Onze recensies & aanbevelingen

Zomer! BBQ! Vis! Waarom Bart van Olphens kookboek mijn boek van de zomer is

26 juni 2024

Bart, de schrijver van mijn zomerkookboek Vis van de BBQ. Het ultieme handboek, is de vader van Bo. Ik leerde hem kennen toen onze zonen, na overal uitgeloot te zijn, bij elkaar in de klas kwamen op een school die ze niet uitgekozen hadden. Ze raakten bevriend. Bart was toen bezig met Fish Tales: duurzaam gevangen vis in blik. Deze prachtig vormgegeven blikjes lagen toen alleen nog in het hippe, net geopende, Landmarkt. Ik was erg onder de indruk. Door Maartje Kouwenberg.

De logistiek en de biografie: Ploos van Amstel en Ferrari

23 juni 2024 Als je mij vraagt: welk boek doet ertoe? Wat zijn je klassiekers? Dan kom ik op mijn werk en mijn grote interesse, op logistiek en biografieën. Op Fysieke distributie. Werken aan toegevoegde waarde van Ad van Goor en mijn vader M.J. Ploos van Amstel en mijn broer Walther, en op Enzo Ferrari’s Mijn leven. Het verhaal van mijn eenzame succes.

Marlies Slegers We moeten je iets vertellen is vol, maar de warmte en de waarheid zijn het waard

22 juni 2024

‘We moeten je iets vertellen.’ Die omineuze woorden, op pagina 20 van de gelijknamige jeugdroman (10+) van Marlies Slegers, zijn bepalend. Wat dan? Hazels ouders gaan scheiden. En: we gaan niet samen op vakantie. En? Er is meer te vertellen, blijkt tijdens deze hartveroverende, wat overvolle coming-of-age vakantieroman, #32 in de Grote Vriendelijke Honderd 2023. Door Daan Stoffelsen.

Beth Lincolns debuut De Swifts is even geestig als spannend als etymologisch

20 juni 2024 De Britse schrijfster Beth Lincoln houdt ervan je op het verkeerde been te zetten. Haar debuut, De Swifts (10+, The Swifts, vertaald door Hanneke van Soest), begint met de repetitie voor een begrafenis en vervolgt met een bizarre familiereünie en schattenjacht die ontaardt in een hilarische etymologische gothic detective. Door Daan Stoffelsen.

Een tijdreisroman over thuisvoelen: Dirk Webers zesde boek Welkom thuis, chrononauten

18 juni 2024

Barend heeft geen ouders meer, maar hij kan tekenen als de beste, en veilingmeester Rieter ziet zijn potentie: wil hij niet voor hem gaan werken? Hij gaat terug in de tijd om verloren kunstwerken te redden. Het zesde boek van Zilveren Griffel- en Thea Beckmanprijswinnaar Dirk Weber heet Welkom thuis, chrononauten, een ingenieus en avontuurlijk en warmbloedig boek over tijdreizen en thuisvoelen. Door Daan Stoffelsen.

Leve Jefferson, de fatsoenlijke held van Jean-Claude Mourlevats dierenactivismefabel

18 juni 2024

Is er een fatsoenlijker wezen en een onwaarschijnlijker held dan de jonge egel Jefferson ten Bosch van Berckebeek? Nee, maar toch geloof je in hem, én in de heerlijke dieren-jeugddetective-met-een-boodschap Jefferson, #65 in de Grote Vriendelijke Honderd, van ALMA-winnaar Jean-Claude Mourlevat, waarvoor vertalers Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken de Filter Vertaalprijs ontvingen. Door Daan Stoffelsen.

Liefde tussen de robots: lees T.J. Klune, Het boomhuis in het bos

17 juni 2024 Wat als politierobots je vader ontvoeren? Het gelukkige leven van Victor, met drie robots in een groot bos, komt tot een bruusk einde - en tot het begin van een reis om dit kwart-menselijke gezin weer bij elkaar te brengen. T.J. Klunes jeugdroman Het boomhuis in het bos (In the Lives of the Puppets, vertaald door Anneke Bok) is nu genomineerd als Beste boek voor jongeren (twaalfjarigen, wat mij betreft). Het is duisterder en enger dan Het weeshuis in de azuurblauwe zee, maar ook geestig en diep-menselijk - ook al loopt er maar één mens in rond. Door Daan Stoffelsen.

De onbeschrijfelijkheid, de rouw, de veerkracht: lees Joan Didions The Year of Magical Thinking

16 juni 2024

Door The Year of Magical Thinking maakte ik kennis met het oeuvre van Joan Didion (1934-2021). Inmiddels ben ik spaarzaam met haar boeken, omdat er nooit meer iets nieuws door haar kan worden geschreven, maar het liefst zou ik al haar boeken achter elkaar lezen. Lees Lieve van Ommen over haar klassieker van de boekverkoper.

Een geweldig boek van een fantastische schrijver: lees Miranda July, All Fours

12 juni 2024 Miranda July lezen is als een hallucinerende trip, en haar nieuwe roman, All Fours, roept een euforisch gevoel op. Het begint ermee dat de naamloze hoofdpersoon in de hotelkamer waar zij is gestrand renoveert. Ze was van plan naar New York te reizen, alleen met de auto dwars door de VS, maar ze boekt impulsief deze kamer op een half uur rijden van haar huis, en ze blijft daar ruim twee weken. De renovatie lijkt een dwaas plan, maar later wordt alles duidelijk.
pro-mbooks1 : athenaeum