Onze recensies & aanbevelingen

De logistiek en de biografie: Ploos van Amstel en Ferrari

23 juni 2024 Als je mij vraagt: welk boek doet ertoe? Wat zijn je klassiekers? Dan kom ik op mijn werk en mijn grote interesse, op logistiek en biografieën. Op Fysieke distributie. Werken aan toegevoegde waarde van Ad van Goor en mijn vader M.J. Ploos van Amstel en mijn broer Walther, en op Enzo Ferrari’s Mijn leven. Het verhaal van mijn eenzame succes.

Marlies Slegers We moeten je iets vertellen is vol, maar de warmte en de waarheid zijn het waard

22 juni 2024

‘We moeten je iets vertellen.’ Die omineuze woorden, op pagina 20 van de gelijknamige jeugdroman (10+) van Marlies Slegers, zijn bepalend. Wat dan? Hazels ouders gaan scheiden. En: we gaan niet samen op vakantie. En? Er is meer te vertellen, blijkt tijdens deze hartveroverende, wat overvolle coming-of-age vakantieroman, #32 in de Grote Vriendelijke Honderd 2023. Door Daan Stoffelsen.

Beth Lincolns debuut De Swifts is even geestig als spannend als etymologisch

20 juni 2024 De Britse schrijfster Beth Lincoln houdt ervan je op het verkeerde been te zetten. Haar debuut, De Swifts (10+, The Swifts, vertaald door Hanneke van Soest), begint met de repetitie voor een begrafenis en vervolgt met een bizarre familiereünie en schattenjacht die ontaardt in een hilarische etymologische gothic detective. Door Daan Stoffelsen.

Een tijdreisroman over thuisvoelen: Dirk Webers zesde boek Welkom thuis, chrononauten

18 juni 2024

Barend heeft geen ouders meer, maar hij kan tekenen als de beste, en veilingmeester Rieter ziet zijn potentie: wil hij niet voor hem gaan werken? Hij gaat terug in de tijd om verloren kunstwerken te redden. Het zesde boek van Zilveren Griffel- en Thea Beckmanprijswinnaar Dirk Weber heet Welkom thuis, chrononauten, een ingenieus en avontuurlijk en warmbloedig boek over tijdreizen en thuisvoelen. Door Daan Stoffelsen.

Leve Jefferson, de fatsoenlijke held van Jean-Claude Mourlevats dierenactivismefabel

18 juni 2024

Is er een fatsoenlijker wezen en een onwaarschijnlijker held dan de jonge egel Jefferson ten Bosch van Berckebeek? Nee, maar toch geloof je in hem, én in de heerlijke dieren-jeugddetective-met-een-boodschap Jefferson, #65 in de Grote Vriendelijke Honderd, van ALMA-winnaar Jean-Claude Mourlevat, waarvoor vertalers Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken de Filter Vertaalprijs ontvingen. Door Daan Stoffelsen.

Liefde tussen de robots: lees T.J. Klune, Het boomhuis in het bos

17 juni 2024 Wat als politierobots je vader ontvoeren? Het gelukkige leven van Victor, met drie robots in een groot bos, komt tot een bruusk einde - en tot het begin van een reis om dit kwart-menselijke gezin weer bij elkaar te brengen. T.J. Klunes jeugdroman Het boomhuis in het bos (In the Lives of the Puppets, vertaald door Anneke Bok) is nu genomineerd als Beste boek voor jongeren (twaalfjarigen, wat mij betreft). Het is duisterder en enger dan Het weeshuis in de azuurblauwe zee, maar ook geestig en diep-menselijk - ook al loopt er maar één mens in rond. Door Daan Stoffelsen.

De onbeschrijfelijkheid, de rouw, de veerkracht: lees Joan Didions The Year of Magical Thinking

16 juni 2024

Door The Year of Magical Thinking maakte ik kennis met het oeuvre van Joan Didion (1934-2021). Inmiddels ben ik spaarzaam met haar boeken, omdat er nooit meer iets nieuws door haar kan worden geschreven, maar het liefst zou ik al haar boeken achter elkaar lezen. Lees Lieve van Ommen over haar klassieker van de boekverkoper.

Europa: een liefdesverklaring en waarschuwing van een ooggetuige. Lees Timothy Garton Ash!

06 juni 2024

Alles wat we in Europa hebben bereikt, staat nu op het spel. Dat is de strekking van het nieuwe boek van Timothy Garton Ash: Europa. Het is een persoonlijke geschiedenis van een periode van ongekende vooruitgang en een getuigenis van wat er is misgegaan: van de financiële crisis van 2008 tot de oorlog in Oekraïne. Juist nu, bij de Europese Verkiezingen, moeten we dit boek herlezen. Door Wietse de Jonge.

pro-mbooks1 : athenaeum