Tips bellettrie, met Toef Jaeger, Joseph Roth en Donald Niedekker (januari 2015)

11 januari 2015

Boeken voor de eerste dagen van het jaar. Onze tips bellettrie, met: Toef Jaeger over Henk van Woerden, de poëzie van Joseph Roth en de nieuwe roman van Donald Niedekker.

  • Onlangs verscheen van Toef Jaeger Koning Eenoog: Een migrantenverhaal, over het leven en werk van Henk van Woerden, de Nederlandse schrijver en schilder die op zijn  negende naar Zuid-Afrika emigreerde. Van Woerden schreef een drieluik over Zuid-Afrika (Moenie kyk nie, Tikoes en Een mond vol glas) waar hij internationaal voor bekroond werd en in 2006 werd hij bekroond met De Gouden Uil voor Ultramarijn. Manon Uphoff noemt Jaegers werk 'veel meer dan een biografie'. En ook Arjen Fortuin prees Koning Eenoog: 'Elke stap is een avontuur.' Lees ook Dirk-Jan Arensmans lovende recensie bij VPRO boeken en het uitgebreide fragment dat wij eerder publiceerden.
  • Joseph Roth is voornamelijk bekend als romanschrijver en journalist maar begon zoals velen zijn schrijverscarrière met poëzie. Tussen 1912 en 1924 schreef  hij zo’n honderdvijftig gedichten, waarvan er achtentwintig in de bundel Parade van gebeenten opgenomen zijn, samen met elf reportages die hij tussen 1915 en 1935 over de Eerste Wereldoorlog schreef. 'Deze bundel heeft de Eerste Wereldoorlog als onderwerpt, maar is een regelrechte aanklacht tegen het geweld en de waanzin van elk gewapend conflict waarin mensenlevens – van burgers en soldaten – van nul en generlei waarde lijken te zijn,' aldus de uitgeverij.
  • De nieuwe roman van Donald Niedekker heet Als een tijger, als een slak. Pieter Steinz liet zich in NRC al lovend uit over Niedekkers 'grappig-vloeiende stijl' in Keldermans, en zijn debuut Hier ben ik werd eveneens positief ontvangen: 'in wervelende woorden doet Donald Niedekker je zijn wereld om je hoofd tollen' (Hotel Boekenlust). Nu komt Niedekker dus met Als een tijger, als een slak: een verhaal dat 'wervelt om het precaire moment van de mens voor de sprong'.

Onze vorige tips waren: 

  • 'Het eerste op eigen beschouwing berustende Nederlandse oorlogsboek,' noemde Victor van Vriesland Ed. de Nèves roman Muziek voorop. De Nève, pseudoniem van Jean Lenglet, streed zelf in het Vreemdelingenlegioen mee in de Eerste Wereldoorlog, en schrijft over een Parijzenaar, pasgetrouwd, die held wordt maar in de loopgraven al zijn illusies verliest. In de eerste pagina's ziet hij een opstootje. Iemand roept 'Vive l'Allemagne!', en hij wordt gevonden: 'Uit een kluwen van mannen wordt een kerel omhoog gehesen. Hij zwaait als een Jan Klaassen-pop met zijn lange, hulpeloze armen om zich heen boven de hoofden van de menigte. Zijn mond schreeuwt onverstaanbare woorden, die verloren gaan in het schelden van de vrouwen, die opdringen om hem te lijf te gaan. Dan verdwijnt plots zijn slappe lichaam tussen de groep van mannen, die hem vasthouden. Als een stormram beukt zijn kop twee, drie keer tegen een lantaarnpaal. Bloed spat in het rond.'
  • De nieuw vertaalde roman De hartslag van Moskou portretteert een stalinistisch Moskou. De vertaler, Kees Mercks, schreef er voor ons over:

    De hartslag van Moskou symboliseert uiteindelijk de ideologische kern van het leven aldaar: het arbeiderspathos, kameraadschap, de massaliteit, de grote projecten zoals de aanleg van het Belomorkanaal dat Oostzee en Witte Zee moest verbinden (en dat door dwangarbeiders werd uitgevoerd), of de aanleg van een gigantische spoorlijn als de Turksib, die Turkmenistan met Siberië moest verbinden, de aanleg van de Moskouse metro, de bouw van enorme fabriekscomplexen enzovoort - alles stond in het teken van het welslagen van de 'nieuwe wereld'. En naarmate de roman vordert begint Fischer daar steeds meer aan te twijfelen, steeds minder gaat hij lijken op het model van de stootarbeider en steeds meer op de zwakke helden Roubícek (Het leven met de ster) en Kruliš (Mendelssohn op het dak): individuen die op zoek zijn naar de menselijke waarden ongeacht het ideologische systeem waaronder ze gebukt gaan.

    Het was het 'vijfde boek' van het DWDD-boekenpanel.
    Uitgeverij Cossee heeft een fragment (PDF) gepubliceerd.

  • Na haar veelgeprezen debuut, de verhalenbundel Pels, verschijnt nu Naomi Rebekka Boekwijts eerste roman: Hoogvlakte. Een Zwitserse boer heeft een jonge Nederlandse vrouw in dienst. Het werk is eenzaam, maar de liefde komt - en het hoogwater in de Thur. Dan blijkt het ware gezicht van de inwoners van het dorpje.
    Uitgeverij Arbeiderspers brengt een fragment (PDF) op haar website.
    Aanstaande donderdag, 20 november, treedt Boekwijt op bij Letteren Etcetera.U kunt erbij zijn.
  • Vorige week presenteerde Ricus van de Coevering zijn tweede roman,Noordgeest. Zijn eerste, Sneeuweieren werd bekroond met de Academica Debutantenprijs (waarvoor Boekwijt op de shortlist stond, een paar jaar later). Van de Coevering schrijft de geschiedenis van een zeevaarder op leeftijd, weduwnaar, met twee kinderen en opeens zonder zijn Ghanese dienstmeid. Was ze niet meer dan dat? Het gezin Noordgeest komt op grote spanning te staan.
    We publiceerden voor uit Noordgeest.

Delen op

€ 19,95
€ 19,95
pro-mbooks1 : athenaeum