Recensieoverzicht

Jan Svankmajer, de bekendste onbekende filmmaker

20 maart 2018 Filmmaker en kunstenaar Jan Švankmajer is de bekendste onbekende filmmaker. Hij is vooral ‘bekend’ van zijn films met stop-motion animaties, meestal met onsmakelijke eetscènes. Maar noem hem liever geen animator. Niet alleen heeft hij zelf een hekel aan het woord, ook is hij mijlenver verwijderd van schattige Disneyfilms of zelfs claymation van mensen als Nick Park. Zijn universum is dat van het surrealisme en misantropie. Keith Leslie Johnsons uitstekende monografie gaat diep in op zijn werk: waar het vandaan komt en hoe het in een filosofische en kunsthistorische context te plaatsen. Want zomaar even een tekenfilmpje pakken is er niet bij. Door Helen Westerik.

Het belang van lokale politiek: observaties en aanbevelingen

19 maart 2018 Als bestuurslaag staat de lokale politiek het dichtst bij ons, maar echte aandacht krijgt deze niet. Ja, in de grote steden volgen regionale kranten nog wel wat er gebeurt, maar in de kleinere gemeenten wordt er geen verslag gedaan, behalve wanneer de plaatselijke politieke soap sappig genoeg is. Eigenlijk is er alleen rond de gemeenteraadsverkiezingen, tijdens die paar weken dat lokale partijen in hun gemeenten flyeren en debatten voeren, aandacht voor lokale politici. Maar hoeveel macht, kracht en kennis die politici en partijen vervolgens in de gemeenteraad hebben? Niet alleen veel kiezers, maar zelfs ook kandidaat-raadsleden hebben geen idee. Twee recente boeken proberen die vraag juist te beantwoorden: Gemeente in de genen en Dorpspolitiek. Door Tim Wagemakers.

Wat is het territorium van de mens?

12 maart 2018 Dát mensen territoria hebben zal door weinigen betwist worden. Bij de vraag waar die zich precies bevinden wordt het voor homo urbanicus al moeilijker. En als de vraag rijst in hoeverre natuur – of specifieker: het Hollandse landschap – nog een territorium van de mens te noemen is, dan wordt het zaak professionele hulp in te roepen. In dit geval: Kester Freriks, die met zijn gevoelige, meanderende Stilte, ruimte, duisternis volgens mij een 'reterritorialisering' van het landschap bewerkstelligt. Dat dat eigenlijk niets nieuws is bewijst Koos van Zomeren (Nog meer vogels), met een korte toegift. Door Christiaan Roodenburg.

Tussen toch en alles: de grote tochten en de natuur

09 maart 2018 Waar is de natuur het grootst? Die vraag bekroop me de afgelopen dagen, tussen Jan van Akens De ommegang, Mathijs Deens Over oude wegen en Koos Dijksterhuis' Handboek voor natuurwandelingen. Met het Boekenweekmotto van Leo Vroman, 'en toch is alles wat we doen natuur', valt ook het wild dansen op het Boekenbal, het hopeloos verdwalen in de mode, de kater achteraf, onder natuur. Ik zou het zelf zoeken tussen de kadavers in de Oostvaardersplassen, de bergen van Noord-Oost-Turkije, liefst dagen onderweg als een trekvogel, maar behalve die natuurlijke onrust gaan de grote tochten juist niet over natuurbeleving. Wandelen in de natuur gaat over belemmeringen uit de weg gaan en je doel bereiken - tenzij je het tot een dag beperkt. Natuur op krantformaat (J.C. Bloem) past het best bij de menselijke aard. Door Daan Stoffelsen.

Nietzsches overwinning op de winter

01 maart 2018 'We geloven er niet meer in dat waarheid nog waarheid blijft als je de sluier van haar aftrekt.' Een van de vele ontmaskeringen in Friedrich Nietzsches De vrolijke wetenschap (1882). De Duitse filosoof (1844-1900) voelde zich als herboren toen hij dit werk schreef. Hij vergeleek het schrijven van dit boek met het ontwaken uit een winterslaap. Hans Driessen en Ard Posthuma zorgden voor een klinkende vertaling van deze klassieker uit de moderne filosofie. Door Jerker Spits.

Lichtvoetig absurdisme

27 februari 2018 Als tiener was ik een groot liefhebber van de dichter C. Buddingh. Zijn werk was lichtvoetig, toegankelijk en tegelijkertijd triest, zwaarmoedig soms. Maar omdat ze de schrijver bij ons op school toch een beetje als een minor poet beschouwden, verloor ik hem uit het oog. Ter gelegenheid van Buddingh’s honderdste geboortejaar verschijnt nu Bazip, Deibel en andere verhalen, een bundel, samengesteld en ingeleid door Wim Huijser, met een verscheidenheid aan zeer korte verhalen en een ‘novelle in hoofdstukken’. Hierin vind ik de Buddingh’ terug  die ik me herinner: kwalitatief misschien wisselvallig, maar heel innemend op zijn goede momenten. Door Bob Hopman.

Vervreemding en onveiligheid

27 februari 2018 Net na de Tweede Wereldoorlog werden de communisten opeens de vijand. Ik heb die tijd niet meegemaakt, dus hier wist ik niet zoveel van. Jolande Withuis' vader Berry was communist, en het eerste telefoonnummer dat zijn dochter kende was dat van het CPN-hoofdkwartier. Zijn ideologie bepaalde alles. Het gezin at niet samen, dat was burgerlijk. Familiebanden, vriendschappen werden vermeden: iedereen kon je verraden. Die vervreemding, dat gevoel van onveiligheid is heel indringend, en Withuis schrijft het heel fijn op, ze ontdekt van alles over de mysterieuze man die later als schaker bekend werd - was dat een vlucht? Door Joop Hopster.

Het verhaal is de held

26 februari 2018 God is dood, stelt de opening van Winter – en de hoop trouwens ook. Brexit was als plaag nog niet erg genoeg, de verkiezing van Trump moest er ook nog overheen. En aangezien God dood is, hebben we het ook nog eens allemaal aan onszelf te danken. Net als in Autumn onderzoekt Ali Smith in Winter het potentieel van de menselijke verbeeldingskracht om in de kou van een gepolariseerde samenleving nog enige warmte te vinden. Het tweede deel van een recensie-tweeluik, in de aanloop naar Smiths komst naar Amsterdam, 13 maart, door Miriam Rasch.

Er is een alternatief

22 februari 2018 De eerste zin van Ali Smiths roman Autumn zet meteen de toon: 'It was the worst of times, it was the worst of times.' De opening van opvolger Winter liegt er ook niet om: 'God was dead: to begin with.' Behalve God is al het andere ook dood: romantiek, literatuur, het boek, jazz, geschiedenis, politiek en het internet, om maar een paar van de slachtoffers te noemen die Ali Smith op de eerste bladzijden in een litanie van de dood memoreert. Hoe te leven in zulke tijden van verschrikking, hoe de barre herfst en winter te doorstaan? Een recensie-tweeluik, in de aanloop naar Smiths komst naar Amsterdam, 13 maart. Door Miriam Rasch.
MINDBOOKSATH : athenaeum