Recensie: Vijftig boeken: Cathedral (1983)

21 juli 2016 , door Robert Fock
| | |

Vijftig jaar Athenaeum, vijftig boeken, voor elk jaar één gezichtsbepalend boek met 20% korting. Voor 1983 kozen we Raymond Carvers Cathedral, een verhalenbundel van de hogepriester van het Dirty Realism. Van Carver lezen leer je schrijven! De aanbeveling komt van collega Robert Fock.

I said, If I come up there, I want you to do something for me. Name it, Wes said. I said, I want you to try and be the Wes I used to know. The old Wes. The Wes I married. Wes began to cry, but I took it as a sign of his good intentions. So I said, All right, I’ll come up.’

Raymond Carver is in zijn derde bundel Cathedral (genomineerd voor de Pulitzer Prize) op zijn best. Hij verleidt je met zijn rauwe dialogen, rare wendingen en bijna tastbare details. Maar altijd is er het onheil, opgesloten in kleine zinnetjes die doen alsof ze onschuldig zijn. In de twaalf verhalen proberen de hoofdpersonen eraan te ontkomen; altijd zijn er de plannen, is er de verwachting dat het beter zal gaan. Je leeft en hoopt met ze mee, en je denkt dat het deze keer gaat lukken. Maar zelfs als het goed afloopt is er onderweg zoveel kapot gegaan dat de herinnering aan wat er gebeurd is nooit meer uitgewist kan worden.

Deze zomer krijgt u 20% korting op een selectie van vijftig grote boeken - voor elk jaar van ons bestaan één. De aanbevelingen door Athenaeumcollega's zullen terug te vinden zijn onder de tag 'vijftig boeken'.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum