Recensie: Buiten is alles eng

29 december 2017 , door Sofia Hussain
| |

Elliot slikt Moloxetine. Dat helpt tegen zijn angst voor alles en voor zijn grootste vijand, het beest dat zich binnen in hem roert. Elliot is maar voor een paar dingen niet bang: Mam, zijn tante Shirley, Dokter Gibson en de kleur wit. Twee dagen voor Kerst gebeurt het onvoorstelbare: de Moloxetine is op. Mam en Shirley zijn allebei verdwenen tijdens het ophalen van de pillen. Doktor Gibson is op reis. En ze zijn allemaal onbereikbaar vanwege een sneeuwstorm die alle telefoonlijnen overhoop heeft gehaald. Het enige wat er op zit is om Mam te zoeken. Er is alleen een klein probleempje, daarvoor moet hij naar buiten.

Kevin Brooks zet je aan het denken in zijn nieuwe psychologische jeugdthriller: Bang geboren. Op zoek naar een spannend boek voor tijdens de kerstvakantie? Lees dan Bang geboren.

'Een wit niets, koud donker wit… ik graaf me naar binnen, begraaf mezelf diep in de sneeuw… tot aan de ijzige stilte… diep, diep, diep in mijn hol in de grond… en daar lig ik dan, opgekruld tot een bal, met mijn ogen stijf dicht en mijn handen over mijn oren… En de buitenwereld verdwijnt.'

Ellamay

Elliot is bijzonder en daar is niets mis mee, zegt dokter Gibson. We komen eigenlijk ook zeer weinig te weten over Elliot. We weten dat hij bang geboren is, nooit buitenkomt en maar zelden uit zijn kamer. Hij heeft geen sociale contacten behalve met de drie mensen die hij kent sinds zijn geboorte (Mam, Shirley en dokter Gibson). We weten ook dat hij niet in de schoenmaat 43 past. Maar het maakt in dit boek niet uit hoe hij eruitziet, het gaat om wat er in zijn hoofd gebeurt. Hoe zijn angsten werken en nog belangrijker hoe hij werkt.

Hij had een tweelingzusje, ze werden te vroeg geboren en zijn zusje heeft de nacht niet gehaald. Zijn moeder heeft haar nooit een naam gegeven. Elliot wel, een naam en een plek. Ellamay. Ze praat met Elliot en helpt hem door gebeurtenissen heen. Naast Elliot hoort of ziet niemand haar. Ze helpt hem rationeel denken wanneer zijn angsten te groot worden of wanneer hij verlamd raakt door pure paniek. In dit geval heeft hij haar nodig om de confrontatie met zijn angsten aan te kunnen gaan.

In één adem uit

Het boek is één grote puzzel. Er lopen namelijk drie verhaallijnen door elkaar heen, die samen naar de grote finale toe werken. Ik vond dat geweldig. Je blijft aan het lezen en het houdt je nieuwsgierig naar de verschillende personages. Brooks geeft je geleidelijk alle informatie in korte hoofdstukken, waardoor alles zo lang mogelijk mysterieus blijft. Telkens weer maakte hij me nieuwsgierig naar de volgende bladzijde. Ik verloor de tel, tot er opeens geen bladzijden meer over waren. Ik had het boek in één ruk uitgelezen. Brooks hield me op het puntje van mijn stoel tot het allerlaatste woord.

Sofia Sofia Hussain houdt van tekenen en is een wandelende filmencyclopedie. Ze gaat naar school in amsterdam en heeft een obsessie met vissen.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum