Van Dis, Luyendijk, Münninghoff, Op de Beeck, Van Bergen, Verhoef op shortlist NS Publieksprijs 2015

20 oktober 2015

Adriaan van Dis en Joris Luyendijk staan op de shortlist van de NS Publieksprijs, samen met Alexander Münninghoff, Griet Op de Beeck, Annegreet van Bergen en Esther Verhoef.

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. Naast de publieksstem is er een stem van een kernjury. In 2014 en 2013 won Michel van Egmond (met Kieft en Gijp), in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Esther Verhoef, in 2010 Simone van der Vlugt. In de jaren ervoor wonnen onder anderen Geert Mak (tweemaal), Hella S. Haasse (ook tweemaal), Joris Luyendijk, Herman Koch, Adriaan van Dis en Arthur Japin.

Verhoef, Luyendijk en Van Dis maken dus kans om voor de tweede maal te winnen. Verder valt op dat de boeken van Münninghoff en Van Bergen nog kans maken op de Libris Geschiedenisprijs; Van Dis won al de Libris Literatuurprijs. Voor Op de Beeck en Verhoef geldt vooral dat ze verkoopsuccessen zijn. Ze staan respectievelijk 55 en 29 weken al in de Bestseller 60; op Münninghoffs De stamhouder na (50 weken, tot drie weken geleden nog op de lijst) staan alle genomineerde boeken nog steeds, soms al meer dan een jaar in die lijst. Is Michel van Egmonds Topshow daarom de grote afwezigeTopshow stond weliswaar op één, maar was maar 17 weken een bestseller en is er alweer een paar weken uit. Maar vooral is het veel jonger dan de daadwerkelijk genomineerden.

De zes genomineerden zijn over twee uitgevers verdeeld: AtlasContact en Prometheus/Bert Bakker. Ten slotte valt op dat deze voorselectie - het publiek kiest de winnaar - minder 'commercieel' is dan vorige jaren, waarin bijna elk jaar twee thrillers en lichtere non-fictie (Isa Hoes, Michel van Egmond) werden genomineerd.

Dit is de shortlist. 18 november wordt de winnaar bekendgemaakt:

U kunt zelf ook stemmen tot die achttiende november:

pro-mbooks1 : athenaeum