Recensie: Vijftig boeken: The White Tiger (2008)

24 juli 2016 , door Elly Ooms
| | |

Vijftig jaar Athenaeum, vijftig boeken, voor elk jaar één. Voor 2008 kozen we The White Tiger van de verrassende Booker Prize-winnaar Aravind Adiga. De auteur levert een humoristische schelmenroman af die de klassenstrijd in India onder de loep neemt en bovenal oog heeft voor de hoop van de enorme onderklasse op een betere toekomst. Onze collega Elly Ooms beveelt het boek aan.

In 2007, het jaar vóór The White Tiger uitkwam, reisde ik vier weken door India en bij het lezen van dit verhaal was ik weer helemaal terug in die doldwaze stroom van auto's, riksjas, brommertjes en dromedarissen. De vaart waarmee Adiga het verhaal vertelt, komt helemaal overeen met de energie die je voelt in een stad als Delhi of Mumbai. Het is de snelste en bij vlagen ook grappigste - als de scènes niet zo cynisch waren - crash course voor de Indiase samenleving die je maar kunt lezen. Maar je ontdekt wel dat je als buitenstaander nooit helemaal de finesses van het kastenstelsel, de onderlinge verhoudingen of de politieke verhoudingen zult doorgronden zonder een kenner die je wijst op de finesses.

Het verhaal is eigenlijk een schelmenroman: arme jongen van het platteland ontsnapt aan zijn kaste, wordt chauffeur bij een middenklassefamilie en weet zich door fraude en misdaad op te werken naar een hogere klasse, namelijk die van ondernemer.

Dit alles legt hij in zeven brieven uit aan de president van China die India bezoekt om te leren hoe India zo succesvol is geworden op het globale strijdtoneel.

'Out of respect for the love of liberty shown by the Chinese people, and also in the belief that the future of the world lies with the yellow man and the brown man now that our erstwhile master, the white-skinned man, has wasted himself through buggery, mobile phone usage, and drug abuse, I offer to tell you, free of charge, the truth about Bangalore.'

Deze zomer krijgt u 20% korting op een selectie van vijftig grote boeken - voor elk jaar van ons bestaan één. De aanbevelingen door Athenaeumcollega's zullen terug te vinden zijn onder de tag 'vijftig boeken'.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum