Onze recensies

Superhelden, dat waren wij

19 februari 2020 Deze week kwam Gozert, alweer het zesde boek van Pieter Koolwijk, bij ons binnen. In de doos maakte het al herrie, Gozert is een nogal luidruchtig type. Veel drukker dan Ties, de eigenlijke hoofdpersoon van het boek, de jongen van een jaar of tien die met Gozert heel veel spannende, gevaarlijke en stoute avonturen beleeft. Een boekverkopersbespreking door Elly Ooms.

Vrijheid, gelijkheid, identiteit

17 februari 2020 Bas Heijne zet met Mens/onmens zijn onderzoek naar identiteit en onze verhouding daartoe voort, zoals hij eerder deed in OnredelijkheidMoeten wij van elkaar houden en Onbehagen. Wat betekent het om mens te zijn? In de hedendaagse mediamaatschappij lijken we een speelbal van onze emoties geworden – en dus van hen die die emoties weten te bespelen. Hoe kunnen we ons daartegen verzetten? Door Miriam Rasch.

Magie, met een vleugje realiteit

17 februari 2020 West kan simpel samengevat worden als een boek dat gaat over een man met een midlifecrisis en zijn dochter. Het verhaal is tragisch, maar ook komisch en verrassend. Het bevat magie, maar ook realiteit. Carys Davies, voor wie het boek haar debuut als romanschrijfster betekent, speelt met contrasten, en dat doet ze goed. Door Lisanne de Zee.

Op zoek naar de vissenman

11 februari 2020 Terwijl China bijna voortdurend in het nieuws is vanwege het Coronavirus, kwam An Yu’s roman Braised Pork uit bij Harvill Secker, een dromerig boek over rouw en vismannen in China en Tibet. An Yu woont en werkt in Beijing maar volgde creatieve-writingcursussen in Amerika en Parijs en stipt bijna achteloos de vernieuwingen voor de jonge rijkere Chinezen aan, voor de reislustige, goed verdienende inwoners van de miljoenensteden in China. Een boekverkopersbespreking door Elly Ooms.

De luchthaven, precies maar los geportretteerd

10 februari 2020 Stephan Steinmetz’ Schiphol is, zoals de ondertitel aangeeft, een biografie van een luchthaven. Een biografie van een luchthaven? Wat een origineel en goed idee! Sommige bouwwerken, organisaties, zaken… sommige dingen lijken inderdaad een eigen leven te leiden en om ze te begrijpen is het misschien maar het beste om dat leven te beschrijven. Door Pieter Hoexum.

Ongemak alom, en een wijze les met nuance

30 januari 2020 Kun je altruïstisch zijn zonder ergens ook egoïstisch te zijn? Die vraag stelt Andrew Ridker (1991) in zijn romandebuut The Altruists (nu vertaald door Jan de Nijs als De weldoeners) heel doeltreffend en geestig. Centraal staat een gezin: Arthur Alter en zijn volwassen kinderen Ethan en Maggie, die niets meer met hem te maken willen hebben. Moeder Francine is overleden, maar haar erfenis, die alleen aan de kinderen toeviel, speelt een belangrijke rol. Ridker laat voor elk van hen zien hoe moeilijk onbaatzuchtigheid is, met scherpe scènes en mooie dialogen. Een boekverkopersbespreking door Bart Vlek.

Donkere wolk

22 januari 2020 De Voorleesdagen zijn begonnen! Dat is weer zo'n themaweek die langer duurt dan zeven dagen, tot 1 februari, en dit jaar staat het levendige prentenboek Moppereend centraal, geschreven door Joyce Dunbar, vertaald door Jesse Goossens, en geïllustreerd door Petr Horácek. Een boekverkopersbespreking door Daan Stoffelsen.
MINDBOOKSATH : athenaeum