Recensie: Vijftig boeken: Atonement (2001)

11 juli 2016 , door Anna Koopman
| | |

Voor het jaar 2001 van Vijftig jaar Athenaeum, vijftig boeken hebben we Atonement geselecteerd. In dit boek maakt een meisje uit de gegoede klasse een fout die grote gevolgen heeft voor haar omgeving. Een van de drie beste (maar ze zijn allemaal goed) McEwans. Het is een favoriet van onze collega Anna Koopman - ze beveelt aan.

Atonement (poëtisch vertaald als Boetekleed) draait om de gevolgen van een leugen van de 13-jarige Briony die een jeugdvriend van haar zus onterecht beschuldigt van een verkrachting. Het verhaal strekt zich uit over 64 jaar en eindigt waar het begint, op een groot landhuis op het Engelse platteland:

'There was a crime. But there were also the lovers. Lovers and their happy ends have been on my mind all night long. As into the sunset we sail. An unhappy inversion. It occurs to me that I have not travelled so very far after all, since I wrote my little play. Or rather, I've made a huge digression and doubled back to my starting place.'

In drie delen vertelt McEwan een spannend en zeer compleet verhaal, van het broeierige eerste deel via een rauwe beschrijving van de Tweede Wereldoorlog rond Duinkerken in het tweede deel tot een bespiegeling op de thema's schuld, verzoening en boetedoening in het derde deel. Het boek eindigt meesterlijk, met een even verrassende als bijzondere epiloog.

Deze zomer krijgt u 20% korting op een selectie van vijftig grote boeken - voor elk jaar van ons bestaan één. De aanbevelingen door Athenaeumcollega's zullen terug te vinden zijn onder de tag 'vijftig boeken'.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum