Recensie: Vijftig boeken: The Road (2006)

20 juli 2016 , door Roel Salemink
| | |

Vijftig jaar Athenaeum, vijftig boeken, voor elk jaar één. Voor 2006 kozen we Cormac McCarthy's The Road, een postapocalyptische roman waarin een vader en een zoon proberen te overleven te midden van chaos en verwoesting. Roel Salemink, rubrieksbeheerder Klassieke Oudheid, beveelt het boek aan.

2006 is het jaar van de postapocalyptische roman The Road van Cormac McCarthy. Er heeft zich op aarde een catastrofe voorgedaan die zijn weerga niet kent. Wat er precies is gebeurd, een nucleaire ramp of wellicht een enorme meteoriet, weten we niet. Wat we wel weten is dat de wereld rondom de hoofdpersonages, een vader en zijn jonge zoon, een barre woestenij is. Waarom je zou willen overleven in deze dode wereld, slechts bewoond door georganiseerde groepen gewelddadige types met, naar blijkt, kannibalistische trekken? Toch is er steeds de hoop. De hoop dat er ergens een plek is waar het beter is, waar goede en rechtvaardige mensen zijn en waar het mogelijk is een nieuw leven te beginnen. Dat is waar de vader zijn zoon tegen beter weten in heen leidt.

‘With the first gray light he rose and left the boy sleeping and walked out to the road and squatted and studied the country to the south. Barren, silent, godless. He thought the month was October but wasn’t sure. He hadnt kept a calendar for years. They were moving south. There’d be no surviving another winter here.’

Het verdriet over alles dat verloren is en over het uitzichtloze bestaan waarin vader en zoon samen proberen te overleven is zo krachtig beschreven dat het boek je hard raakt. De fascinatie met het einde der tijden ís van alle tijden, en in onze wereld waarin de aarde wordt uitgeput, het klimaat verandert en waarin niet eens zo lang geleden bijna een kernoorlog uitbrak is dit scenario niet ongeloofwaardig. Wat zou u doen in deze situatie?  

Deze zomer krijgt u 20% korting op een selectie van vijftig grote boeken - voor elk jaar van ons bestaan één. De aanbevelingen door Athenaeumcollega's zullen terug te vinden zijn onder de tag 'vijftig boeken'.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum