Recensie: Duister & smerig

09 juli 2018 , door Daniel van Geem
| | |

Eigenlijk is 1793 een herfst- of een winterboek. Niklas Natt och Dag schrijft niet alleen over het jaar 1793, een paar jaar na de Franse Revolutie, maar ook over een vreselijk Zweden: koud, nat, stinkend. De hoofdpersoon, Mikkel, heeft een houten arm en is alcoholist - zoals dat hoort in thrillers. En zo begint het: een jongetje ziet iets in het water drijven, en roept Mikkel erbij. Die is wel wat gewend, en die ontdekt een lichaam, geen armen, geen benen, geen ogen, geen tong - onherkenbaar. Dan komt de voormalig jurist Cecil Winge, gepensioneerd en in de laatste fase van tuberculose, in beeld. Deze speurder gaat samen met Mikkel, een onwaarschijnlijk duo, op zoek naar de achtergrond van de moord. Dat levert een ontzettend spannend, smerig boek op.

N.B. 1793 is een van de Athenaeum Zomerboeken. Lees ook een fragment op Athenaeum.nl.

Oh en dan zijn er nog andere verhalen: een weesjongen die op de vlucht is, een gruwelijk verhaal, en verderop een weesmeisje, óók op de vlucht. En die twee wezen blijken uiteindelijk de oplossing te hebben voor de moord. En dit moet je ook weten: de koning van Zweden is, zo kort na de Franse Revolutie, bang dat hij ook wordt afgezet - daar heeft de moord ook mee te maken.

De sfeer is ontzettend duister, het is echt een vies boek. Maar vooral is het heel spannend. De personages zijn erg gelaagd, en wat ik ook knap vind: het is absoluut niet voorspelbaar. Ook omdat elk boek - er zijn er vier in deze roman, het openingsboek is nog wat standaard, daarna gaat het los - anders is, en je steeds meer losgelaten wordt, steeds meer moet dwalen.

Het is een vlotgeschreven boek, goed vertaald door Lammie Post-Oostenbrink, de toonzetting is modern, en het is geschikt voor een groot publiek. Ja, een beetje Lelieblank, scharlaken rood - maar vooral ook een Zweedse thriller door dat zwaarmoedige. En hij gaat nog twee delen schrijven! 1794 en 1795 in de komende vier jaar - dus de zomerboeken voor de komende jaren zijn al deels ingevuld.

Daniel van Geem is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel.

Delen op

Gerelateerde boeken

MINDBOOKSATH : athenaeum