Recensie: De mensheid in een dorp

12 juli 2018 , door Maartje Kroonen & Daniel van Geem
| |

De roman doet denken aan Lake Wobegon van Garrison Keillor, maar dan met meer drank en seks. Het zijn met mededogen opgeschreven verhalen, allemaal wat tragisch-komisch. We leren de directeur van een breifabriek kennen. Op een nacht droomt hij in het Latijn en besluit daarop om al zijn bezittingen te verkopen - zijn huis, de breifabriek - en van de opbrengsten de eerste drukken van Copernicus en Galilei over het heelal te kopen. En ook een postbeambte die alle post opent en zo alles over iedereen te weten komt. Ze mag blijven werken omdat ze als het geweten van het dorp functioneert. Maar Zomerlicht, en dan komt de nacht gaat ook over de spoken in de supermarkt. Over de onrust die ontstaat als er in de oude breifabriek een restaurant komt. En over ontrouw en wraak. Een boekverkopersbespreking door Maartje Kroonen en Daniel van Geem.

N.B. Zomerlicht, en dan komt de nacht is een van de Athenaeum Zomerboeken. Lees een fragment op Athenaeum.nl. Eerder publiceerden wij voor uit Iets ter grootte van het universum. Een familiesaga en Het verdriet van de engelen.

Het is een van de mooiste boeken van het afgelopen jaar. Zomerlicht, en dan komt de nacht speelt in een dorp in IJsland. De zonderlinge bewoners van dit dorp doen heel menselijk aan, maar hebben wel hun eigen nukken. Het kan er donker zijn, maar het is er ook licht want er wordt gedanst en gedronken en er zijn vrolijke gektes. Jón Kalman Stefánsson schrijft met groot respect over de mensheid, en dat iedereen daarin zijn eigen plaats heeft. En hij schrijft met humor, hij weet daarmee de duisterste passages nog leefbaar te houden. Bovenal blijkt uit zijn proza een vertelplezier dat maar weinig schrijvers bezitten. Zijn zinnen zijn wonderschoon en ontzettend goed vertaald door Marcel Otten.

Maartje Kroonen en Daniel van Geem zijn beiden boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum.

pro-mbooks1 : athenaeum