Recensieoverzicht

Amerika bekeken door verbaasde Nederlandse ogen

12 juni 2018 ‘Een van de heerlijkste pennen van Nederland schrijft een van de schrijnendste boeken over de VS die ik ken. Vederlicht, diepgravend en ondraaglijk,’ belooft David van Reybrouck over Amerikanen lopen niet. Leven in het hart van de V.S., het nieuwe boek van Arjen van Veelen. ‘Voortreffelijk!’ roept Tommy Wieringa tegen me vanaf de kaft. Ik hoopte het al! Mijn verwachtingen van het nieuwe boek Arjen van Veelen, gevierd essayist en columnist en nipt verliezer van de Librisprijs 2018, zijn hooggespannen. En die maakt hij uiteindelijk zeker waar. Door Joop Hopster.

Het paradijs op aarde

08 juni 2018 Nergens wordt het leven uitbundiger gevierd dan in Tel Aviv, zegt Jigal Krant, en zijn boek TLV is daar het overtuigende bewijs van. Het is een culinaire ode aan zijn tweede thuis, 'het paradijs op aarde’, en het plezier en enthousiasme spat er vanaf. TLV is een lijvige culinaire gids met ruim honderd recepten, prachtige fotografie en vele verhalen en anekdotes; de vaak humorvolle en informerende inleidingen bij de recepten zijn een plezier om te lezen. Door Debby Koudenburg.

Polderjazz

04 juni 2018 Zelf noemt Rudie Kagie zijn boek Jazzvogels. De sterkste story’s uit de swingpolder een ‘voetnoot bij de jazzgeschiedenis.’ Als beoordeling van deze bundeling artikelen over vooral Nederlandse jazzmusici, is dat veel te bescheiden. Kagies boek biedt dertien nauwgezet gereconstrueerde levensschetsen van jazzmusici, met name actief in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Van sommigen hebben de namen alleen voor intimi nog betekenis. Maar ook schetst hij levendige portretten van bekendere namen als Willem Breuker, Nedly Elstak en Misha Mengelberg, en beschrijft hij het wel en wee van enkele buitenlandse musici als Chet Baker en Nina Simone in Nederland. Door Martin Smit.

Feesten in de buik van de wolf

29 mei 2018 Mac Barnett en Jon Klassen komen naar Amsterdam! De schrijver en illustrator van Bas & Daan graven een gat (met digitaal gemaakte illustraties, die met potlood in warme kleuren ingekleurd zijn, en een prachtige running gag. Een geweldig boek, vindt ook mijn broer Bas), die twee hebben een nieuw boek, De wolf, de eend & de muis. Dat lijkt iets duisterder, maar de twee hebben het idee van Roodkapje of de geitjes in de buik van de wolf heel geestig vertaald naar een eend en een muis. Korte bespreking door Daan Stoffelsen, aangevuld met de trailer.

Niet elke kunsthistoricus kan dat, een Rembrandt herkennen

28 mei 2018 In de inleiding beschrijft Jan Six letterlijk hoe hij het schilderij zag staan bij Christie's, hoe het begon te kriebelen toen hij zich realiseerde dat het waarschijnlijk een Rembrandt was. De taxateurs van Christie's hadden Portret van een jonge man wel herkend als afkomstig uit de kring rondom Rembrandt maar zagen niet dat het vermoedelijk door de schilder zelf is gemaakt. Niet elke kunsthistoricus kan dat, een Rembrandt herkennen, dat is echt een vak apart. Een korte bespreking door Marieke van Ekeren.

Met vaart door de Duitse geschiedenis: Olga van Bernhard Schlink

22 mei 2018 Bernhard Schlink (1944) is een van de meest gelezen schrijvers van de hedendaagse Duitstalige literatuur. In zijn nieuwe roman volg je de titelfiguur Olga door de Duitse twintigste eeuw: van het opkomende nationalisme voor de Eerste Wereldoorlog tot de studentenprotesten in de jaren zestig. Net als Schlinks eerdere romans De voorlezer en De thuiskomst is Olga is het boek in een toegankelijke, filmische stijl geschreven. Door Jerker Spits voor Athenaeum.nl.

Een pleidooi voor realisme

17 mei 2018 ‘Hoe kleiner en toegankelijker de wereld dankzij de goede verbindingen wordt, hoe meer je overdonderd raakt door de complexiteit en talloze schijnbaar onoplosbare en onderling samenhangende problemen,’ schrijft politiek analist Robert D. Kaplan in zijn nieuwste boek De terugkeer van de wereld van Marco Polo. Een vrij enerverend vooruitzicht. Toch waagt Kaplan zich aan het formuleren van een antwoord op deze problemen. Hij neemt de lezer mee in zijn observaties en laat zien hoe de wereld eruitziet door de ogen van een Amerikaanse realist. Door Isadora Dullaert.

Een toegankelijke leidraad voor iedereen die in opstand wil komen

15 mei 2018 Stel je maakt je vreselijk kwaad over onrecht of over misstanden, wat doe je dan? Je kunt natuurlijk je woede afreageren door bij de veroorzaker een steen door het raam te gooien of je hele servies kapot te smijten. Daar koel je weliswaar van af maar het neemt de oorzaak van de woede niet weg, en brengt al helemaal niet de gewenste positieve verandering teweeg. Dus is de vraag, hoe kanaliseer je je woede? En wat onderneem je om een eind aan het onrecht  te maken? Kom je in opstand en, zo ja, hoe dan? Op die vragen probeert Eva Rovers in haar Practivisme, een handboek voor heimelijke rebellen antwoord te geven. Door Martin Smit

The Vory zet Russische onderwereld in perspectief

14 mei 2018 De misdaad in Rusland heeft zich getransformeerd van een systeemvijandige tegencultuur onder het communisme naar een netwerk waarin onder- en bovenwereld met elkaar verweven zijn. Maar er is geen sprake van een strak van boven af geregeerde criminele orde, waarin Poetin en zijn vrienden alles en iedereen beheersen, zo concludeert Mark Galeotti in zijn nieuwe boek The Vory. Door Raymond van den Boogaard.

Wint de essayistische roman de Librisprijs?

07 mei 2018 De toekomst van de Nederlandstalige roman? Het essay. Het is een van de conclusies die je kunt trekken uit de bundel Geen verlangen zonder tekort. De toekomst van de Nederlandstalige roman, samengesteld door Margot Dijkgraaf en Wouter van Gils bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Libris Literatuurprijs. Romanciers - waaronder vier van de zes genomineerden voor de prijs van 2018 -, critici en een enkele academicus doem- en wensdenken over het klassieke literaire genre. Dat denken verrast zelden, het prikkelt wel, het is vaak geestig en soms warrig. Aantekeningen en een vooruitblik naar de uitreiking van de prijs vanavond. Door Daan Stoffelsen.
MINDBOOKSATH : athenaeum