Recensie: Vijftig boeken: In Cold Blood (1966)

07 juli 2016 , door Anneke Reijnders
| | |

De openingstitel van de Vijftig jaar Athenaeum, vijftig boeken is de eerste non-fictieroman ooit. Truman Capote baseerde zijn verhaal op waargebeurde feiten: een boerengezin wordt op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Het is een favoriet van onze Nieuwscentrumcollega Anneke Reijnders - ze beveelt aan.

In Cold Blood is het bloedstollende verslag van de viervoudige zinloze moord op de leden van de familie Cutler in Kansas USA. Capote schreef dit boek in 1966 toen het genre van true crime nagenoeg onbekend was. Hij nam zijn jeugdvriendin Harper Lee op sleeptouw, zelf later auteur van de Pulitzerprijs winnende roman To Kill a Mockingbird. Samen interviewden ze de daders Richard ‘Dick’ Hickock en Perry Smith, die zes weken na de wrede moord werden gearresteerd en niet veel later geëxecuteerd. Fascinerend is dat de buit onbeduidend en onbelangrijk was, en dat de gezinsleden het met de dood moesten bekopen omdat ze een normale familie bleken te zijn - iets wat de daders vanuit hun eigen verleden wezensvreemd was.

‘Imagination, of course, can open any door—turn the key and let terror walk right in.’

Kippenvel gegarandeerd!

Deze zomer krijgt u 20% korting op een selectie van vijftig grote boeken - voor elk jaar van ons bestaan één. De aanbevelingen door Athenaeumcollega's zullen terug te vinden zijn onder de tag 'vijftig boeken'.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum