Recensieoverzicht

Een licht dystopische road novel down memory lane

21 januari 2019 Wat blijft er van waarde over als iedereen een basisinkomen heeft? Wat is nog eigen aan de mens als zelfs robots en auto's ironisch zijn? Herinneringen. Dat is een wat abstracte samenvatting van Rob van Essens geweldige nieuwe roman De goede zoon. Een samenvatting ook die geen recht doet aan de innovativiteit, de humor, de stijl en de ontroerende materie. Want deze roman, een van de meest genoemde boeken in de Nederlandse eindejaarslijstjes, is een licht dystopische road novel down memory lane over dementie en moederliefde, ironie, kunst - en dus herinnering. Door Daan Stoffelsen.

Een fysiek verhaal van vos en verlating

09 januari 2019 Faber & Faber is negentig jaar oud! Dat viert deze mooie, literaire uitgever onder andere met een aantal nieuwe reeksen, waarvan Faber Stories de eerste is, 'a landmark series of individual volumes in beautiful paperback livery, showcasing masters of the short story form at work in a range of genres and styles'. Kleine boekjes, grootse literatuur. Sarah Halls Mrs Fox, bekroond met de BBC National Short Story Award, is er een van. Een fysiek verhaal van liefde en verlating. Door Daan Stoffelsen.

Vriendschap is het ware vaderland

08 januari 2019 Elke vriendschap met mij is verderfelijk, de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig bevat ontboezemingen van de schrijvers over hun talenten en twijfels. Daarnaast leer je het Europa aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog begrijpen. Uit eerste hand en in een scherpe stijl lees je over de opkomst van de nazi's, de ondergang van het oude Oostenrijk en het moeizame bestaan van voor de nazi's gevluchte kunstenaars. Door Jerker Spits.

Het onvoorstelbare iets voorstelbaarder

07 januari 2019 Op 7 januari 2015 kwam groot deel van de redactie van het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo bij een terroristische aanslag om het leven. Het was een weerzinwekkende actie om de cartoonisten van het tijdschrift te straffen en om het vrije denken aan banden te leggen. En hoewel dat laatste niet is gelukt, heeft die gebeurtenis in veel opzichten grote invloed gehad op de journalistiek en is er een immense krater geslagen in de levens van de familie en vrienden van de overleden journalisten en zij die het hebben overleefd. Philippe Lançon was een van hen en vertelt in Le Lambeau zijn verhaal, van de avond voor de aanslag tot aan zijn uiteindelijk herstel bijna een jaar later. De impact van die 7e januari is voor mensen die het niet hebben meegemaakt iets onvoorstelbaars maar Lançon maakt het voor de lezer iets voorstelbaarder.

De syriëganger als romanpersonage

03 januari 2019 Je moet toch weten wat er achter de hype zit: waarom is Thomas Ruebs Laura H. zo veelgeprezen, en heeft het de NRC Boekenwedstrijd gewonnen? Nou, dat zit hem in het verhaal, dat megaspannend, Hollywood-blockbusterachtig is - Laura H. vertrekt naar Syrië, naar het kalifaat, en keert na een nachtmerrie-achtige periode terug - en in hoe Rueb dat journalistieke verhaal literair vormgeeft, alsof Laura een romanpersonage is. Je blijft doorlezen - al had het misschien wat korter gekund.

Hoe Giordano de hype waar maakt

31 december 2018 Enige scepsis overvalt me ook bij het lezen van de derde roman van de verder uiterst sympathieke en alom geprezen Paolo Giordano, die negen jaar geleden met zijn debuut De eenzaamheid van de priemgetallen liet zien dat hij iets kan. Hij krijgt een grote pluim voor zijn derde roman De hemel verslinden (vertaald door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd) bij De Wereld Draait Door. Terecht? (Spoiler: uiteindelijk terecht.) Door Fleur Speet.

Bestaat kerst zonder kerstfilm?

26 december 2018 Voordat je de vraag stelt wat een goede kerstfilm maakt, moet je de vraag stellen of kerst zonder kerstfilm überhaupt wel mogelijk is. Natuurlijk waren er voor  de eerste filmvertoning ooit op 28 december 1895 ook kerstvieringen. Ruim een eeuw geleden was de kerstviering nog de viering van de geboorte van Christus, een heugelijke gebeurtenis waarbij de kerkdienst iets vrolijker was wellicht, misschien zelfs met wijn en spijzen. De tocht naar de kerk, meerdere keren per dag zelfs, was de kern van de kerstviering. Nu we nauwelijks meer de kerk in te slaan zijn is daar de kerstfilm voor in de plaats gekomen.

In de ban van een Robinson van honderd jaar geleden

24 december 2018 De dochter van Crusoe van Jane Gardam is een boek dat je nog lang na lezing met je meedraagt. Hoewel het in zekere zin een trage vertelling is, en het verhaal zeker in het begin wat op gang moet komen, krijgt het je gaandeweg steeds meer in zijn greep. Eenmaal in de ban van dit boek, is het moeilijk het nog weg te leggen.

Op de huid van de puberteit

21 december 2018 Leurs enfants après eux is terecht bekroond met de grootste Franse literaire prijs. Ik ben onder de indruk van hoe tastbaar hij de verveling in zo'n vallei in het Noord-Oosten van Frankrijk maakt. Veel speelt in de zomer: het is heet, het is vakantie, het niets is niet om door te komen. Werkloosheid is de norm, en je komt er niet weg. Nicolas Mathieu beschrijft het volwassen worden van een generatie die nergens naar toe kan, in de taal van die jongeren, rauw en levend, in dialogen die je direct betrekken bij hun leven. Een boekverkopersbespreking door Renée van Heerwaarden.
MINDBOOKSATH : athenaeum