Recensie: Vijftig boeken: Sophie's Choice (1979)

21 augustus 2016 , door Ruth Kief
| | |

Voor het jaar 1979 selecteerden we Sophie's Choice van William Styron. Een zeer, zeer aangrijpende roman over hoe mensen in extreme situaties zichzelf kunnen verliezen en over hoe taal onmachtig is om heftige gebeurtenissen te beschrijven. Collega Ruth Kief beveelt het boek aan. 

'She faltered. Her hands were trembling. "I was so afraid! They made me afraid of everything! Why don't I tell the truth about myself? Why don't I write down in a book that I was a terrible coward, that I was a filthy collaboratrice, that I done everything that was bad just to save myself?" She made a savage moan, so loud above the racket of the train that heads turned nearby and eyes rolled. "Oh, Stingo, I can't stand living with these things!"'

Een van de meest perverse maar minder bekende aspecten van de Duitse concentratiekampen was dat de nazi's hun slachtoffers tot daders maakten (door de gevangen zelf de gaskamers te laten bedienen bijvoorbeeld). Voor mensen die het niet meegemaakt hebben is het (gelukkig!) onmogelijk om echt te doorvoelen hoe het is om te moeten leven in de wetenschap dat je, als de omstandigheden maar extreem genoeg zijn, tot de meest afschuwelijke dingen in staat bent. De grote verdienste van Sophie's Choice is dat Styron de genadeloze dynamiek van de kampen inzichtelijk maakt en ons de wonden, de pijn en het bittere berouw van de voormalige gevangenen toont. Wat een indrukwekkende roman!

Deze zomer krijgt u 20% korting op een selectie van vijftig grote boeken - voor elk jaar van ons bestaan één. De aanbevelingen door Athenaeumcollega's zullen terug te vinden zijn onder de tag 'vijftig boeken'.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum