Recensie: Een boek om verliefd op te worden

25 mei 2017 , door Cato Draaisma
| | |

Timothée de Fombelles Het schrift van Perle (vertaling Eef Gratama) is een schat uit de sprookjeswereld. Al voordat ik het las was het voor mij waardevol. Toen ik mijn stage bij de Athenaeum Boekhandel afrondde kreeg ik het cadeau. Dat zegt al heel wat over het boek. Mensen die dag en nacht met boeken bezig zijn zullen echt wel een bijzonder boek geven. En dat is het ook. Het is een boek waarin liefde de hoofdrol speelt. Een prins en een fee leven in een prachtig sprookjesrijk met feeën, zevenkoppige monsters en moerasgeesten. 

Eventjes in een sprookjeswereld

Maar wanneer de prins verbannen wordt naar onze wereld, begint de strijd. De strijd om de mensen te bewijzen dat de sprookjeswereld bestaat. Dat is de enige weg terug. Dan zal hij eindelijk zijn grote liefde weer zien.

Twee totaal verschillende werelden laat Timothée de Fombelle prachtig in elkaar overvloeien. De mooiste wereld van de fantasie en sprookjes, en de lelijkste realiteit van oorlog. Op magische wijze verrast dit boek je op elke pagina weer. Met alle poëtische zinnen beland je eventjes in een sprookjeswereld, terwijl het volgende hoofdstuk je juist midden in een gevecht in de tweede wereldoorlog dropt.

'Het leek alsof ik me in een spagaat tussen twee werelden bevond. Aan de ene kant de wereld onder mijn voeten en in de lucht om mij heen: de kasseien op de kaden van Venetië, de wind, de geur van koffie en jasmijn in de straten. Aan de andere kant de sprookjeswereld waarvan dat meisje me een glimp had gegund en die me nog echter leek omdat ik hem voor het eerst zag.'

Al je zintuigen

Dit sprookje is totaal anders dan ik gewend ben. Ik zou het ook geen sprookje willen noemen. Daar is het te complex voor. Wel is het met dezelfde liefde en fantasie geschreven. Met al je zintuigen beleef je het verhaal:

'Ik ontwaakte er pas uit toen mijn lichaam de behagelijke warmte van een vuur, het contact met katoenen lakens en de geur van verbrande dennenappels opmerkte. Een allesoverheersend gevoel van welbehagen na een nachtmerrie.'

Perle komt door allerlei werelden. Hij wordt geboren op een eiland midden in een vervloekt meer in het sprookjesrijk. Komt in het leven van twee Joodse winkeleigenaren in de Tweede Wereldoorlog, in Parijs. Sluit zich aan bij een verzetsgroep en schuilt in grotten. Woont als een kluizenaar in het bos, in Frankrijk. Reist de hele wereld rond en nestelt zich in een vervallen paleis in Venetië. Maar het liefst zou hij willen eindigen in zijn sprookjeswereld.

Eeuwige sprint

Wanneer je net denkt door te hebben hoe dit boek in elkaar zit, blijkt het toch anders te zitten. Steeds komen er weer nieuwe raadsels bij:

'Ik keek naar de muur van koffers, een glanzende wand vol geheimen. Vanaf de eerste dag riep deze raadselachtige plek een prettig soort verdriet in me op, een lokroep, een onbekend verlangen waardoor ik mijn eigen ellende vergat.'

Het is ongelofelijk hoe Thimothée de Fombelle dit boek heeft bedacht. En net wanneer je denkt dat de puzzelstukjes nooit op hun plek zullen vallen, kom je bij de laatste drie hoofdstukken waar je in recordtempo doorheen sprint en daar finish je met een prachtslot. Maar van mij had het een eeuwige sprint mogen zijn.

Ik hoop dat Het schrift van Perle voor jou ook veel waarde zal krijgen. Ik ben er wel zeker van. Dit boek laat je fantasie weer bloeien, ook al ben je volwassen. Het is een familieverhaal dat ik dolgraag aan jou door zou willen geven. Je wordt verliefd op dit boek.

Selfie Cato Cato Draaisma is vijftien jaar oud en zit op het Geert Groote College. Ze liep stage bij de boekhandel.

 

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum