Catlos uitzoekt hoe verschillende religies samenleefden in het Middellandse Zeegebied in de twee eeuwen rond de kruistochten, 'een indrukwekkend en relevant werk'. 

Opvallend in Woorden zonder muziek [e-book | recensie], de memoires van de Amerikaanse componist Philip Glass, vindt Geert Van Der Speeten de ruime aandacht voor zijn leerjaren toen zijn muzikale ontwikkeling gepaard ging met een spirituele zoektocht. Het levensverhaal is gevat in een 'laconieke vertelstijl met een relativeringsvermogen waarin toch een zekere ijdelheid schuilt'. En Marijke Arijs sprak met een van de sensaties van de Frankfurter Buchmesse 2014, de Catalaanse Milena Busquets, over het succesrijke Ook dit gaat voorbij, een autobiografisch verhaal over een moeder-dochterrelatie. In de 'ontroerende liefdesverklaring aan een dode moeder' gaat de hoofdpersoon terug naar Cadaqués, het zomerdorp uit haar jeugd. De luchtige toon en frivole elegantie doen Arijs onweerstaanbaar herinneren aan Françoise Sagan. 'Ik wilde een evenwicht vinden tussen het tragische van het overlijden en het leven dat doorgaat en de moeite waard blijft, ondanks alles. Lichtheid is mijn manier om met verdriet en rouw om te gaan. Frivoliteit helpt me om het leven het hoofd te bieden,' zegt Milena Busquets daarover. Een nieuwe roman van Nobelprijswinnaar Toni Morrison, die hoort in de rubriek 'Fenomeen van de week'. Kathy Mathys kon genieten van taal en stijl in God sta het kind bij [God Help the Child] maar 'Morrison verklaart en preekt te veel' en propt 'overbodige verhaallijnen' in de roman, een tweesterrenrecensie.

De boekrecensies van De Standaard verschijnen elke vrijdag in de bijlage De Standaard der Letteren. De Standaard is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

De Morgen - logo

'Een timide God' is de titel van Dirk Leymans stuk over Frans Kellendonk, 25 jaar geleden overleden en volop in de belangstelling dankzij de uitgave van De brieven [e-book]. Leyman gaat onder andere de receptie na van Mystiek lichaam en concludeert: 'Pas na zijn dood werd Kellendonk naar waarde geschat, al schuurt er ook onbehagen over zijn soms schijnbaar tegenstrijdige denkbeelden, zijn antirationalisme, zijn bizarre worsteling met de rooms-katholieke traditie én zijn visie op homoseksualiteit.'

Kim Van de Perre onderzoekt hoe er een hype werd gecreëerd rond Het meisje in de trein [e-book] van Paula Hawkins. Ook de positieve recensies droegen voor uitgever Bruna bij tot het succes en dat is hier niet anders; Fred Braeckman besluit zijn bespreking met 'Het meisje in de trein is een overtuigende en pakkende zwarte psychologische thriller met grote bezorgdheid voor de soms weinig aantrekkelijke personages'.

Eric Min raadt aan Tuin van de liefde. Getijdenboek, de door Stefaan van den Bremt vertaalde bundel liefdesgedichten van Emile Verhaeren in de tuin te lezen, 'want je hebt er geduld en tijd voor nodig (en) dat is een oprecht compliment, geen kritiek’. Radiomaker Pat Donnez schreef eerder een dichtbundel en een novelle en komt nu met de roman Lichterlaaie [e-book]. Annick Vandorpe ergert zich aan het vermakelijk toontje en flauwe humor en duidt het als 'een sentimentele, niet erg geloofwaardige liefdeshistorie'.

Met Honingdauw [e-book] van Edith Pearlman en Lynx en andere verhalen van Rebecca Lee komt werk van twee grote Amerikaanse verhalenschrijfsters beschikbaar in ons taalgebied. Sofie De Smyter is daar heel tevreden mee en onthoudt dat 'waar het beide auteurs uiteindelijk om gaat, is dat er altijd iets groter is dan onszelf en dat we onszelf kunnen overstijgen'.

‘Niemand kan onberoerd blijven bij lectuur van De kinderen van Spiegelgrund [e-book] van Steve Sem-Sandberg,’ schrijft Joseph Pearce. De Zweedse schrijver putte uit historische documenten en getuigenissen over Spiegelgrund, een ‘euthanasie-instelling’ voor zwakzinnige kinderen in Wenen, en brengt met zijn roman ‘een indrukwekkend eerbetoon aan alle kinderen die door de nazi’s ter veredeling van het Arische ras werden opgesloten, gemarteld of vermoord’.

De boekrecensies van De Morgen verschijnen elke woensdag in de bijlage Boeken. De Morgen is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

de Volkskrant - logo bij links recensies

Sylvia Witteman denkt terug aan de vele boeken die ze van Louis Couperus heeft gelezen, omdat de schrijver afgelopen week jarig zou zijn geweest. Ze beschrijft hoe haar idee over hem veranderde van ‘een ijdel, bespottelijke mooi schrijver van geparfumeerd trutnichtenproza’ naar een liefde voor zijn schrijven waardoor ze een van haar kinderen naar hem vernoemde. Ranne Hovius recenseert de autobiografie over Oliver Sacks, On the Move: A Life, en geeft het vijf sterren. Sacks heeft door een oogtumor nog maar een paar maanden te leven, toch sluit de biografie af met het positieve van een nieuwe relatie. ‘En zo wordt deze bijzondere autobiografie van een man die een toekomstperspectief van nog hooguit enkele maanden heeft, toch een boek met een happy end.’

Over De kleine ballerina, oorspronkelijk Catherine Certitude, geschreven door Nobelprijswinnaar Patrick Modiano, stelt Arjan Peters dat het eigenlijk helemaal geen kinderboek is. ‘De kleine ballerina is niet het verhaal van Catherine. Het is het verhaal van Modiano die scheel kijkt van verliefdheid op zijn eigen creatie.’ In plaats daarvan raadt Peters het gedicht ‘Kinderspel’ aan uit de postume bundel De wemeling van Erik Menkveld. The Road to Character van David Brooks wordt door Suzanne Weusten besproken: ‘Na meer dan 200 pagina' s levensgeschiedenissen is de lezer toe aan een apotheose, maar dan heeft Brooks zijn kruit verschoten. Hij eindigt, gehaast, met een “Nederigheidscode” van vijftien punten die jammer genoeg abstract blijven en niet verwijzen naar de concrete helden.'

Maarten Steenmeijer is teleurgesteld over De Japanse minnaar [leesfragment]van Isabel Allende, hij hoopte op een roman in de stijl van Ripper [e-book | leesfragment], die de schrijfster anderhalf jaar geleden uitbracht. ‘Helaas, halverwege de roman kan Allende de verleiding niet weerstaan het luik naar haar rommelzolder weer open te zetten. De dialogen worden houterig, er worden schoolse geschiedenislesjes opgezegd, en wijze woorden gedebiteerd met de diepgang van tegelwijsheden. Ten slotte vliegen de onthullingen je om de oren.’ Bo van Houwelingen is verdeeld over de bundel Het plein [e-book | leesfragment] van Jan-Willem Anker, hoewel er ‘zo nu en dan prachtige, ongekleurde observaties’ in zitten, heeft hij er moeite mee hoe Anker zich buiten de mensen in de probleemwijk plaatst. Hans Bouman recenseert De boekhandel van Penelope Fitzgerald, een schrijfster die volgens hem onopvallend was ‘[i]n het literaire geweld dat in de jaren zeventig losbarstte’. Ze is even onopvallend als haar hoofdpersonage en Bouman noemt haar dan ook ‘de chroniqueur van waardige gelatenheid’.

In het interview met Milena Busquets door Arjan Peters legt de schrijfster uit dat hoewel Ook dit gaat voorbij [e-book | leesfragment]over het overlijden van haar moeder gaat, er zeker verschil met de werkelijkheid in zit. ‘Lichtheid houdt in mijn boek hopelijk het sentiment op afstand. Ik ben in Ook dit gaat voorbij oprechter dan in het dagelijks leven, want daar ben ik constant bezig anderen te pleasen.’ Andrew Wilson schreef een biografie van Alexander McQueen: Alexander McQUeen – Blood Beneath the Skin. Nicoline Baartman omschrijft het als een boek waarvan ze ‘een ongelooflijke zin [krijgt] om naar Londen af te reizen en met eigen ogen te zien wat de ontwerpen die carrière maakte in de tijd van Britpop en Britart, heeft achtergelaten'.

Joost Pollmann is verdeeld over het boek KSX van Roel Venderbosch, hij noemt deze grafische roman ‘[o]rigineel verpakt’, maar stelt ook dat de verhaallijn erg dun is. Daniëlle Serdijn, dan, over het satirische boek Boek [e-book | leesfragment] van Robert van Eijden: [N]a driekwart van de roman ben je uitgelachen. Maar onverminderd zet Van Eijden zijn grappenparade voort.’ Toch geeft ze Boek vier sterren. Erik van den Berg vergelijkt de omslagen van Doodskopvlinder [e-book]en Op de rug gezien [e-book], en Oceaan van een zee en Hartje zomer [e-book]. 

De boekrecensies van de Volkskrant verschijnen elke zaterdag in Sir Edmund, en zijn te raadplegen op volkskrant.nl/boeken - een selectie is slechts voor abonnees toegankelijk. De Volkskrant is te koop bij het Nieuwscentrum.

Trouw - logo bij links naar recensies

In Trouw De Verdieping spreekt Harriët Salm Karin Slaughter (Mooie meisjes) over 'Het kwaad'. Waarom zijn boeken daarover zo aantrekkelijk? 'Er is een echt verhaal, met een begin, een midden en een eind. Literatuur is soms alleen maar karakterontwikkeling, nauwelijks een verhaal. Zoals de film Boyhood, prachtig, maar na een tijdje snap je: dit is geen film.' En in Letter & Geest houdt een interview met Martin Bosma naar aanleiding van Minderheid in eigen land: 'Ik voorzie het einde van Nederland, van het Westen, van Europa. De geboortegrond van de beschaving loopt existentieel gevaar [Bosma doelt vermoedelijk op Irak, of Griekenland - red.], waar moet ons volk naartoe in de rest van deze eeuw.'

Michel Krielaars, winnaar van de Bob den Uylprijs, werd gevraagd naar zijn dromen. 'Misschien heb ik wel heel weinig over Rusland gedroomd omdat het onwerkelijke zich in de werkelijkheid afspeelt.' Janita Monna vervolgt met een bespreking van Hans Sleutelaars Wollt ihr die totale Poesie? [e-book]: 'Regels met nu en dan een schilderachtig beeld. Kaal, constaterend, maar niet gevoelloos, en ook niet zonder - tamelijk droge - humor.'

Voor Waterloo ruimt ook Trouw extra ruimte in. In drie pagina's bespreekt Paul van der Steen drie boeken over de beslissende veldslag. 'Wie in een beknopt aantal bladzijden wil worden bijgepraat over deze historische gebeurtenis en de grote militaire lijnen heeft aan De Jong, Schoenmaker en Van Zanten ideale gidsen. Waterloo. 200 jaar strijd is een vaardig geschreven verslag van de roemruchte slag en de historische verwerking daarvan. De kracht van Onze slag bij Waterloo schuilt in de details die Louis Sloos opdist over alles wat na de strijd nog gebeurde.' Maar Joost Weltens Antihelden. Bijzondere levens van gewone mensen uit de tijd van Napoleon doet aan 'als een nogal willekeurige verzameling. Net als de twee Waterloopublicaties is het wel prachtig geïllustreerd.'

Meer historie, nu literaire: Jann Ruyters houdt Dola de Jongs En de akker is de wereld [e-book] omhoog, 'ook nu nog een juweel. Het is een beeldende, sensitieve schets van de beknelde levens van een stel kinderen die begin jaren veertig als refugiés bivakkeren in de Marokkaanse havenstad Tanger; een harde werkelijkheid maar in een lichte toon beschreven, fris en argeloos bijna'. Lodewijk Dros bekeek Stephan Vanfleterens Charleroi. Il est clair que le gris est noir als Beeldboek van de week, Alle Lansu looft Wallace Stegners Wat behouden blijft [e-book | Crossing to Safety | toelichting door de vertaler] ('een schitterende herontdekking [...]. Wie zo onderhoudend kan schrijven over gewone levens zonder spectaculaire gebeurtenissen is een groot schrijver') en Jan Willem Anker licht zijn nieuwe boek Het plein [e-book | leesfragment] toe.

Emilia Menkveld schrijft een groot stuk over Milena Busquets' Ook dit gaat voorbij [e-book | También esto pasará | leesfragment] ('een intiem relaas over verlies en rouw, over afscheid nemen, volwassen worden; het is geestig en zit vol levenslust. Maar bovenal is het de liefdesverklaring van een dochter die haar moeder niet vergeten kan'), Annemarié van Niekerk prijst Razan Al-Maghrabi's Vrouwen van de wind [e-book] ('De kracht van de roman ligt niet zozeer in de stijl maar vooral in de levendige verteltrant, de evocatie van het hectische Tripoli, de aanschouwelijke beschrijving van de personages, de indringende verbeelding van het hachelijke lot van bootvluchtelingen.'), Edwin Kreulen las A.J. Kazinski's De slaap en de dood ('Op tweehonderd pagina's van het einde is dit boek al ijzingwekkend.'), Frank Mulder Tom Burgis' The Looting Machine: Warlords, Tycoons, Smugglers and the Systematic Theft of Africa's Wealth ('pittig, maar toch spannend'), en Joukje Akveld ten slotte Oren Lavie's De beer die er niet was ('Lavie trakteert de lezer op filosofische gedachten en flirt openlijk met Lewis Carroll.'). Met illustraties van Wolf Erlbruch.

De boekrecensies van Trouw verschijnen elke zaterdag in Letter & Geest, en zijn voor abonnees te raadplegen op trouw.nlTrouw is te koop bij het Nieuwscentrum.

NRC Handelsblad - logo bij links naar recensies

In aanloop naar de Tour de France deze week maar liefst dertien minibesprekingen van Arjen Fortuin over nieuwe wielerboeken. De beste twee zijn volgens hem De Nederlandse wielerliteratuur in 60 en enige verhalen van Arthur van den Boogaard ('Zoals er Alpenetappes zijn waarvan je hoopt dat ze nooit ophouden, dat er nog een col van de buitencategorie is, zo zijn er wielerboeken waarvan je hoopt dat ze nooit ophouden. Zoals De Nederlandse wielerliteratuur in 60 en enige verhalen van Nederlands oppersportbloemlezer Arthur van den Boogaard.') en Nederland heeft de gele trui van Benjo Maso ('Nederland heeft de gele trui beschrijft de beginjaren van het Nederlandse wegrennen, globaal genomen van de jaren dertig tot 1961 als een schitterende tragikomedie.').

Guus Middag recenseert daarnaast Joseph Brodsky's Strohalmen voor de lezer [leesfragment]. 'Strohalmen voor de lezer is een boek dat je overal kunt openslaan - in de afdeling met annotaties én in de afdeling met gedichten. Veel ontwikkeling zit er niet in, want Brodsky was al meteen erg goed, vanaf zijn allereerste gedicht. En al meteen erg veelzijdig. Voorzover ik het nog niet wist, zag ik het hier nog eens bevestigd: wat een geweldig rijk en gevarieerd oeuvre.' Voor 'Iedereen leest' schrijft Robert Gooijer over Stephen Kings De eerlijke vinder [e-book | Engelse editie]. Hij vindt het boek 'goed geschreven, maar wel meer van hetzelfde'. En Janet Luis wijdt een stuk aan Rutger Pontzens debuutroman Nu ik, die uit één lange zin bestaat [e-book]. 'Ik weet natuurlijk niet of dit boek de eeuwen zal trotseren, maar voorlopig staat deze ene meeslepende zin als een huis,' stelt Luis.

Sebastiaan Kort verdiepte zich in De nachten van Hofman van Willem van Zadelhoff [e-book]. Het is de auteur volgens Kort te doen 'om de vraag of iemand die altijd rollen speelt wel een eigen kern heeft. Dat is natuurlijk een dijk van een cliché (dat ook al vele malen eerder door andere schrijvers is behandeld), maar het opvallende is dat het hier fris en vooral strak wordt opgediend'. Mirjam Noorduijn bespreekt Jef Aerts' Paard met laarzen, volgens haar 'een mooi huis-tuin-en-keuken-avontuur dat Astrid Lindgren in herinnering oproept' [e-book]. Marco Kamphuis dan, hij schreef een uitgebreid artikel over Marcel Prousts Swanns kant op [Franse editie | leesfragment]. Kamphuis heeft kritiek op de vertalers maar noemt Swanns kant op ook een 'aanwinst, want de lezer heeft nu meer te kiezen: het idioom van De Haan en Hofstede is eigentijdser dan dat van hun voorgangers'.

'Een indrukwekkend boek […], niet groots in de zin van Steinbecks epos, maar wel doortrokken van een sterk inlevingsvermogen,' aldus Jan Donkers over Vrij van Willy Vlautin [e-book]. Arnout le Clercq las Ludvík Vaculíks 'geslaagde' Cavia's op proef [leesfragment]. 'Het boek toont pijnlijk en vilein wat het communistische systeem met haar burgers deed,' lezen we in het stuk. Robert Gooijer sprak verder met Lauren Beukes van wie onlangs de thriller Gebroken monsters verscheen [e-book]. 'Geweld is geen sexy dood meisje in hoge hakken met haar rokje een stukje omhoog geschoven,' zegt Beukes in het interview. 'In het echte leven is een eenvoudige knokpartij al diep verontrustend, als je iemand een harde klap ziet uitdelen raakt je dat op een heel basaal niveau.' Carolien Roelants noemt Periphery van Yossi Alpher 'een zeer interessant boek', maar vindt alleen Alpher 'wat meer aandacht had mogen besteden aan de huidige pogingen tot toenadering tot Saoedi-Arabië in het kader van de strijd tegen Iran en zijn bondgenoten'.

Van Peter van Gorsel een stuk over Alex Wrights Cataloging the World. Waarin hij opmerkt dat Wright de vrijwel vergeten Belg Paul Otlet 'in een imposante rij van denkers als H.G. Wells, Melvil Dewey, Ted Nelson, Vannevar Bush en Steve Jobs' plaatst. Bart Funnekotter las drie boeken over de Slag bij Waterloo: Tim Claytons Waterloo ('Deze Britse historicus is erin geslaagd een gedetailleerd en toch bijzonder goed leesbaar boek te schrijven over Waterloo en de voorafgaande slagen bij Quatre Bras en Ligny. Het is op dit moment het beste eendelige overzicht van de campagne.'); Jurriën de Jong, Ben Schoenmaker en Jeroen van Zantens Waterloo (Het boek biedt 'een goed overzicht van de aanloop naar de slag, de krijgshandelingen en de (politieke) nasleep ervan'.) en Louis Sloos' Onze slag bij Waterloo ('Alleen al vanwege de honderden illustraties is Onze slag bij Waterloo een verplichte aanschaf voor iedereen met een meer dan gemiddelde belangstelling voor militaire geschiedenis.'). Bernard Hulsman recenseert Joes Segals Kunst & politiek [e-book]. 'Met een goed oog voor ongerijmdheden laat Segal in zes heldere essays over onder meer kunst in nazi-Duitsland en in de Volksrepubliek China zien dat de verhouding tussen kunst en politiek zelden eenduidig was tussen 1914 en 2014,' aldus Hulsman. Laura Starink schreef de laatste recensie van deze bijlage, en wel over Grzegorz Rossolinski-Liebes 'objectieve biografie' Stepan Bandera.

De boekrecensies van NRC Handelsblad verschijnen elke vrijdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op nrc.nl. Een selectie ervan is vrij toegankelijk via nrc.nl/boeken. NRC Handelsblad is te koop bij het Nieuwscentrum.

Het Parool - logo bij links naar recensies

Arie Storm is enthousiast over de nieuwe Proust-vertaling, Swanns kant op [Franse editie | leesfragment]. 'In deze nieuwe vertaling is hij weer een moderne schrijver, een schrijver van nu, een schrijver die ons nog veel te vertellen heeft, en die op een enigszins verknipte manier godsgruwelijk eerlijk is,' schrijft Storm onder meer. Thomas Verbogt noemt Cees Nootebooms De schrijver als hoofdpersoon een 'rijke boek' [e-book]. 'De ondertitel luidt Lezen als avontuur, en dat is precies wat het boek zo aantrekkelijk maakt,' merkt Verbogt in het stuk op.

Van Dries Muus een bespreking van Nicolien Mizees De halfbroer [e-book | recensie], hij prijst Mizees 'droogkomische stijl, de licht absurde wereldvreemdheid van haar personages'. John Jansen van Galen las Gerard Termorshuizens treffende Een humaan koloniaal [e-book]. En Hans Knegtmans recenseert Siska Mulders Getelde dagen [e-book]. 'Wat het boek uiteindelijk de das omdoet,' stelt hij, 'is het bipolaire denken en voelen van de twee echtelieden. Beiden blijken in staat te zijn zonder aanwijsbare reden te switchen van het besef van onherstelbaar verlies naar ongebreideld optimisme.'

De boekrecensies van Het Parool verschijnen elke donderdag in PS. Het Parool is te koop bij het Nieuwscentrum.

Elsevier - logo bij links naar recensies

In Elsevier Ariëtte Dekkers Leven op krediet. Anton Kröller (1862-1941). Liesbeth Wytzes: 'Aan de ene kant kan de lezer niets dan een diepe, eerbiedige buiging maken voor het fenomenale onderzoeks- en speurwerk van de auteur. [...] Een vloed aan zeer nauwkeurig beschreven wetenswaardigheden [wordt] over de lezer uitgestort; zo veel dat het hem al snel duizelt en, erger, de figuur van Kröller zowat bezwijkt onder de last.'

Daarnaast Irene Start over Jan-Willem Ankers Het plein [e-book | leesfragment] ('verplichte kost voor iedere stedelijke bestuurder') en over Jim Shepards het boek van Aron [e-book] ('beschrijft de tragiek beeldend. Zijn keuze voor een kinderperspectief maakt het nog indringender').

Elsevier verschijnt elke woensdag en is voor abonnees toegankelijk via weekblad.elsevier.nl. Elsevier is te koop bij het Nieuwscentrum.

De Groene Amsterdammer - logo bij links recensies

'Dichters en denkers' staat deze week geheel in het teken van de gisteren bekendgemaakte shortlist voor de Europese Literatuurprijs. Zo bespreekt Christiaan Weijts Als een brandend huis van António Lobo Antunes [e-book | leesfragment]. 'Je moet je kop er wel bij houden, en ik moet eerlijk bekennen dat mij dat niet het hele boek door is gelukt,' schrijft hij.' Al lijkt het me niet uitgesloten dat zelfs dat opzet kan zijn: dat de lezer een paar keer verdwaalt in dat grillige appartementencomplex, dat hij aan verkeerde deuren staat te luisteren, door verkeerde sleutelgaten loert, personages verwart. Herlezen is de remedie en in dit geval allerminst een straf, maar zelfs een noodzaak. Dit is een boek waarvoor je het liefst je agenda leeg veegt en een afgelegen vakantiehuis huurt.' En Thomas Heerma van Voss wijdt een stuk aan Aan de oever, de roman van Rafael Chirbes [e-book]. 'Af en toe verlangde ik naar een andere klank, een minder cynisch geluid, een streepje licht, ergens verscholen in een van de roesachtige scènes. Maar gaandeweg nam dat verlangen af: juist die eenduidige somberheid maakt de roman zo beklemmend. Chirbes kreeg me waar hij me hebben wilde, zijn meanderende taal nam me steeds verder mee, de uitzichtloosheid van Misent in,' aldus Heerma van Voss.

Marja Pruis neemt Yasmina Reza's Gelukkig de gelukkigen [e-book | Franse editie] voor haar rekening. 'Misschien doe ik de schrijfster te kort, dan denk ik vooral aan haar techniek, maar bij tweede lezing van haar roman begon de beperktheid van haar wereldbeeld me enigszins op te breken,' lezen we. Xandra Schutte recenseert daarnaast De huisgenoten van Sarah Waters [e-book | Engelse editie | leesfragment]. 'Waters bedacht een vernuftige plot, de thriller gaat over in een rechtbankdrama, het is verschrikkelijk spannend, de spanning gaat gepaard met de nodige morele kwesties, je wordt voortgestuwd naar de ontknoping, maar je vraagt je af wat voor roman het was geweest als er minder was gekozen voor amusement. Als Sarah Waters erop had vertrouwd dat het subtiele portret van de twee vrouwen en de geladenheid tussen hen, die de geladenheid van een veranderend tijperk weerspiegelt, voldoende stof was geweest voor een groots boek,' besluit ze haar stuk.

Verder schrijft Cyrille Offermans over Michaïl Sjisjkins Venushaar [e-book | vertaalitem]. Hij laat zich niet bijzonder enthousiast over de auteur uit: 'deze bloedernstige maar tevens -boterzachte moralist à la russe, krijgt de ene literaire onderscheiding na de andere. Hij zou "de nieuwe Tolstoj" zijn en Nabokov naar de kroon steken. Daar kijk ik van op. Tolstoj? Misschien, ooit. Maar van Nabokovs literaire intellect en stilistische superioriteit is hij mijlenver verwijderd.' Niña Weijers, ten slotte, las Jenny Erpenbecks Een handvol sneeuw [e-book | Duitse editie | vertaalitem]. 'De roman van de Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck is rijk aan mooie beschrijvingen en observaties,' vindt ze. 'Niettemin is het een hoop kommer en kwel waar de lezer zich doorheen moet werken, en neigt al die ellende nogal eens naar melodrama.'

De Groene Amsterdammer is elke woensdag al te koop bij het Nieuwscentrum. Athenaeum Boekhandel verzorgt de boekverkoop voor de website van De Groene.

Vrij Nederland - logo bij links recensies

In Vrij Nederland bespreekt Jeroen Vullings Andrus Kivirähks 'verrassende' De man die de taal van slangen sprak [e-book]. '[I]k ben niet verzot op verhalen over sprekende beesten; meestal illustreert zo'n dier vooral 's schrijvers loodzwaar wijsgerig ongemak met het bestaan,' merkt Vullings in het stuk op. 'Maar in Kivirähks overweldigende wereld is de hoffelijke adder, hoe onmenselijk hij ook is, juist onweerstaanbaar gezelschap.'

Vrij Nederland verschijnt elke woensdag, een selectie van de recensies is op vn.nl/boeken raadpleegbaar. Vrij Nederland is te koop bij het Nieuwscentrum.

Delen op

€ 32,50
€ 27,50
€ 19,90
€ 23,99
€ 32,50
€ 27,50
€ 19,90
€ 23,99
pro-mbooks1 : athenaeum