Onze recensies

Vijftig jaar Querido Kind, nog steeds fris en verrassend

18 mei 2022 Querido Kinderboeken bestaat 50 jaar. De eerste uitgave was meteen een mijlpaal: Annie M.G. Schmidts Pluk van de Petteflet. Daarna volgden vrijwel alle groten van de jeugdliteratuur: Els Pelgrom, Imme Dros, Joke van Leeuwen, Anton Quintana, Guus Kuijer, Bart Moeyaert, Annet Schaap, Anna Woltz én K. Schippers, wiens beroemde gedicht ‘Als je goed om / je heen kijkt / zie je dat alles / gekleurd is’ bedoeld was voor kinderen. Het jubileum wordt gevierd met Het boek van alle mensen, dieren en dingen, een vijfhonderd pagina's dikke bloemlezing met 118 verhalen en prozafragmenten en gedichten. De selectie, deels vertrouwd, vooral verrassend, laat zien hoe goed jeugdliteratuur kan zijn, maar ook dat de aantrekkingskracht ervan niet ophoudt bij je twaalfde. Door Daan Stoffelsen, met medewerking van boekverkopers Elly Ooms en Susanne van der Klei.

Onze kinderen is Van Marissings begrafenisrede: lief, verdrietig, woedend

09 mei 2022 De titel van de vierde roman van Renée van Marissing, redactielid van Terras, blijft een boek lang vragen oproepen. Onze kinderen is het verhaal van twee volwassen dochters, Mia en Iris, en hun vader. En van Mia en Sally, want Sally krijgt een kind. Maar het gaat meer over onze ouders, wie zij zijn en wat ze kunnen doen, over warmte en afstand, alcoholisme en opvoeding.

Wie wint de Libris Literatuurprijs 2022?

09 mei 2022 Leve de jury’s van de literaire prijzen! Weinig lezers hebben zo’n overzicht over een jaar aan boeken als zij. De beste zes romans volgens de jury van de Libris Literatuurprijs zijn geschreven door Nico Dros, Mariken Heitman, Auke Hulst, Deniz Kuypers, Renée van Marissing en Lisa Weeda. Maar wie gaat de Libris Literatuurprijs winnen? Webboekverkoper Daan Stoffelsen maakt de balans op met boekverkopers Bob Kappen, Bart Nijensteen, Elly Ooms, Annetje Rubens, Roel Salemink en Daan van der Valk. Over autobiografie, perspectief, tijdreizen en (voor)ouders.

Waar woonde René Descartes, wie kende hem? Hans Dijkhuis zocht het uit

25 april 2022 Over René Descartes is al menig boek geschreven, maar niet eerder werden louter en alleen zijn Hollandse jaren bestudeerd, en zo nauwkeurig als Hans Dijkhuis dat doet. Met Descartes. Zijn Nederlandse jaren zijn we weer een heleboel wijzer geworden over de zeventiende-eeuwse filosoof die vond dat iedereen beschikt over gezond verstand en dat kan gebruiken. Dijkhuis praat ons bij over de woonplaatsen van Descartes en over zijn vrienden en enkele vijanden. Door Fleur Speet.

Julian Barnes onderzoekt vriendschap en geschiedenis in het geslaagde Elizabeth Finch

08 april 2022 In de nieuwe Julian Barnes, Elizabeth Finch (de vertaling van Ronald Vlek is nu ook verschenen), vertelt een (op alle vlakken) gefaalde acteur over Elizabeth Finch, de hoogleraar bij wie hij ooit het vak Culture and Civilisation volgde. Hij begint haar vanaf het begin meteen te mythologiseren. Zijn blik op dat vak, en hoe ze was, geeft een beeld van een intellectualistische, inspirerende persoon. Iemand van wie je leert, en bij wie je wilt zijn. Na afloop van het college nodigt hij haar uit voor een lunch. Een vriendschap ontstaat - maar pas na twintig jaar, als ze overleden is, leert hij een andere Elizabeth Finch kennen. Door Ghizlan El Hachimi.

De nieuwe Emily St. John Mandel vergt inlevingsvermogen – maar is weer heel menselijk

06 april 2022 Een nieuwe roman van Emily St. John Mandel! Haar zesde, Sea of Tranquility (de vertaling van Lucie Schaap, Zee van rust, verschijnt 19 april), wordt op Goodreads Soft Sci-Fi genoemd. Daar moest ik wel om glimlachen, want dat is precies het gevoel wat ik bij dit boek had. Had, want nu ik stukken teruglees, wint het boek aan waarde: het is een knappe tijdreis- en pandemieroman die eng bekend voorkomt. Door Elly Ooms.

De zus van Toetanchamon, levensecht en ontroerend bij Lida Dijkstra

31 maart 2022 Zelfs na het levendige gesprek in de Grote Vriendelijke Podcast twijfelde ik nog: moet ik Lida Dijkstra’ Schaduw van Toet (voor)lezen? Zoveel historische achtergrond, maakt het dat niet statisch en stijf? Kan een schrijver wat met zo weinig feiten? We zijn twee nominaties voor grote prijzen verder (De Boon! De Woutertje Pieterseprijs!) en ik twijfel allang niet meer: nee, het is levendig en ontroerend, en ja, Dijkstra zet, met behulp van illustrator Djenné Fila een levensecht drama neer over de zus en echtgenote van Toetanchamon. Door Daan Stoffelsen.

Actueel, spannend en overtuigend: Anna Woltz, De tunnel

31 maart 2022 Niet alleen de Woutertje Pieterseprijs-nominatie geeft Anna Woltz’ De tunnel actualiteit: ook het gegeven dat je in metrostations schuilt voor bommen is opeens een bekend gegeven. In Woltz’ roman (Young Adult, 13-14 jaar) doen een veertienjarig meisje en haar broertje dat. Het meisje loopt mank, en is niet zo gelukkig met zichzelf. Maar dan ontmoet ze een rijk meisje dat weggelopen is van haar familie. Die wil het echte leven meemaken, die durft alles. En ze raken bevriend met een jongen die plaatsen in de metrostations verkoopt, een straatschoffie. Zonder de oorlog hadden ze elkaar nooit ontmoet, en door die ontmoeting ontdekt ze dat ze meer kan en meer is dan een mank meisje, ze wordt zelfverzekerder. Het is een spannend, maar ook goed getroffen boek, uitstekend geschreven.

Een wolf willen ontmoeten: Annet Schaaps de Meisjes sprankelt en spettert

31 maart 2022 Ja, Annet Schaaps verhalenbundel de Meisjes, zou een terechte winnaar zijn van de Woutertje Pieterseprijs. Het was de kersttip van Susanne van der Klei (Athenaeum Haarlem) en ook Annick van Kessel (Boekhandel Van Rossum) is enthousiast. Het zijn zeven eigentijdse sprookjes, gebaseerd op klassieke sprookjes. Je herkent wel de oorsprong, maar Schaap heeft het verhaal soms net iets anders gemaakt. Zo is de Roodkapje-variant een verhaal over een meisje dat eigenlijk een wolf wíl ontmoeten, en staan in haar Hans en Grietje-variant twee meisjes centraal: Haasje en Grietje. En hoewel sommige sprookjes het klassieke verhaal volgen, zitten er ook meisjes van nu tussen, die van zich afbijten. Zo vindt het meisje in de Repelsteeltje-variant het eigenlijk niet leuk wat ze doet, en loopt gewoon weg - dat kan natuurlijk niet in sprookjes. En het verhaal wordt wel telkens vanuit die meisjes verteld. Zij pakken de hoofdrol, zij nemen het heft in handen.

Remco Daalder, jaagt, nee verzamelt vogelsoorten

30 maart 2022 Ik zit op 72 waargenomen soorten, dat is niets. Alles was anders geweest als ik als kind een winterkoninkje van dichtbij had gezien, zoals Remco Daalder. Dan was ik nu een soortenjager geweest, zoals hij, en had ik misschien de duizend aangetikt, zoals hij in De soortenjager. Over vogelaars, twitchers en schaamsoorten uiteindelijk doet. Dat boek, over hoe het vogelen ooit begon (door verzamelaars en jagers), over de passie die het voor de een en de topsport die het voor de ander is, en over hoe hij zelf zijn lijst uitbreidde, is interessant en geestig. Een boekverkopersbespreking door Daan Stoffelsen.
pro-mbooks1 : athenaeum