Recensie: Audrey Hepburns keukentafelbiografie

20 mei 2016 , door Debby Koudenburg
| | |

Dat Audrey Hepburn op het witte doek kon koken wisten we natuurlijk al, tenslotte volgde ze in de film Sabrina kooklessen op Le Cordon Bleu, de gerenommeerde kookschool in Parijs waar ze leerde met één hand een eitje te breken (it's all in the wrist) en dat je de oven aan moet zetten wil je soufflé rijzen. Maar wat blijkt… ze kon dus écht koken. Bij Audrey Hepburn thuis gaat niet over Audrey Hepburn de filmster of het stijlicoon maar over Audrey Hepburn de vrouw, moeder, huisvrouw, ambassadeur voor Unicef én enthousiaste kok. Haar zoon Luca Dotti verzamelde in deze keukentafelbiografie, zoals hij het zelf noemt, haar 50 favoriete recepten, veel persoonlijke verhalen en meer dan 250 nooit gepubliceerde privéfoto's.

I love your sunny funny face

Voordat ik in het privéleven van Hepburn dook kon ik de verleiding toch niet weerstaan om m'n geheugen op te frissen en weg te zwijmelen bij Sabrina (1954), Roman Holiday (1953), My Fair Lady (1964) en Funny Face (1957). Zo worden ze niet meer gemaakt (… en gaat er veel tijd zitten in een boekbespreking). Je vraagt je na deze prachtfilms af of je de echte Audrey Hepburn wel wílt leren kennen, maar wanneer je de foto's in het boek bekijkt ontdek je dat ze niet alleen op het witte doek een elegante schoonheid met een heel eigen stijl en een ontwapenende glimlach was. Of, zoals Fred Astaire zingt in Funny Face: 'I love your sunny, funny face…'.

In het boek foto's als kind met haar moeder, de Nederlandse barones Ella van Heemstra en met haar vader, een Britse bankier. Op het strand in Ostia of naast de kerstboom met haar zoon Luca in Rome. Tuinierend in La Paisible, haar droomhuis in Zwitserland waar ze enorme borden Spaghetti al pomodoro serveert tijdens een tuinfeest. Aan het zonnebaden met Hubert de Givenchy, haar favoriete ontwerper of Yul Brynner, een huisvriend. Een heus familiealbum dus: vakanties, etentjes met vrienden, spelend met de honden, de fijne momenten.

Hutspot en Hollywood

Bij het beeld van Audrey Hepburn en Gregory Peck sjezend op een Vespa langs het Colosseum of champagne drinkend op een terras met uitzicht op het Pantheon denk je aan Roman Holiday, die prachtige klassieker uit 1953. Of hoogstens aan spaghetti puttanesca maar zeker niet aan hutspot. Het is het eerste recept in het boek en het herinnerde haar aan de periode dat ze in Nederland woonde, van 1939 tot 1948. De indeling én de recepten in het boek zijn middels verhalen, anekdotes en herinneringen verdeeld over de periodes in haar leven. Van Nederland via Hollywood en Rome naar Zwitserland.

 

Hepburn 1.1  Hepburn 1.2

 

In Nederland - naast de hutspot - chocoladetaart (vanwege de chocoladerepen van de Canadese soldaten na de bevrijding, chocolade was troost na de hongerwinter) en curries: de grootouders van Audrey hadden fortuin gemaakt dankzij de handel met de Nederlandse koloniën en grootvader werd gouverneur in Suriname, vandaar de curry. In Hollywood waar ze haar eerste appartementje huurde toen Sabrina werd opgenomen waren er madeleines voor het ontbijt, met kweeperengelei of kersenjam. En er stond penne alla vodka op het menu in huize Wald:

'Ze kookte graag samen met Conny Wald, de vrouw van de producer Jerry Wald en de beste dinertjes waren bij Connie thuis, waar je begin jaren veertig Clark Gable en Joan Crawford tegen het lijf kon lopen en twintig jaar later Billy Wilder en William Wyler.'

Hepburns liefde voor de Italiaanse keuken wordt in Hollywood al duidelijk met mozzarella in carrozza en een driekleurige caprese maar komt pas echt naar boven wanneer ze in Rome gaat wonen. Ze is gescheiden van Mel Ferrer, wordt verliefd op de romeinse psychiater Andrea Dotti en Luca Dotti, de maker van dit boek wordt geboren. 'Ik ben een romeinse huisvrouw, precies wat ik wilde worden…' zegt Audrey. Op het menu gnocchi alla Romana, fegato alla Veneziana, ossobuco met ave maria allo zafferano, vitel tonné en natuurlijk spaghetti alla puttanesca, 'waar ze dol op was'.

Penne met ketchup

'Toen haar Roman Holidays veranderden in dagelijks leven in Rome, ging mijn moeder zich ontdoen van gekunstelde en omslachtige recepten en gaf ze de voorkeur aan eenvoudig en smakelijk.'

spaghetti al pomodoro of pasta all'amatriciana dus. Het huwelijk houdt geen stand en Audrey verhuist uiteindelijk naar La Paisible in Zwitserland, daar Gstaadse pesto en gepofte aardappels met zalm maar vooral veel groenten en fruit uit eigen tuin: vichyssoise, perziksalade, apple crumble, peren in wijn…

 

Hepburn 2

 

Doris Brynner, de vrouw van Yul en een dierbare vriendin waar Audrey graag samen mee kookte: 'Als we met z'n tweeën waren, aten we gewoon pasta met tomatensaus en vanille-ijs met fudgesaus.' Het boek eindigt dan ook met eenvoud, Audreys basics. Mac and cheese, spaghetti al pomodoro, schnitzel. 'Weet je wat het plan voor vanavond is? We eten penne met ketchup voor de tv.' En dan keek ze het liefst naar grote filmklassiekers en was gek op populaire dansnummers. Hoe goed ze zelf kon dansen - ballet was ooit haar grote ambitie - laat ze in een wervelende dansscène zien in Funny Face, in heuse existentialistische outfit in een rokerige jazzkelder in Parijs. Maar koken kon ze dus ook.

Debby Koudenburg was professioneel kok en is met Tony Telson de drijvende kracht achter cookfreshfood.com. Daarnaast schreef ze samen met Marjolein Kelderman het Handboek voor de studentenkok (en late leerlingen).

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum