Onze recensies

Een knappe, benauwende roman

07 mei 2021 Een vergelijking is snel gevonden. Bijvoorbeeld: als gevangenisboek is Confrontaties intenser dan Christine Ottens Een van ons, en als studie van geweld benadert het Walter van den Bergs Van dode mannen win je niet en Peter Middendorps Jij bent van mij. Maar appels, peren, citroenen. Simone Atangana Bekono’s romandebuut is in ieder geval in die beeldspraak geen knol: het is een knappe roman over een meisje in jeugddetentie. Dat meisje werd gepest, ze sloeg terug (maar hoe hard, dat komen we pas laat in het boek te weten, in een geweldige scène), ze werd gestraft en moet zich nu aan allerlei regels houden en in therapie bij een man die in een soort Groeten uit de Rimboe figureerde. Een racist, vindt ze. Door Daan Stoffelsen.

Afdalen in de krochten van de menselijke ziel

06 mei 2021 In de nieuwe roman van Rachel Cusk, Second Place, vertelt een schrijfster over een beroemd beeldend kunstenaar, L., die bij haar komt logeren in het gastenverblijf, haar tweede huis, en die haar hele gezin ontregelt. Het is een ode of variant op Lorenzo in Taos, een memoire van Mabel Dodge Luhan over D.H. Lawrence die bij Mabel kwam logeren in New Mexico.

De judoënde cavia van Smith en Laird

03 mei 2021 Weirdo is Zadie Smiths eerste kinderboek. Ze schreef het samen met haar partner Nick Laird en voor de illustraties vroegen ze de jonge Londense illustratrice Magenta Fox. Weirdo is een verhaal over Kit en de judoënde cavia Maud die ze voor haar verjaardag krijgt. Weirdo is een lief verhaal over het accepteren van wie en hoe je bent, en het schuwt ook zeker de clichés hierin niet. Maar Smith en Laird weten er met de warme illustraties van Fox een net andere draai aan te geven, waardoor het niet voelt als het standaardverhaal over de nerd die zich niet op zijn plek voelt.

Luchtpost uit Amsterdam

29 april 2021 Luchtpost uit Amsterdam blijft ongelezen in Morea, dor land achter de Navelzee, waar schaarste spreekwoordelijk is en niets hoop geeft op een beter leven. Niets dan vertrek. Baba Baloeks vader Baba Baloek is al tien jaar vertrokken als hij gevolg geeft aan de vermoede boodschap van zijn vader, en gaat. Zijn zwangere vrouw blijft achter en sterft na Baba Baloek gebaard te hebben, de derde generatie Moreanen zwart als roet, geboren herders, naïeve dromers in vijandige streken.

Een ontroerende heldin

26 april 2021 Floris Cohen kreeg Ik ga leven van Lale Gül cadeau en kon niet stoppen met lezen. Hoe komt het dat dit boek, van een 23-jarige ex-moslima, zo’n verpletterende indruk heeft kunnen maken op een seculier grootgebrachte, een halve eeuw eerder geboren Jood van het mannelijk geslacht?

Over het geluk in het schrijven van Sander Kollaard

23 april 2021 Kan een auteur die al in 2012 een bekroonde verhalenbundel publiceerde, verrassen? Dat kan. Sander Kollaard, auteur van vier boeken, kreeg vorig jaar de Libris Literatuurprijs voor zijn roman Uit het leven van een hond. Zijn verhalen en verspreide werk zijn nu gebundeld in De laatste dag van de koning, een monument voor een schrijverschap van sfeer en stemming met oog voor het kleine geluk. Tijd om dit oeuvre te herlezen.

Didions ode aan het grote niets

20 april 2021 Door het hernieuwde succes van de legendarische Joan Didion is nu ook haar tweede roman toegevoegd aan de heruitgaven en keuzes die uit haar werk zijn gemaakt. Vorig jaar verschenen twee titels, en nu dan Didions tweede roman Play It as It Lays (1970) als Het spel meespelen in een uitstekende vertaling van de schrijfster Corine Kisling. Wat maakt dit werk van de Amerikaanse schrijfster Joan Didion zo opmerkelijk?

Kunst tegen verveling

09 april 2021 ‘Wat is kunst? Ik moet het weten voor school.’ Daar begint Ted van Lieshouts nieuwe boek Wat is kunst? Begin een eiland mee. Het is genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs 2021, en dat is alleszins begrijpelijk. Een schrijver stuurt een meisje na die vraag een zelfverzonnen onbewoond eiland op waar ze het antwoord ontdekt, en hun gesprek is aanleiding voor allerlei uitweidingen over ‘mooi’, ‘ijs’, ‘ogen’, ‘tropisch eiland’, ‘bikini’, en ‘kokosnoten’. Die twee verhaallijnen vermaken en informeren op een geheel oorspronkelijke manier. Een boekverkopersbespreking door Daan Stoffelsen.

Omtzigts overheid ondersteunt

08 april 2021 ‘De Belastingdienst verschool zich achter de brede rug van de rechtsspraak […] Wat een rechtsstaat,’ brieste Pieter Omtzigt drie maanden geleden vanaf het spreekgestoelte in de Tweede Kamer tijdens het debat over de kinderopvangtoeslagaffaire. Het debat leidde tot de val van het derde kabinet-Rutte, die beterschap en meer openheid beloofde. Het bleken loze beloften: Mark Rutte, inmiddels demissionair premier en winnaar van de verkiezingen, moest zich vorige week verantwoorden omdat hij het ondanks eerdere ontkenningen met de verkenners voor een nieuw kabinet over de functie van de gekozen volksvertegenwoordiger Omtzigt had gesproken. Omtzigts boek Een nieuw sociaal contract laat zien hoe het wel moet. Door Tan Tunali.
pro-mbooks1 : athenaeum