Recensieoverzicht: H.M. van den Brink, Alex Boogers, Jacqueline Bel (27 januari 2016)

01 februari 2016
| | | | | | | | |

Armand Leroi (De Standaard) John Irving (De Morgen) Henk Schulte Nordholt, Lize Spit (NRC), H.M. van den Brink (NRC, Het Parool, Elsevier), Menno Wigman, Merijn de Boer (Het Parool), Alex Boogers, Jacqueline Bel, Walter van den Berg, Marcel Ruijters, Maarten Doorman (De Groene Amsterdammer) en Hanna Bervoets (HP|De Tijd): een kersvers recensieoverzicht!

De Standaard - logo

'Boek van de week' in De Standaard is De lagune [e-book | Lagoon] van bioloog Armand Leroi. Geerdt Magiels vindt het een toegankelijk, onmisbaar boek, met originele inzichten. Joost Vandecasteele knoopt met Jungle opnieuw aan bij het genre waarin hij zich thuisvoelt, de satirische toekomstroman. Maar Mark Cloostermans ziet ook verschillen met het vroegere werk, deze dystopie zit ‘onze realiteit nog dichter op de huid’ en Jungle bevat een ‘onverwachte emotionele lading’. Wel doet de roman ‘ontzettend zijn best om voltijds intrigerend en merkwaardig te zijn’.

In De zwarte brug [e-book] voert Erik Vlaminck een gezin op dat geteisterd wordt door spanningen en gebukt gaat onder een totaal gebrek aan empathie. Opvallend is voor Cloostermans de zorg waarmee Vlaminck de familieleden een stem geeft, zo worden ‘deze afgeleefde vodden opeens weer mensen’. Na lectuur bleef de roman bij Cloostermans nazinderen, hij ‘bleef zich verbazen over de naar de keel grijpende tragiek die Vlaminck puurde uit zulke gewone mensen’. Die fascinatie leverde een vierde ster op. De Britse auteur Andrew Miller houdt voor Kathy Mathys in Een vrouw en de zee [e-book] vast aan zijn beeldende stijl en enigszins afstandelijke vertelstem. Zijn roman met een ‘glibberig hoofdpersonage’ intrigeert tot het eind  maar gaat gebukt onder ‘weinig variatie in het ritme van de tekst’.

Patrick de Rynck heeft er een lijfboek bij, SPQR: A History of Ancient Rome [recensie] van Mary Beard is het opus maximum van de Britse hoogleraar. Daarnaast uit De Rynck zijn ontgoocheling over Dynastie [e-book | recensie] van Tom Holland. Jan van Hove signaleert Kirchner. Paradijs in de bergen, het boek bij de tentoonstelling over Ludwig Kirchner in het Singer Museum te Laren. Verder aandacht voor twee levensbeschrijvingen van Nederlandse uitgevers. Maria Vlaar over Willem van Toorns biografie Emanuel Querido 1871- 1946 [e-book | recensie] en Toon Horsten bespreekt Arjen Fortuins biografie Geert van Oorschot, uitgever [recensie]. En Filip van Ongevalle schotelt ons 25 citaten voor uit Poppy en Eddie en Manon en Roy Harper [e-book] van Herman Brusselmans, ‘meer moet u van dit boek niet onthouden’, schrijft de recensent die er één ster voor over heeft.

De boekrecensies van De Standaard verschijnen elke vrijdag in de bijlage De Standaard der Letteren. De Standaard is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

De Morgen - logo

Anna Luyten interviewt John Irving die met Avenue van de mysteriën [gebonden Avenue of Mysteries | leesfragment], vorige week in Vlaanderen en Nederland op promotournee was. Paul Demets las Neem en lees van Stefan Hertmans. ‘Herinneringen worden in deze bundel met het bezweren van de vergankelijkheid verbonden,’ schrijft de poëzierecensent die ook Zing zing van Peter Verhelst aan nader onderzoek onderwerpt. ‘Verhelsts gedichten zijn als rituelen die langzaam, bedachtzaam voltrokken worden, midden in de natuur, met een voorkeur voor het onvatbare,’ schrijft Demets. En Verhelsts poëzie is niet onbekommerd esthetisch, ‘door de betrokkenheid op de lezer en de wereld heeft ze een belangrijke ethische kant’.

Dirk Leyman peilt bij ex-winnaressen Lize Spit [Het smelt | leesfragment], Niña Weijers [De consequenties | e-book] en Maartje Wortel [Er moet iets gebeuren | leesfragment] naar hun ervaringen met de Write Now! schrijfwedstrijd en bespreekt het romandebuut Licht en geluid [e-book] van Vincent van Meenen, ook een oud Write Now! winnaar. Die literaire roadmovie ‘puilt uit van onhandige metaforiek en krukkig taalgebruik [...] en is een teleurstelling’. Weinig auteurs slagen er volgens Hans Bouman in een personage te creëren dat fascineert zonder per se sympathie te wekken. Met Nora [e-book | Nora Webster | recensie], de gecompliceerde vrouw in zijn gelijknamige roman slaagt Colm Tóibín daar wel in. Hij schildert een indringend portret van ‘een gecompliceerde vrouw, die zowel mededogen opwekt als irritatie, afwisselend hulpeloos en krachtdadig is, afstand houdt en haar ziel blootlegt’.

Het stuk van Arjan Peters over de biografie  Hans Fallada. Alles in mijn leven komt terecht in een boek [e-book] van Anne Folkertsma stond eerder in de Volkskrant. En Joseph Pearce schrijft over Psychogenocide, het boek waarin psychiater, kunstenaar en musicus Erik Thys de onderbelichte massamoord van de nazi’s op psychiatrische patiënten en mensen met een beperking analyseert, een werk dat aanzet tot discussie en reflectie.

'In een notendop' somt op :

De boekrecensies van De Morgen verschijnen elke woensdag in de bijlage Boeken. De Morgen is ook te koop - op dezelfde dag - bij het Nieuwscentrum.

Trouw - logo bij links naar recensies

In Trouw volgt Andrea Bosman John Irving [Avenue van de mysteriën [gebonden | Avenue of Mysteries | leesfragment], en tekent op over zijn personages: 'Ze zijn allemaal te jong voor de lasten die ze met zich meedragen. Als je weet wat er gaat gebeuren met de mensen van wie je houdt, wat doe je dan? Mijn romans zijn altijd worst cases scenarios, ik geef u personages waar u zich zorgen om maakt, en geef u daarin gelijk.' In De Verdieping interviewt Pieternel Gruppen de naar Nederland teruggekeerde Turk Erdal Balci naar aanleiding van zijn roman Simonehh en mijn tweelingbroer [e-book]: 'Zo'n ode aan Nederland vind ik echt op zijn plaats. Er wordt door allochtonen zo veel gekankerd op dit land. Ik wilde in dit boek de mooie kanten van Nederland laten zien.'

In Letter & Geest een interview door Jan Stevens met Donald Trumpbiograaf Michael D'Antonio (Nooit genoeg [e-book]: 'Hij beledigt graag mensen en sommigen beschouwen dat als "eerlijkheid". Als politicus is hij extreem gevaarlijk. [...] Hij is totaal ongeschikt om weloverwogen, uitgebalanceerde beslissingen te nemen.' Het staat genoteerd.

Janita Monna open de afdeling recensies met de debuten van Maartje Smits, Als je een meisje bent ('Kan met een enkel woord, "schaamschennis", oproepen hoe een meisje zich voelt dat op weg naar huis onaangenaam geconfronteerd wordt met de "penis" van een jongen.'), en Jonathan Griffioen, Wijk [e-book] ('Filmisch.' 'En al missen scènes nog wel eens scherpte, toch houdt Wijk spanning.'), en Julie Phillips vervolgt met lof op Angela Carters Het nichtje van de poppenspeler [e-book] ('Zelfs dit vroege werk van Carter is gelaagd, sexy, cerebraal en meerduidig. Bij herlezing komt het tijdloos over, vernieuwend zelfs.').

Ook Jaap Goedegebuure las H.M. van den Brinks Dijk [e-book], en vindt 'onweerstaanbare charme': 'In een wiegende cadans trekt een bonte revue aan jaren-vijftig rekwisieten voorbij. Passages als deze zijn doortrokken van een half-pijnlijke, half aangename nostalgie - karakteristiek voor de boeiende verteller die uit de journalist Hans Maarten van den Brink is gegroeid.' Jann Ruyters dan over Femke van Wiggens debuut Olga [e-book] ('De scepsis verdampt als Van Wiggen in het vervolg wel meer afstand neemt en zich niet alleen een goed geïnformeerde biograaf toont maar ook een meeslepende verteller.'), Rob Schouten over de nieuwe roman van Herman Stevens, De onzichtbare vrouw ('En zo verzet deze roman over een wereldafzijdige liefde zich ongemerkt tegen haast alles wat hedendaagse romans kenmerkt: stevig verhaal, modern levensgevoel, existentiële ontwrichting, sappige seks, en is het een ode aan de oudste inspiratiebron van de literatuur, de liefde.'), en Nicole Lucas tekent de beweegredenen op van Sarah Rijziger, auteur van Bommen op Jemen [e-book].

Beeldboek van de week is Can Art Change The World, over de straatkunstenaar JR, die ook eens de gevel van Athenaeum decoreerde. Paul van der Steen las 1956. De wereld in opstand [e-book | 1956: The World in Revolt] ('De jonge Brits historicus Simon Hall laat [...] overtuigend zien dat er nog best een roerige periode van 365 dagen aan dit rijtje mag worden toegevoegd. Ruim een decennium na afloop van de Tweede Wereldoorlog leek het wel alsof overal het oproer kraaide.'), Hanna de Heus Han Kangs Mensenwerk [e-book] ('Han Kang bereikt alles wat ze met deze roman wilde bereiken.'), en Edwin Kreulen Arne Dahls Amsterdam - Stockholm ['Spannend wordt het zeker.').

Tussen de uitgebreide signalementen bespreekt Jann Ruyters Erik Rozings De psychiater en het meisje [leesfragment] ('een realistisch en prettig droog verwoord inkijkje in de mores in de kliniek') en Pia de Jongs Charlotte [e-book] ('memoires stemmen wat ongemakkelijk'), en Bas Maliepaard mag afsluiten met Toon Tellegens Op een ochtend vroeg in de zomer ('Ook de 23 nieuwe verhalen vervelen geen moment.').

De boekrecensies van Trouw verschijnen elke zaterdag in Letter en Geest, en zijn voor abonnees te raadplegen op trouw.nl. Trouw is te koop bij het Nieuwscentrum.

de Volkskrant - logo bij links recensies

Haro Kraak interviewt Walter van den Berg in Amsterdam Nieuw-West, waar de auteur vandaan komt en al zijn boeken zich afspelen. ‘Met Schuld schreef hij voor het eerst een roman met een complexe plot, waarin bijna alle gebeurtenissen verzonnen zijn. Nu nog een nieuw decor voor het volgende boek. “Met een personage dat West uitstapt en ergens anders gaat wonen, misschien.”’

Daniëlle Serdijn over K. Schippers Niet verder vertellen [e-book | leesfragment]: ‘Schippers hoeft maar te kijken en het raderwerk begint te lopen. Documentaire, (auto)biografie en fictie mengen zich als kleuren op een schilderspalet. Moeiteloos voltrekt zich het onmogelijke.’

Naar aanleiding van anekdotes over Godfried Bomans in Bomans in pyjama en Waar de wereld begint [e-book] van Truman Capote vraagt Arjan Peters zich af wat vroeg vergaarde roem met zich meebrengt. ‘Eregast zijn op een feestje dat nooit meer ophoudt - dat is roem. Je hebt het helemaal verdiend, het is voor jou en dat is mooi, maar hoe kom je er in godsnaam weer van af?’

Maria Barnas las en loofde Menno Wigmans Slordig met geluk. ‘Wigman verwoordt een nihilistische levenshouding op een uitbundige manier. Wat hij observeert en hoe hij dat verwoordt, bijt elkaar. Hij rijmt, hij rijmt net niet, hij schrijft bewust net geen sonnet om onvolmaaktheid niet alleen te verwoorden maar ook in vorm uit te drukken, en ordent zijn gedachten in een meeslepend ritme […].’

Stephan Sanders ‘werd lyrisch’ van Paul Frissens Het geheim van de laatste staat. ‘Frissen is de liberale denker die ons blijft voorhouden hoe belangrijk dat “geheim” of “privé” is, ook nu het begrip “deeleconomie” synoniem lijkt te zijn met altruïsme en algehele medemenselijkheid. […].’

Clara van de Wiel over Gamelife van Michael W. Clune: ‘Er zit een duistere kant aan Gamelife, dat vooral ook over een eenzame jongen gaat die de wereld buiten zijn computerkamer steeds minder goed aan kan. […]Maar Gamelife laat tegelijk zien hoe games een waardevolle toevlucht kunnen zijn als de boze buitenwereld je buitensluit.’

Remco Meijer over J.Th.J. van den Bergs Macht verloren, gezag versterkt [e-book]. ‘Artikel 42 van de Grondwet zegt: “De regering wordt gevormd door de koning en de ministers.” […] In geen van de zeven andere Europese monarchieën is het zo geregeld; overal blijft de koning erbuiten en volstaat de ministeriële verantwoordelijkheid. Geduldig legt Van den Berg uit dat dit in Nederland historisch zo is gegroeid, en dat er best iets voor te zeggen valt.’

Joost Pollmann las het postuum uitgegeven Der Trinker ‘[…] waarin Fallada vertelt over de ondergang van alcoholist en handelaar Erwin Sommer. Deze roman werd door de Berlijnse tekenaar Jakob Hinrichs samen met gebeurtenissen uit Fallada's leven tot een graphic novel verwerkt die even oogstrelend als angstaanjagend is.’

Wilma de Rek interviewt Jean Christophe Boele van Hensbroek van uitgeverij Lemniscaat. Op de vraag waar de uitgever het meest trots op is antwoordt hij: ‘Vanaf 20 februari kun je bij alle boekhandels Oorlogswinter van Jan Terlouw kopen voor één euro. Een uniek boekhandelsinitiatief; we willen allemaal dat onze kinderen en kleinkinderen opgroeien tussen de mooiste kinderboeken die ooit zijn geschreven, en daarom gaan ze elk jaar prachtige jeugdklassiekers uitbrengen voor één euro.’

‘In De oude Boeddha in een nieuwe wereld laat de Nijmeegse hoogleraar Aziatische religies Paul van der Velde op aanstekelijke manier zien hoe het boeddhisme onze cultuur meer en meer doordrenkt,’ aldus Hans Achterhuis over het boek dat ook ‘verhelderende illustraties’ bevat.

Korte besprekingen, ten slotte:

  • Pia de Jongs Charlotte werd gelezen door Aleid Truijens: ‘Charlotte roept vragen op, juist omdat haar verhaal barre werkelijkheid was. Charlotte heeft veel geluk gehad. Een scheutje meer ratio had dit boek goed gedaan.’
  • ‘Betoverd’ is Edwin Krijgsman door Wolk van Marco Lodoli.
  • Volgens Suzanne Weusten is Het snapgevoel van Herman de Regt en Hans Dooremalen ‘een boek met een duidelijke missie’.
  • Persis Bekkering vindt dat er in H.M. van den Brinks Dijk ‘iets te veel clichés blijven plakken’.
  • Toinie Mudde treft ‘aanstekelijke voorbeelden’ aan in Mismatch [e-book] van Ronald Giphart en Mark van Vught. 

De boekrecensies van de Volkskrant verschijnen elke zaterdag in Sir Edmund, en zijn te raadplegen op volkskrant.nl/boeken - een selectie is slechts voor abonnees toegankelijk. De Volkskrant is te koop bij het Nieuwscentrum.

>NRC Handelsblad - logo bij links naar recensies

Oscar Garschagen bespreekt in NRC Henk Schulte Nordholts 'knappe, scherpzinnige boek' China en de barbaren [e-book | leesfragment]. En Toef Jaeger schrijft over het nieuwe dagboek van Hendrik Groen, Zolang er leven is [e-book | leesfragment]. Ze vindt het interessant, 'niet als een dagboek maar als pijnlijke analyse van een steeds kleiner wordende dodelijk, saaie wereld in verval'. Jaeger interviewde ook Petina Gappah over haar roman Het boek van Memory [e-book]. 'Ik ging op zoek naar de ultieme isolatie,' zegt Gappah in het gesprek. 'Toen ik las dat er in heel Zimbabwe maar één vrouw was die op de doodstraf wachtte, dacht ik: die moet zich geïsoleerd voelen. Die heeft niet eens lotgenoten. Ik fantaseerde behalve over het gevangenisleven ook over de vraag hoe ver je kunt gaan in het isoleren van iemand. Dus een ter dood veroordeelde in een gevangenis vol vrouwen die uitkijken naar hun vrijlating, kan je het nog moeilijker maken door haar een albino te laten zijn. En als het dan ook nog een geadopteerd kind is dat in een blanke wereld is geplaatst vanwege haar huidskleur, ga je weer een stap verder.'

Janet Luis vindt Ingrid Hoogervorsts Zeeschuim een 'weinig overtuigende en veel te slachtofferachtige roman' [e-book | leesfragment]. En Thomas de Veen heeft Lize Spits Het smelt [leesfragment] met plezier gelezen: 'Plot en thema's van Het smelt zijn niet per se vernieuwend, maar de invulling die Spit eraan geeft, met haar eigen stem, maakt het tot een oorspronkelijk en indrukwekkend debuut, zonder twijfel een van de beste, rijpste en trefzekerste in tijden.' Arjen Fortuin recenseert H.M van den Brinks Dijk [e-book], volgens hem weliswaar een 'oudemannenboek, maar een mooi oudemannenboek. Van den Brink keert ermee terug naar het sfeergestuurde schrijven van zijn meest succesvolle boek, de prachtige novelle Over het water'. En Thomas de Veen noemt Koos Meinderts' De zee zien een 'magistrale jeugdroman' met 'een melancholische diepte en een menselijkheid die beklijft' [e-book]. 'Meinderts prikkelt en ontroert en neemt adolescente lezers zeer serieus; het zou mooi zijn als deze grote literatuur niet alleen gezien wordt door lezers van jeugdboeken,' schrijft hij.

'Zoals Khaled Kalifa, Mwanza Mujila en Mohamed Choukri deden voor Aleppo, Kinshasa en Tanger, zo laat Alameddine je en passant weten hoe een vrouwenleven in Beiroet eruit kan zien,' aldus Margot Dijkgraaf in haar bespreking van Rabih Alameddines De overbodige vrouw [e-book]. Toef Jaeger dan, zij las ook Colm Tóibíns Nora, waarin Tóibín 'magistraal de eenzaamheid [toont] waarin Nora […] terecht is gekomen na de dood van haar man' [e-book | Nora Webster | recensie]. Auke Hulst recenseert Truman Capote's Waar de wereld begint. '[D]e verhalen zijn onderhoudend en overwegend goed geschreven,' merkt Hulst op. 'Maar zodra je je indenkt dat ze uit de typemachine zijn gerold van iemand die nog geen auto mocht besturen, zijn de beste verhalen ronduit verbijsterend.'

Robert Gooijer wijdt een stuk aan Fred Vargas' IJsmoord [e-book]. 'Het is bijzonder een thriller te lezen waarin de reis naar de ontknoping zoveel belangrijker is dan de oplossing zelf,' stelt hij. 'Bij Vargas is de reis het doel en ook deze is weer prachtig en nodigt uit tot het herlezen van de gehele, unieke Adamsberg-reeks.' Hanneke Chin-A-Fo vindt Arita Baaijens Zoektocht naar het paradijs als 'reisverslag een stuk geslaagder dan als onderzoek' [e-book]. En volgens Ileen Montijn is Cécile en Elsa van Elisabeth Leijnse 'een boek dat niet alleen serieus is, maar ook weldadig goed geschreven' [e-book | recensie]. Atte Jongstra leverde een bespreking van Henk te Veldes 'rijke en erudiete studie' Sprekende politiek [e-book], die 'verplichte lectuur [is] voor elke politicus in binnen- en buitenland, en een aanrader voor elke kiezer die zich afvraagt waarom een parlement werkt zoals het werkt'. Van Joep Stapel ten slotte een recensie van Bas van Puttens Alles moest anders, een biografie over Peter Schat [e-book]. 'Voortreffelijk gedocumenteerd en in een virtuoze, soms lichtelijk gezwollen stijl toont Van Puttens boek het begin van de moderne muziek in Nederland door het prisma van haar kampioen,' lezen we.

De boekrecensies van NRC Handelsblad verschijnen elke vrijdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op nrc.nl. NRC Handelsblad is te koop bij het Nieuwscentrum.

Het Parool - logo bij links naar recensies

Lex Boon sprak voor Het Parool met Jon Ronson, van wie net Dit is vernederend. Hoe een verkeerde tweet je leven kan verwoesten vescheen [e-book | So You've Been Publicly Shamed]. 'Twitter brengt het ergste in iedereen naar boven,' aldus Ronson in het interview. 'Ook aardige, progressieve en liberale mensen verliezen er hun morele kompas.' Van Arie Storm daarnaast een recensie van H.M. van den Brinks Dijk [e-book]. Storm heeft maar één bezwaar tegen de roman: 'Van den Brink schrijft over belangwekkende onderwerpen en hij doet dat op een geweldige manier, maar helemaal plotloos durft hij dat niet te doen. En dat heeft bij deze thematiek iets ongemakkelijks. Het wringt.' En Hans Renders is ontgoocheld na het lezen van Max de Jongs dagboek Gedachten van een hypochonder. 'Geert van Oorschot stond bekend om zijn theatrale overdrijvingen. In die categorie moeten we zijn uitspraak plaatsen dat het Dagboek van De Jong samen met De avonden van Gerard Reve en Bij nader inzien van J.J. Voskuil tot de grote drie monumenten van de literatuur behoorden,' schrijft Renders. En: 'Wat een stomvervelend boek.'

Dieuwertje Mertens wijdt een stukje aan Stefan Hertmans' Neem en lees. Het Poëziegeschenk zal volgens haar 'ook de onervaren lezer bekoren'. Dries Muus is verder enthousiast over Merijn de Boers 't Jagthuys [leesfragment]. 'De Boer lijkt precies aan te voelen hoe raar hij zijn verhaal kan maken, met hoeveel krankzinnigheid hij wegkomt zonder dat het te belachelijk wordt. Er gebeurt in de roman niets bovennatuurlijks, het zou allemaal wel kunnen, in theorie - maar zo'n vreemde en tegelijkertijd volledig geloofwaardige wereld, kom je alleen tegen in de betere romans,' stelt Muus. Dieuwertje Mertens las ook Menno Wigmans nieuwe dichtbundel Slordig met geluk. 'Als hij de dood in de ogen kijkt, wordt de ware dichter geboren. De verteller beleeft alle emoties die bij een dergelijke ervaring komen kijken: verdriet weemoed, wanhoop en woede,' schrijft Mertens. 'Grimmig zingend, want deze wildzang aan emoties wordt beheerst door de strakke vorm waarin Wigman zijn poëzie steevast giet. Daardoor barsten de gedichten bijna uit hun voegen. Je ziet ze pulseren aan de randen.'

De boekrecensies van Het Parool verschijnen elke donderdag in PS. Het Parool is te koop bij het Nieuwscentrum.

Elsevier - logo bij links naar recensies

Irene Start bespreekt in Elsevier H.M. van den Brinks Dijk [e-book], 'een fijne, korte roman over kantoorleed en een wegkwijnende middenstand'.

Elsevier verschijnt elke donderdag en is voor abonnees toegankelijk via weekblad.elsevier.nl. Elsevier is te koop bij het Nieuwscentrum.

De Groene Amsterdammer - logo bij links recensies

Van Kees 't Hart deze week een stuk over Alex Boogers' essay De lezer is niet dood [e-book] ('een bijzonder fraai boekje') en Bloed en rozen van Jacqueline Bel ('Alle boeken uit deze reeks zijn schitterend, ook dit weer. Je moet ze hebben. Niet alleen hoogleraren, (ex-)leraren, liefhebbers, literatuurgekken en literaire wijsneuzen moeten ze hebben. Kopen die boeken!'). En Marja Pruis noemt Schuld van Walter van den Berg 'een actuele stadstragedie van klassieke allure'. 'In klinkklare taal en in scherp gesneden scènes werkt de schrijver langzaam naar de climax toe, en laat hij alles op z'n plaats vallen,' schrijft ze verder.

Gerard Zeegers recenseert Marcel Ruijters' stripboek Jheronimus [recensie]. 'Wat dit boek vooral lezenswaardig maakt is Ruijters' inlevingsvermogen in de tijdgeest waarin Bosch leefde,' merkt Zeegers in het stuk op. 'Met veel plezier strooit hij allerlei details over de lezers uit.' En Pieter van Os leverde een bespreking van Maarten Doormans De navel van Daphne [e-book]. Hij vindt het eerste hoofdstuk 'matig' maar verder is het een 'prachtig, fascinerend boek, geschreven door een filosoof met een aanstekelijke belangstelling voor hedendaagse beeldende kunst, iemand die zich bovendien nooit achter vage of wollige praat verschuilt, kom daar maar eens om in de hedendaagse beeldende-kunstkritiek'.

De Groene Amsterdammer is elke woensdag al te koop bij het Nieuwscentrum. Athenaeum Boekhandel verzorgt de boekverkoop voor de website van De Groene.

HP|De Tijd - logo bij links recensies

HP/De Tijd staat deze maand grotendeels in het teken van film, in dat kader een interview met Jan Siebelink. Eind februari gaat de verfilming van roman Knielen op een bed violen namelijk in première. Verder een artikel over het Hollywood van Aldous Huxly en een bespreking van Hanna Bervoets'Ivanov [e-book | leesfragment]. Dries Muus vindt Bervoets in deze laatste roman 'op haar best'.

HP|De Tijd is te koop bij het Nieuwscentrum.

Recensieoverzicht: H.M. van den Brink, Alex Boogers, Jacqueline Bel (27 januari 2016)

Delen op

€ 15,00
€ 9,99
€ 17,50
€ 22,99
€ 15,00
pro-mbooks1 : athenaeum