Recensie: Een speciale gave en een mysterieuze verdwijning

14 juni 2017 , door Noa Austen
| | |

Meg Rosoffs Mij niet gezien (vertaald door Jenny de Jonge) gaat over de twaalfjarige Mila. Mila heeft een speciale gave: ze kan door mensen heen kijken. Bijvoorbeeld als je een geheime liefde hebt, of zwanger bent zonder dat je het zelf weet, dan kan Mila dat zien. Dat komt goed van pas als er iemand verdwenen blijkt te zijn. Een origineel en ondanks Mila's gave toch een realistisch boek.

N.B. We brachten vorig jaar een fragment uit Mij niet gezien. Lees het op Athenaeum.nl.

Ze zou met haar vader Gil naar Amerika gaan om zijn beste vriend Matthew op te zoeken. Maar plotseling krijgen ze een telefoontje van Suzanne, de vriendin van Matthew. Ze zegt dat Matthew verdwenen is. Gil snapt er helemaal niks van maar toch gaan ze naar Amerika. Als ze in het huis van Suzanne aankomen ziet Mila, en Mila alleen, meteen allemaal vreemde dingen: Matthews spullen liggen apart van de rest van de spullen in huis, en niks van Matthew is aangeraakt. Dan ontmoet Mila Honey, de hond van Matthew. En Gabriel, de zoon van Matthew.

'Dit is Gabriel', zegt Suzanne.
'Hallo Gabriel!' zegt Gil.
Gabriel knijpt zijn ogen samen maar wordt niet wakker.
Ik raak met de zijkant van mijn vinger Gabriels vuist aan en in zijn slaap doet hij die open en grijpt zich aan me vast. Hij heeft een sterke greep.
De auto is lawaaierig en ze praten met zachte stemmen, dus krijg ik het meeste niet mee. Gabriel zit bij mij achterin, diep in slaap in zijn autozitje. Af en toe doet hij zijn ogen open of steekt een hand uit of schopt met zijn voeten, maar hij word niet wakker. Dan hoor ik Suzanne zeggen:
'Nou, ik hoop dat je de juiste beslissing hebt genomen.' Ze zegt het op een manier die laat doorschemeren dat hij helemaal niet de juiste beslissing heeft genomen en ik weet zeker dat ze het over mijn aanwezigheid hebben.
Het is gaan regenen.
Ik val in slaap op het ritmisch zoeven van de ruitenwisser en bij het zachte gebrom van de pratende Gil en Suzanne. Normaal zou ik op ze afstemmen om te horen wat ze zeggen, maar ik ben te moe om me er druk over te maken.
Gabriel houd nog steeds mijn vinger vast.

De eerste plek waar ze gaan zoeken is het houten huisje waar hij vaak naartoe gaat. Daarna reizen Mila, Gil en Honey allerlei hotels af en ontdekken steeds meer aanwijzingen. Totdat Mila ontdekt dat haar vader iets heeft gedaan wat hij nog nooit eerder heeft gedaan.

Mij niet gezien zit vol met geheimen en mysteries en als lezer moet je best veel geduld hebben om erachter te komen wat de antwoorden op alle vragen zijn. Dat geduld wordt beloond op pagina 190. Die maakt je helemaal vrolijk. Lees zeker ook de pagina’s ervoor, want anders begrijp je het boek niet, maar binnen het boek komt alles samen op deze pagina, en komt de ontknoping in zicht.

Ja, Mila's gave is mysterieus, maar het verhaal lijkt realistisch en daardoor leef je je ook meer in in de hoofdpersoon. Je zou deze Mila ook in het echte leven tegen kunnen komen. Je begrijpt wat ze zegt en denkt. Daarom begrijp je dit boek ook sneller dan andere boeken. Ik heb best veel boeken gelezen en ik vond dit boek heel anders dan alle boeken die ik ooit heb gelezen. Het deed me niet per se denken aan andere boeken en ik weet eigenlijk niet of ik dat fijn vond of niet. Het was een heel origineel verhaal.

Meg Rosoffs manier van dingen overbrengen en verhalen bedenken is bijzonder en meeslepend. Haar boek Hoe ik nu leef ga ik meteen hierna lezen!

Noa Austen Noa Austen is elf jaar en zit vanaf september in groep acht. Haar hobby’s zijn heel veel boeken lezen en gitaar spelen. Haar vader komt uit New York en daar gaat ze graag heen!

 

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum