Onze recensies

Mijn week met Yvette van Boven was fantastisch

01 juni 2020 Een vegetarische auberginecurry met home made currypasta, courgette, bamboe, sperziebonen en erwten; burgers van mais, courgette en verse kruiden; spaghetti met chorizo-tomatensaus; een clafoutis met zoete aardappel, spinazie, harissa en courgette; een bonensalade met tuin-, sperziebonen en doperwten met gegrilde haloumi; een heerlijke chocolade-kaneelvla met slagroom: mijn week met Yvette van Bovens Home Made Basics was absoluut fantastisch. Door Kay Brugmans.

Inzicht in het online strijdtoneel

27 mei 2020 Doortje Smithuijsen (1998), journalist en filosoof, verdiept zich in social influencers. Ze maakte de documentaire Mijn dochter de vlogger (met Joep van Osch, 2019) over ouders die hun kinderen helpen hun online aanwezigheid rendabel te maken en schreef erover voor grote dagbladen. Nu is er een boek, Gouden bergen. Portret van de digitale generatie, over jonge vrouwelijke influencers, maar vooral ook over de tijdsgeest die het fenomeen faciliteert. Een verhelderend boek over het onmiskenbare gewicht van sociale media met schrijnende voorbeelden en interessante duidingen. Door Rosa de Rijk.

Redenen om Kenko niet of juist wel te lezen

26 mei 2020 De Japanse schrijver Kenko was een veertiende-eeuwse hoveling die zich later uit het hof van de keizer terugtrok om een soort kluizenaar te worden. Geïnspireerd door het Hoofdkussenboek, een verzameling notities van een tiende-eeuwse Japanse hofdame, besloot hij op te schrijven wat hij zich herinnerde, anekdotes en wijze lessen die hij onthouden had, wonderlijke zaken die hij gezien had, enzovoorts. Of zoals hij het zelf zegt: ‘Wat lijkt het waanzin om in mijn ledigheid hele dagen achter mijn inktsteen door te brengen en zomaar, lukraak, de eerste gedachten op te tekenen die in me opkomen...’ Hij deed het toch, en dat resulteerde in Tsurezuregusa (nu vertaald door Jos Vos als De kunst van het nietsdoen), een bundel die later een Japanse klassieker zou worden.

Een historische LHBT-roman over echte, pure en hartverscheurende liefde

21 mei 2020 Swimming in the Dark is een verhaal over liefde. Gewoon echte, pure en hartverscheurende liefde. Auteur Tomasz Jedrowski, geboren in Duitsland met Poolse ouders en tegenwoordig inwoner van Parijs, zet met zijn debuut in één klap een historische LHBT-roman neer die te vergelijken is met het werk van grote namen als André Aciman, Alan Hollinghurst en Edmund White. Een boekverkopersbespreking door Kay Brugmans.

Gedoe met een rare vogel

20 mei 2020 In 2013 debuteerde Pépé Smit met Fred het (heel erg eigenwijze) hert, waarvan net een mini-editie is verschenen, en zette daarmee een iconisch figuur neer voor jonge kinderen. Met onderkoelde humor en zeer aansprekende illustraties vertelt Smit over de avonturen van Fred, hilarische avonturen die naadloos aansluiten bij de belevingswereld van kleuters. En nu is er Fred en de rare vogel. Een boekverkopersbespreking door Marieke de Geus.

Rond het jaar 1000

19 mei 2020 Wanneer begon de globalisering? Een wezenlijke vraag die vaak wordt beantwoord door te wijzen op de expansie van Europese machten als Engeland en Spanje vanaf de vijftiende eeuw. De Amerikaanse historica Valerie Hansen (Yale) pleit in haar nieuwe boek voor een andere kijk op de geschiedenis. Met het interessante, vernieuwende The Year 1000: When Exlorers Connected the World - and Globalization Began wil ze laten zien dat de verbinding van volkeren en continenten door internationale handel al heel vroeg een mondiaal karakter aannam. Door Roel Salemink.

Mannelijkheid in de literatuur, en laatste saluut

18 mei 2020 Jongens waren we is een mooie verzameling beschouwingen van onder anderen Marja Pruis, Maxim Februari, Lotfi El Hamidi, Niña Weijers, Joost de Vries en Rob van Essen over 26 romans. Postma is niet uit op een morele afrekening. Hij wil weten hoe de roman bijdraagt aan de vorming van het idee van mannelijkheid en vooruitkijken. Door Marie-José Klaver.

Rode draden die tot een absurde (politieke) kluwen leiden

12 mei 2020 Jean Echenoz (1947) heeft een groot oeuvre op zijn naam staan, won verscheidene literaire prijzen en zijn werk is veelvuldig in het Nederlands vertaald. Hij heeft laten zien zich in historische figuren (Maurice Ravel) en grote gebeurtenissen (WO I) te kunnen verdiepen, maar hij heeft ook bewezen rondom de 'gewone' man in het heden een intrigerend verhaal te kunnen kneden. Met Vie de Gérard Fulmard brengt Jean Echenoz een ode aan het toeval. Hij laat zijn hoofdpersoon tegen wil en dank terechtkomen in de slangenkuil van een kleine politieke partij. De interne machtsstrijd, onderlinge jaloezie en affaires, het zal de lezer niet onbekend voorkomen. Door Arjen van Meijgaard.

Een meesterwerk vol spitsvondige tegenstellingen

11 mei 2020 Hoe langer je je in iets verdiept, hoe harder je op zoek gaat naar details. Hilary Mantel verdiepte zich vijftien jaar in Thomas Cromwell, de rechterhand van de Engelse koning Henry VIII. Cromwell stond bekend als een bruut die de Engelse Reformatie in gang zette, maar de details gaven Mantel een ander beeld. Na het eerder verschenen Wolf Hall (2009) en Het boek Henry (2012), ieder goed voor een Bookerprize, ligt nu de finale op tafel waarin Cromwell het onderspit delft; De spiegel en het licht, in de vertaling van Harm Damsma en Niek Miedema. Door Fleur Speet.
MINDBOOKSATH : athenaeum