Recensieoverzicht: Michel Faber, Robert Walser, Antjie Krog (4 februari 2015)

09 februari 2015

In de boekenpagina's: Michel Faber, Robert Walser, Antjie Krog, Matthieu Ricard, Renate Dorrestein, Jan van den Berghe, Richard Yates, Fredrik Sjöberg, Toef Jaeger, Helen Macdonald, Toon Tellegen, W.R. Bremmer, Katja Petrowskaja, Leon Verdonschot, Milena Michiko Flašar, Maarten Steenmeijer, Jean Echenoz, Meir Shalev, Edward St Aubyn, Georges Perec, Ronald Giphart, Ingeborg Bachmann, Auke Hulst, Mohamedou Ould Slahi.

Oudere afleveringen van deze rubriek zijn te raadplegen in ons archief. Ook de Vlaamse kranten en weekbladen worden, elke maandag of dinsdag, opgenomen in het overzicht, met dank aan Johan Eeckhout. De gelinkte titels verwijzen naar de fysieke boeken; tussen rechte haken staan e-books, gebonden en oorspronkelijke edities, en redactionele items op Athenaeum.nl.

De Morgen - logo

De Franse filosoof en boeddhist Matthieu Ricard levert met Altruïsme. De kracht van compassie [e-book] een diepgravend boek waarin hij ‘zijn onderwerp vanuit alle hoeken bekijkt en besluit dat alleen het altruïsme ons kan redden’, schrijft Marnix Verplancke in De Morgen Boeken. Hij sprak met Ricard en vroeg hem of het altruïsme toeneemt in de wereld. ‘Er zijn in elk geval hoopgevende tekenen. Mensen- en dierenrechten worden steeds meer gerespecteerd en het besef dat we inzake ecologie allemaal in hetzelfde schuitje zitten, heeft het onderling begrip ook doen toenemen.’

Joseph Pearce las Jan van den Berghes De stoeterij van Europa. De Coburgs en hun klim naar de macht [e-book]. ‘Monarcholoog’ Van den Berghe heeft ‘weinig oog voor de maatschappelijke ontwikkelingen buiten de paleismuren’ en biedt met zijn ‘mechanische opsomming van huwelijksperikelen’ vooral ‘smeuïge verhaalstof’. En Christiaan Weijts blijft in De linkshandigen [e-book | leesfragment] voor Dirk Leyman ‘onbeschroomd ironisch’ maar de boodschap ligt er ditmaal wel dik op.

Fred Braeckman las IJstweeling van S.K. Tremayne, ‘tot nu toe de beste thriller van het nog jonge jaar’ en Christophe Vekeman blijft een absolute fan van Richard Yates. In De goede school [toelichting door de vertaler] vond hij opnieuw ‘indrukwekkend psychologisch meesterschap’ in het beschrijven van pubervriendschappen, Yates toont de menselijke identiteit weer in al zijn onbeholpenheid en zwakte. Het stuk van Edwin Krijgsman over Umberto Eco’s Numero zero stond ook in de Volkskrant.

De boekrecensies van De Morgen verschijnen elke woensdag in de bijlage Boeken. De Morgen is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

De Standaard - logo

‘Een erg vermakelijk boek van een wereldwijze entomoloog’, zo duidt Hans Cottyn De vliegenval van de Zweed. Zijn verhaal over de zweefvlieg is ‘een briljant schimmenspel, bijna als een boek van Georges Perec’. Toef Jaeger toont volgens Ludo Teeuwen in Koning Eénoog. Leven en werk van Henk van Woerden [e-book | leesfragment] ‘hoe een persoonlijk verhaal de motor wordt van een kunstenaarsleven’ en ‘toont de ziel en de emoties die achter de romans schuilgaan’. Geen goed woord daarentegen van Marijke Arijs voor het ontgoochelende Petronilla van Amélie Nothomb.

H is for Hawk werd vorige week bekroond met de Costa Book of the Year Award, en Inge Schelstraete vindt die bekroning terecht. Het boek, over een vrouw in rouw die een havik temt en gefascineerd raakt door het leven van valkenier T.H. White, past nauwelijks in een genre, maar ‘wie het leest gaat zich als pleitbezorger opstellen’.

Antjie Krog spreekt met Catherine Vuylsteke over haar nieuwe bundel Medeweten [leesfragment]. Daarin tracht ze ‘een andere taal te vinden voor een nieuwe maatschappij die geboren wil worden’. Ook een groot interview van Veerle Vanden Bosch met Michael Faber. Het boek van wonderlijk nieuwe dingen [e-book | Engelse editie | leesfragment | recensie] kwam tot stand terwijl zijn vrouw leed aan beenmergkanker, ze overleed net voor de publicatie: ‘Het hele boek is doordrongen van verlies, op alle denkbare manieren [...] deze roman draagt veel afscheid in zich, dus ik vind het wel een mooi orgelpunt.’ En Alexandra De Vos is verrast door Babbit [Engelse editie | Library of America-editie, met Main Street | toelichting door de vertaler] van Sinclair Lewis, die sociale satire uit 1922 blijft ook in 2015 nog behoorlijk confronterend.

De boekrecensies van De Standaard verschijnen elke vrijdag in de bijlage De Standaard der Letteren. De Standaard is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

Trouw - logo bij links naar recensies

Arjan Visser interviewt anesthesioloog Bob Smalhout in Trouw. Smalhout schreef lange tijd een column in De Telegraaf, waarvan verschillende bundelingen verschenen zijn (onder andere Moderne leegte). In een persoonlijk interview met Arjan Visser bespreken zij de tien geboden en komen de ouders, echtgenotes en Smalhouts voorliefde voor vuurwapens aan bod.

Toon Tellegens nieuwe poëziebundel heet De werkelijkheid. Een bijzondere titel, schrijft Janita Monna, maar bij wie anders dan Tellegen zijn grote thema’s als leven, dood, liefde en oorlog in goede handen. De werkelijkheid bevat korte, op zichzelf staand gedichten, ‘vol humor’. ‘Tellegen slaagt er keer op keer in dat ongrijpbare ding tot tastbare taal te maken,' is Monna’s conclusie.

Drie boeken over Islamitische Staat, die alle drie inzicht proberen te bieden in de opmars en het succes van de groepering. Loretta Napoleoni’s De terugkeer van het kalifaat biedt volgens journalist Paul van der Steen een beeld vanuit een ‘studeerkamerperspectief’ dat IS probeert te duiden en ongemakkelijke vragen niet uit de weg gaat. Zo vergelijkt Napoleoni het ontstaan van de staat Israël met de poging van IS een islamitisch land voor soennieten op te bouwen. Hans Jaap Melissen besteedt in IS. Tot alles in staat [e-book] aandacht aan de recente gebeurtenissen rond IS en de rol van het Westen. Als oorlogsjournalist maakte hij veel van dichtbij mee. Ook Judith Neurink beschrijft in De oorlog van ISIS [e-book] deze gebeurtenissen. Daarnaast focust zij op het gevaar van buitenlandse jihadisten die terugkeren naar hun eigen land. ‘De terreur vindt ook zonder eigen grondgebied wel zijn weg over de wereld.’

In De evolutie van een huwelijk [e-book] draait het om een literair georiënteerd echtpaar met twee dochters. Hun leven wordt opgeschrikt door het bezoek van een zwager met vrouw en kind uit het buitenland. Rebekka W.R. Bremmer slaagt er volgens recensent Jann Ruyters in een ingewikkelde vorm tot bloei te brengen. ‘We springen van verteller naar verteller en van vandaag naar morgen, naar de afgelopen zomer, naar de huidige winter. Langzaam geeft het geheim zich bloot, in flarden, afhankelijk van wat de schrijfster wil openbaren.’ Ruyter hoopt dat dit boek Bremmers doorbraak naar het grote publiek is.

Het fotoboek Polderlichaam. Jongensjaren in de Noordoostpolder ‘laat je bijna fysiek ervaren hoe dat ook alweer was: opgroeien in Nederland.’ Fotograaf Mark Schavers brengt dit gevoel ‘sensueel en nuchter tegelijkertijd’ naar de lezer, aldus Leonie Breebaart.

Katja Petrowskaja won met een fragment in 2013 de gerenommeerde Bachmann-prijs en publiceerde recent haar literaire debuut Misschien Esther. Hierin gaat Petrowskaja op zoek naar de geschiedenis van haar familie in Europa, waarbij ze Moskou, Kiev, Amerika en concentratiekamp Mauthausen aandoet. Antoine Verbij vindt het mooiste aan dit boek niet de verhalen, maar de manier waarop de auteur deze vertelt. ‘Petrowskaja, moedertaal Russisch, schrijftaal Duits, schreef niet zomaar een familiegeschiedenis maar een echt literair werk.’ 

Renate Dorresteijn vertelt over de drijfveren voor haar nieuwe boek Weerwater [e-book] aan Hinke Hamer. De uitnodiging van de gemeente Almere om gastschrijver te worden, hielp haar over haar schrijfblokkade heen. Alleen haar redacteur wist waar haar verhaal over zou gaan. ‘Renate, zei ze soms, het is maar goed dat jouw buren niet weten wat je daar allemaal uitvoert. Omdat ik maar een klein groepje overlevenden kon gebruiken, was ik toch bezig om tweehonderdduizend Almeerders om zeep te helpen.’

‘Goed gedocumenteerd en interessant boek,’ zo typeert Co Welgraven Mensen van goede wil. Pax Christi 1948-2013 [e-book]. Religiehistoricus Maarten van den Bos beschrijft de geschiedenis van de beweging, die samenhangt met de verzuiling in de jaren vijftig en de ontzuiling in de decennia daarna. De auteur gaat gevoelige en pijnlijke onderwerpen niet uit de weg, maar vergeet soms emotie en relativering in te brengen. 

Wil Rouleaux wil van elke bladzijde wel drie of vier zinnen doorgeven, maar concludeert dat daar geen beginnen aan is. De novelle De wandeling van Robert Walser uit 1917 is een onontdekt meesterwerk, dat eerder aandacht verdient dan het nu gekregen heeft. ‘Dit is een boek dat je langzaam en genietend moet lezen, savourerend zeg maar.’ Lof voor vertaalster Machteld Bokhove ‘voor haar subtiele en deskundige vertaling’.

Marconi Park [e-book] is het twaalfde boek alweer in de reeks over inspecteur Erik Winter van Åke Edwardson. Waar hij aan het eind van boek tien bijna dood was, had hij dat van Edwin Keulen wel mogen blijven. Toch is de lezer ‘een paar fijne uren’ verder als hij het boek uit heeft gelezen en weet Edwardson met 'sterke dialogen' de personages kleur te geven.

In de aanloop naar het herdenkingsjaar van de Eerste Wereldoorlog, publiceerde Jean Echenoz de roman 14 [Franse paperback|e-book|recensie] over dit thema. ‘Het relatief belang van elk menselijk streven [wordt] met melancholieke vertedering gadegeslagen,’ en dit maakt het boek meteen een ‘echte Echenoz’. Ger Leppers noemt de Fransman 'een van de meest geestige en milde schrijvers van Frankrijk' en dat het boek geen clichéverhaal wordt, is te danken aan zijn ‘subtiele formuleringsvermogen en de doseerkunst van deze bijzondere schrijver.’

Oliver [e-book], de prequel op De dagen van de bluegrassliefde van Edward van de Vendel, gaat niet zozeer over de coming-out van hoofdpersoon Oliver, maar over de gebeurtenissen die zijn volwassenwording markeren. Zijn neef en beste vriend Bendik steunt hem, maar krijgt zelf ook veel voor de kiezen na het overlijden van zijn vader. Bas Maliepaard vindt de versoberde stijl van Van de Vendel een goede ontwikkeling. ‘Die wordt daarmee evenwichtiger: zijn beelden komen meer tot hun recht dan vroeger.’ 

Henri Coulonges’ Vertrokken won een prijs van de Parijse Académie maar ‘munt niet uit in subtiel of precies taalgebruik.’ De laatst voltooide roman van Bernlef heet Een onschuldig meisje [e-book] en gaat over een onderwijzer met een dwarse leerling. Veel geroddel in dit werk. Een andere leraar is de hoofdpersoon van De Les [e-book] door Fleur Boose. Hoe pakt een leraar zijn werk weer op na een schorsing? En bestaan tweede kansen wel? Antropologe Roanne van Voorst weet de kennis van een achterstandswijk te verpakken in De verhuizing [e-book], waarin een beleidsmaker naar zo'n wijk verhuist. Ronald Havenaar schetst in Babyboomboek. Wat ze lazen, wat hen vormde, hoe ze dachten een beeld van, jawel, babyboomers. Deze generatie las vele verschillende boeken met tegenstrijdige ideeën en Havenaar ziet dit als bewijs voor de stuurloosheid van de generatie.

Meisjes vermommen als jongen om betere kansen voor de familie te creëren. Afghaanse ouders verwachten echter wel dat deze meisjes in hun pubertijd veranderen in gehoorzame, huwbare vrouwen. Journaliste Jenny Nordberg haalde de voorpagina van de New York Times met dit verhaal. In De verborgen meisjes van Kabul gaat zij dieper in op het fenomeen.

De boekrecensies van Trouw verschijnen elke zaterdag in Letter en Geest, en zijn voor abonnees te raadplegen op trouw.nlTrouw is te koop bij het Nieuwscentrum. 

de Volkskrant - logo bij links recensies

In het Magazine een interview met Leon Verdonschot naar aanleiding van het verschijnen van Alles van elkaar [e-book | leesfragment]. Tegen Antoinette Scheulderman: 'Het dilemma dat ik in mijn boek wilde opwerpen is: moet je je in een nieuwe relatie verantwoorden voor je verleden?' In Sir Edmund is een minstens zo persoonlijk, maar evenzeer op het schrijfproces gericht interview te lezen, door Hans Bouman met Michel Faber (Het boek van wonderlijk nieuwe dingen [e-book | Engelse editie | leesfragment | recensie]). 'Ik wilde met mijn nieuwe boek een reis maken de duisternis in. Bij mijn eerdere boeken had ik het schrijfproces steeds volledig onder controle gehad en alles tot in detail gepland. In mijn nieuwe boek moest meer ruimte zijn voor chaos en mysterie.' En toen werd zijn vrouw ziek. Ze dwong hem door te schrijven, al waren het maar zes zinnen per dag. 'Dat heb ik gedaan, en lange tijd was dat alles wat ik kon opbrengen. Gaandeweg werden dat er meer en uiteindelijke slaagde ik erin het boek voor haar overlijden te voltooien. De laatste puntjes op de i zette ik in een stoel naast haar ziekbed.'

Suzanne Weusten leert over ouderdom, uit Lighter As We Go: Vurtues, Character, Strenghts and Aging, over 'de wonderlijke U-curve aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, hun eigen klinische praktijk en de ervaringen van de Vintage Readers Club, een lees- en discussiegroep van 60- tot 90-jarige kankerpatiënten', van Mindy Greenstein en Jimmie Holland, en uit Wilhelm Schmids Gelatenheid. Wat we winnen wanneer we ouder worden, over 'de weg naar gelatenheid, een houding die bij uitstek ouderen moet helpen om het leven lichter te maken'. En Daniëlle Serdijn is gemengd enthousiast over Erik Jan Harmens' Hallo muur [e-book]. Een van de pluspunten: 'Daar hebben we iets moois. Anders dan in het werk van collega Hafid Bouazza, of een verre voorganger als Hans Fallada, is Hallo muur geen lofzang op de roes, maar een afrekening met een gesel.'

Martin Schouten las Robert Walsers De wandeling [leesfragment]: 'Een plot? Heeft hij nooit. Een verademing in onze moderne literatuur vol vette effecten die je naar de volgende pagina proberen te trekken. Pageturners, je voelt je er door behandeld als een kleuter die met alle geweld bezig moet worden gehouden. Walser lees je om de stijl en dan beland je in het rijk van de vrijheid.' Gijsbert Kramer dan, over John Lydons Anger is an Energy: My Life Uncensored ('Lyndon blijkt zowel scherper als milder geworden.') en Persis Bekkering over Milena Michiko Flašars Een bijna volmaakte vriendschap [e-book | Ich nannte ihn Krawatte] ('een fluisterende roman over belangrijke maatschappelijke thema's').

Wilma de Rek interviewt Sander Ruys, uitgever van Maven ('Hoe wordt je beter [in uitgeven] dan de rest? Nou, door één thema te nemen, zodat je je kunt specialiseren.'), Jan Luijten vindt Hans Herbert Grimms Schlump [e-book | Duitse editie] 'grappig en onderhoudend, maar ook gruwelijk realistisch', Bob Witman prijst Steven Heller en Gail Anderson, The Typographic Universe: Letterforms Found in Nature, the Built World and Human Imagination ('Wat zo mooi is, [...] is dat deze vorm belettering het tweedimensionale vlak ontstijgt.'), Lidy Nicolasen las Natascha van Weezels De derde generatie [e-book] ('Van Weezel schrijft kabbelend onderhoudend. Als ze haar neiging tot sentimentaliteit buiten de deur weet te houden, ook aangrijpend.'), en Marcel Hulspas geeft vijf sterren in een kleine 400 woorden aan Sprong in het duister. Duitsland en de Eerste Wereldoorlog: 'Patrick Dassen noemt de Eerste Wereldoorlog "Een enorme breuk in de Duitse geschiedenis, veel meer dan in de Engelse of Franse". Maar zoals zijn indrukwekkende boek duidelijk maakt, is dat nog zachtjes uitgedrukt.'

De boekenpagina's besluiten met Maarten Steenmeijer (Schrijven als een ander. Over het vertalen van literatuur [leesfragment] over de vertaler als schrijver: 'Een vertaling kan alleen maar goed klinken in de taal van de vertaler. Een vertaling kan dus pas recht doen aan het origineel als hij zich heeft losgezongen van de oorspronkelijke tekst en als nieuw klinkt.' Hij spreekt er vanavond, 9 februari bij Spui25, uitgebreider over.

De boekrecensies van de Volkskrant verschijnen elke zaterdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op volkskrant.nl. De Volkskrant is te koop bij het Nieuwscentrum.

NRC Handelsblad - logo bij links naar recensies

Van Niña Weijers een dubbelbespreking van Kara Cooneys nauwkeurige en genuanceerde The Woman Who Would Be King: Hatshepsut's Rise to Power in Ancient Egypt en Kirstin Downeys Isabella. The Warrior Queen. 'Downeys agenda is duidelijk: Isabella haar rechtmatige plek in de geschiedenis geven. In haar enthousiasme lijkt ze soms te vergeten hoe controversieel Isabella's regime was, en hoe meedogenloos ze uit naam van het geloof andersdenkenden liet vermoorden. Nergens wordt ze echt kritisch of analytisch - wat in de Hatsjepsoetbiografie wél gebeurt - en dat is op z'n minst een gemiste kans,' stelt Weijers onder andere.

Daarnaast sprak Toef Jaeger met Michel Faber over zijn Het boek van wonderlijk nieuwe dingen [e-book | Engelse editie | leesfragment | recensie]. 'De roman begon als een verhaal over buitenaards zijn en over vormen van communicatie. Maar na het slechte nieuws over Eva [Fabers echtgenote] ging het steeds meer over verlies en over lichamelijk verval. Ze was steeds minder mobiel en heeft vreselijk geleden. Wat zoiets betekent, heb ik geprobeerd te verwerken. Ook vond Eva het aanvankelijke slot, terecht, te wijsneuzerig, dus dat heb ik aangepast,' zegt Faber in het gesprek. En Ellen de Bruin bespreekt Fabers roman: 'Ook als je niet weet dat Fabers vrouw aan kanker overleed vlak nadat hij The Book of Strange New Things had voltooid, is het een prachtig boek. En als je het wel weet, lees je de liefde, hoop en wanhoop op elke pagina. Blijf alsjeblieft schrijven, denk je dan.'

Guus Middag worstelt met de gedichten in Ellen Deckwitz' De blanke gave [e-book]. '[V]oor deze gedichten geldt: het is allemaal erg compact en ingewikkeld en indirect - heel anders dan je zou verwachten van een dichteres die graag op het podium staat,' schrijft hij. En Janet Luis is niet bijzonder enthousiast over Renate Dorresteins Weerwater [e-book]. 'Vlees noch vis. Dat is mijn eindindruk van dit Almeerse spektakel. Dorrestein weet ons driehonderd bladzijden lang aangenaam te vermaken met de belevenissen van een aantal padvinderachtige types, maar echt boeiend willen ze niet worden,' aldus Luis. Mirjam Noorduijn dan, zij las Beowulf in de bewerking van J.R.R. Tolkien [Engelse editie]. 'Tolkiens archaïsch proza, dat het ritme van het origineel suggereert, vraagt erom hardop te worden voorgelezen,' schrijft ze.

'[D]at is het goede woord voor zijn stijl: hameren. Hij hamert op zijn jeugd met een tevens aan alcohol verslaafde vader; hij hamert verder op zijn eigen eerste dronkenschappen en hij hamert af op de totale afhankelijkheid van Tripels, Duvels en wijn,' aldus Sebastiaan Kort over Erik Jan Harmens' Hallo muur [e-book]. Margot Dijkgraaf is verder enthousiast over Jean Echenoz' 14 [e-book | Franse editie | recensie]. Ze vindt het 'een weergaloze Echenoz in een magnifieke vertaling'. En Ger Groot recenseert Meir Shalevs Een geweer, een koe, een boom en een vrouw [e-book | recensie]. 'Hoe virtuoos hij zich ook steeds weer als verteller ontpopt, het boek wil maar geen eenheid worden,' meent Groot. 'Pas in tweede instantie ontdek je dat dat ook niet kán. […] En dan maakt bevreemding, soms verveling, bij het lezen langzaam plaats voor fascinatie.'

Rob van Essen wijdt een stuk aan Joseph O'Connors De nacht is jong [e-book], 'een boek voor lezers die de jaren tachtig meemaakten, en houden van popmuziek en de romantiek die daarbij horen'. En Sjoerd de Jong bespreekt 'het originele, curieuze en amusante boek' Plantaardig. Vegetatieve filosofie van Th. C.W. Oudemans en N.G.J. Peeters. Henk Kern verdiepte zich in Laura Starinks De schaduw van de grote broer [e-book], 'een curieuze maar ook zeer leesbare combinatie van reisimpressies, vraaggesprekken, historische beschouwingen en correspondentenjournalistiek' [leesfragment].

Kester Freriks las Wildernis, woongebied en wingewest van Louwrens Hacquebord [e-book]. 'Hacquebord schetst een somber beeld van de nabije toekomst. Ondanks alle idealisme en verandering in het denken over het gebruik van grondstoffen, mede ingegeven door het alarmerende rapport van de Club van Rome, blijven walvisjagers en oliemaatschappijen actief én verwoestend in deze witte wildernissen,' schrijft Freriks. Hans Steketee prijst Boris Johnsons 'doorvoelde en geloofwaardige portret' The Churchill Factor [Engelse editie]. En Ileen Montijn merkt op dat de artikelen in Onnoemelijke dingen van Anne van Buul e.a. 'van wisselende kwaliteit' zijn.

De boekrecensies van NRC Handelsblad verschijnen elke vrijdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op nrc.nl. Een selectie ervan is vrij toegankelijk via nrc.nl/boeken. NRC Handelsblad is te koop bij het Nieuwscentrum.

Het Parool - logo bij links naar recensies

De Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog publiceert na acht jaar weer een poëziebundel in haar moedertaal, het Afrikaans. In een interview met Dieuwertje Mertens legt Krog de titel van haar bundel, Medeweten [leesfragment], uit: ‘Medeweten kent zijn begrenzingen en ons voorstellingsvermogen is impotent, maar het is onze plicht de ander te worden. Als de ander lijdt, wil ik ziek worden. Niet uit schuldgevoel, maar uit erkentelijkheid.’

Arie Storm recenseert Weerwater [e-book], de nieuwe roman van Renate Dorrestein: ‘Een jongensboek in de ouderwetse betekenis van het woord: hier is sprake van een bont avontuur.’ Het thema, de liefde, werkt Dorrestein echter niet voldoende uit en ook de clichématige taal waarin sommige personages zich hullen is voor Storm te veel om bladzijden lang aan te kunnen. Hij geeft drie sterren. 

Meer recensies van drie sterren op deze pagina. Marc Dierikx schreef de biografie Anthony Fokker [e-book] met als ondertitel Een vervlogen leven. Voor recensent Guus Luijters maakt de biografie ten eerste duidelijk dat vliegen in het begin vooral crashen is. Zo stuurde Fokker een ansichtkaart van zijn eerste crash naar zijn moeder, waarna nog vele crashes zouden volgen. John Jansen van Galen heeft bewondering voor het boek van H.Th. Bussemaker, Indisch verdriet. Hierin beschrijft Bussemaker de periode van de Bersiap, plunderingen in de periode na 1945 door Indische jongeren waarbij zij Nederlanders, Chinezen en Indo-Europeanen aanvielen. ‘Het is nuttig dat deze slepende kwestie nauwgezet is geboekstaafd, maar een meeslepend verhaal werd het niet: te veel kanselarijgeschiedenis, te weinig vlees, bloed en tranen.’

Hoe het Christendom kon voortbestaan in communistisch China? Liao Yiwu vertelt in God is rood [e-book] de verhalen van christelijke Chinezen uit de afgelegen gebieden als ‘geïnteresseerde buitenstaander’. Hans Renders vond dat zeer geslaagd, op hem maakte het boek een ‘verpletterende indruk’. 

Ten slotte vergelijkt Maarten Moll twee boeken van Alexander Solzjenitsyn. Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj vond hij hard en somber, maar talig van literair hoogstaand niveau. 'Voor me ligt Abrikozen op sap en andere verhalen [e-book]. Ik heb al kleine stukjes gelezen. Ik geloof dat het geweldige verhalen zijn.'

De boekrecensies van Het Parool verschijnen elke donderdag in PS. Het Parool is te koop bij het Nieuwscentrum.

De Groene Amsterdammer - logo bij links recensies

Marja Pruis las De Patrick Melrose-romans van Edward St Aubyn [Engelse editie]. 'St Aubyn,' schrijft ze in haar stuk, 'bewerkstelligt in deze romans iets uitzonderlijks, een vorm van waarachtigheid.' Kees 't Hart recenseert verder Ronald Gipharts Harem [e-book | leesfragment]. 'Ik geloof dat juist de sentimentele en gevoelvolle overdrijving deze roman helemaal in de lucht houdt,' merkt 't Hart onder meer op. 'Af en toe laat de schrijver doorschemeren dat het ook wat hem betreft wel minder kan en juist dat maakt de charme van dit boek uit.' Daarnaast deze week Maria Vlaar over Michaïl Sjisjkins Venushaar [e-book]. Sjisjkin speelt in deze roman volgens haar 'een virtuoos en machtig spel met [de] vergankelijkheid'.

Cyrille Offermans is verbaasd dat Georges Perecs De condottiere [e-book | Franse editie | leesfragment] niet al direct uitgegeven werd. 'Waarom Gallimard destijds niets zag in Perecs La condottiere blijft raadselachtig,' vindt hij. 'Zeker met de kennis van nu is het een fascinerende roman, al zet de auteur nog niet alle, later ontwikkelde verhaaltechnische middelen in om aan de leegte in zijn leven te ontkomen.' En Gerard Zeegers recenseert Nicolas de Crécy's Dagboek van een spook. 'Zelden werden zulke overpeinzingen, die doorgaans in doorwrochte essays worden verpakt, zo toegankelijk gemaakt,' aldus Zeegers. En: 'De Crécy [is] ook een geweldige tekenaar met een volstrekt eigen stijl, die in elk boek iets anders is, maar toch herkenbaar blijft.' Wil Rouleaux, ten slotte, wijdt een stuk aan Ingeborg Bachmanns Malina [e-book | Duitse editie]. Hij prijst de 'excellente vertaling van Paul Beers', en noemt Malina 'een bijzondere leeservaring'.

De Groene Amsterdammer is elke woensdagochtend al te koop bij het Nieuwscentrum. Athenaeum Boekhandel verzorgt de boekverkoop voor de website van De Groene.

Vrij Nederland - logo bij links recensies

Van Pieter van den Blink deze week een essay over Frans Kellendonk. 'Hij was zo veel: gelauwerd maar omstreden als romanschrijver, scherpe essayist over onbehaaglijke onderwerpen, en ook nog de mooiste man in de Nederlandse letteren die veel te jong is gestorven,' schrijft Van den Blink onder andere. Jeroen Vullings recenseert Slaap zacht, Johnny Idaho, de nieuwste roman van Auke Hulst [e-book | dwarsligger | leesfragment]. '[D]e eigenlijke hoofdpersoon in Hulsts roman is de wereld die Archipel heet,' stelt Vullings. 'Hulst is zo bezig geweest met het ontwerpen, het firmament en de aankleding daarvan dat de hoofdpersonen ondergeschikt raakten aan de compositie, die Hulsts nieuwe wereld moet stutten.' En Henk van Renssen schrijft over Mohamedou Ould Slahi's Guantánamo dagboek [e-book], 'een intelligente beschouwing over een gruwelijk systeem'.

Vrij Nederland verschijnt elke woensdag, een selectie van de recensies is op vn.nl/boeken raadpleegbaar. Vrij Nederland is te koop bij het Nieuwscentrum.

Elsevier - logo bij links naar recensies

Irene Start bespreekt in Elsevier Robert Walsers De wandeling [leesfragment]. Een roman 'over een schrijver die vlucht uit zijn schrijfkamer en door dorp en velden wandelt'. Een boek met 'heldere observaties vol existentiële smart', die 'soms ook komisch' zijn. Daarnaast las Nikki Sterkenburg Hans Jaap Melissens IS. Tot alles in staat, volgens haar 'niet alleen een solide analyse […] zijn boek is ook een zeer lezenswaardig ooggetuigenverslag van zijn reizen in de regio' [e-book].

Elsevier is te koop bij het Nieuwscentrum.

Delen op

€ 27,50
€ 9,99
€ 7,99
€ 10,99
€ 11,99
€ 20,99
€ 12,99
€ 44,50
€ 33,50
€ 20,00
€ 6,99
€ 9,99
€ 10,99
€ 17,99
€ 9,49
€ 13,99
14
€ 17,99
14
€ 11,99
14
€ 15,99
€ 17,99
€ 20,99
€ 27,50
€ 9,99
€ 7,99
€ 10,99
€ 11,99
€ 20,99
€ 12,99
€ 44,50
€ 33,50
€ 20,00
€ 6,99
€ 9,99
€ 10,99
€ 17,99
€ 9,49
€ 13,99
14
€ 17,99
14
€ 11,99
14
€ 15,99
€ 17,99
€ 20,99
pro-mbooks1 : athenaeum