Onze recensies

De teloorgang van de democratie: het spel dat Pfeijffer speelt

08 juni 2023

U heeft vast al van het boek gehoord, of de dikke pil op uw nachtkastje liggen. Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer oogst veel lof: het is een ambitieus project. Misschien blijft u na lezing net als onze recensent met wat vragen achter. Want hoe zit dat nou met de waarheid in een historische roman, en hoe pakt Pfeijffer dat aan? Door Fleur Speet.

Over Franse grandeur en zoenende soldaten. Maarten Doorman over Duitsland en Frankrijk

06 juni 2023 In Een jager in het woud vertelt Maarten Doorman over de geschiedenis van Duitsland en Frankrijk en de rol die herinnering in het Europa van nu speelt. Pas als het je het verleden begrijpt, begrijp je de rol van beide landen nu: ‘Een sterk Duitsland dat niet graag met zijn eigen kracht te koop loopt en een zwak Frankrijk dat niet graag op de tweede rang zit.’ Door Jerker Spits.

Brutaal en onverwoestbaar vrolijk: Hanna Kraans voorleesklassieker Ik ben Krik, Krik ben ik

06 juni 2023

52! Natuurlijk staan er ook pure voorleesboeken in de Grote Vriendelijke Honderd. Boeken voor kinderen die zelf nog net niet kunnen lezen als Sjoerd Kuypers Robin en Hanna Kraans Hier is de boze heks (14). En Ik ben Krik, Krik ben ik, een vrolijke bundel verhalen rondom een eekhoorn, de ijdele merel Melle en de mopperige pad Domper.

Nick Cave uitmuntend over duisternis, hoop en schoonheid

31 mei 2023 Faith, Hope and Carnage is het uitmuntende en uiterst boeiende verslag van de telefoongesprekken die de Australische singer-songwriter, componist, poëet en schrijver Nick Cave voerde met Observer-journalist Seán O’Hagan tijdens de coronapandemie. De openhartige gesprekken gaan over religie, muziek, kunst, liefde, én rouw. Want natuurlijk is ook de dood van Nick Caves 15-jarige zoon Arthur een terugkerend thema in de gesprekken die uiteindelijk getuigen van een dramatische, creatieve en persoonlijke transformatie in een tijd van groot persoonlijk verlies. Nick Cave schuwt nergens het duister en biedt in al zijn welbespraaktheid ook hoop én schoonheid. Door Daniël Mulder.

Trendforecaster Lidewij Edelkoort focust in Proud South op mode, design en fotografie van het zuidelijk halfrond

30 mei 2023 Ik heb heel veel zin om Lidewij Edelkoort maandag 12 juni te interviewen omdat in de eerste plaats Proud South een heel mooi boek is, maar vooral: zij laat een nieuwe weg zien. Dat doet ze eigenlijk altijd, maar nu zoekt ze opkomende en gevestigde talenten op het gebied van mode, design en fotografie die onder de evenaar wonen en werken. Daardoor ontstaat een broodnodig heel nieuw perspectief.

Verliefd op Alkibiades: na het afscheid van de nieuwe Ilja Leonard Pfeijffer

25 mei 2023 Het boek is dinsdag verschenen, en nu is het uit! En dat doet pijn, want al moet je al in het laatste van de twaalf boeken van Alkibiades afscheid van hem nemen - dan is hij overleden - ik ben van Ilja Leonard Pfeijffers hoofdpersoon gaan houden. En dat ondanks mijn tegenzin, ik houd helemaal niet van dikke boeken, laat staan van 900 pagina’s, maar wel van Pfeijffers werk en het Oude Griekenland. En toen begon ik, en na drie pagina's dacht ik: wow, dit is zo fantastisch. Lees Bob Kappens bespreking en kom 15 juni naar de Oude Lutherse Kerk (Amsterdam, interview door Jelle Van Riet), of 16 juni naar de Doopsgezinde Kerk (Haarlem, interview Toef Jaeger).

Een heel rijk boek: Ilja Leonard Pfeijffers Alkibiades overtuigt

23 mei 2023 Ik ben fan van Ilja Leonard Pfeijffer, ik vond Grand Hotel Europa heel tof, en als archeoloog ken ik de geschiedenis van Klassiek Griekenland goed, en daardoor ook het verhaal van Alkibiades, zij het niet tot in detail. Dus ja, ik wist dat hij controversieel was, en interessant, en als dan een van de grootste schrijvers van Nederland daar een boek over schrijft, dan ga ik dat lezen. En Pfeijffer overtuigt me. Door Roel Salemink.

Een handvol sympathieke, opstandige personages: Anna Woltz' Gips

22 mei 2023 65! Anna Woltz staat met vier boeken in de Grote Vriendelijke Honderd, maar haar met een Gouden Griffel bekroonde Gips (2015) mag niet ontbreken natuurlijk. Fitz, die altijd alles wil zien maar nu woedend is, ziet haar vader (net gescheiden) en zusje (Bente) een akelige val met de fiets maken, en daarmee begint een dag in een ziekenhuis vol operaties, nieuwe vriendschappen en verliefdheden.

Het radeloze verlangen naar houvast: de ijzingwekkende tweede roman van Roxane van Iperen

16 mei 2023 Sommige romanpersonages draag je de rest van je leven met je mee. Het twaalfjarige meisje uit Dat beloof ik, de tweede roman van Roxane van Iperen, is zo’n overweldigend karakter. Vanaf het moment dat je haar leert kennen, zuigt ze je haar naargeestige werkelijkheid in en baant ze zich vliegensvlug een weg naar je hart. Hoe meer je in het jaar dat je haar volgt over haar belabberde leefomstandigheden te weten komt, hoe meer je je over haar wilt ontfermen. En dat terwijl ze best op afstand blijft: ze heet M. en we bezien haar verhaal vanuit een gereserveerd personaal perspectief dat achteraf wordt verteld. Dat is een gelukkige keuze. Door Miriam Piters.

Dat hele warme, die prachtige taal: Benny Lindelaufs Het tegendeel van zorgen

16 mei 2023 78! Benny Lindelauf staat met twee, nee eigenlijk drie boeken in de lijst, want Het tegendeel van zorgen (11+) is eigenlijk twee boeken: Negen open armen (Thea Beckmanprijs 2004) en De hemel van Heivisj (Dioraphte Jongerenliteratuurprijs, Nienke van Hichtumprijs 2011). Deze titel is heel slim gekozen, want het citaat van de Pap, een eeuwige optimist bij wie alles misgaat, komt telkens terug in deze boeken over de jaren-dertigcrisis en de oorlog in een Zuid-Limburgs stadje. Fing, Muulke en Jes, hun vier broers, oma Mei en de Pa rollen erdoorheen op de verhalen die ze elkaar vertellen.
pro-mbooks1 : athenaeum