Recensie: Het klimaat verandert, echt, en dit kun je doen

15 november 2018 , door Helen Westerik
| | | | | | |

Nu hebben we alleen nog maar de leuke dingen van klimaatverandering: een warme, lange zomer. Maar dat verandert, en dat maakt Heleen Ekkers Gevoelstemperatuur. De persoonlijke klimaatzorgen van weerpresentatoren Gerrit Hiemstra, Willemijn Hoebert, Peter Kuipers Munneke en Marco Verhoef pijnlijk voelbaar. Drie meteorologen en een klimaatwetenschapper, de mensen die weten waar ze het over hebben, voorspellen onheil voor al over twee generaties, en vertellen wat ze zelf doen. Ze motiveren en geven handreikingen.

Een persoonlijke noot: als het KNMI niet had bestaan, dan had ik niet bestaan, mijn ouders hebben elkaar daar ontmoet. Dus dit thema ligt mij na aan het hart. Ik ben opgegroeid met weer en milieu, en ik probeer ernaar te leven: ik rijd geen auto, ik eet geen vlees, en ik heb nog één vliegreisje gepland (nou ja, -je, het stijgen en landen zorgt voor de meeste uitstoot). Maar daarna ga ik mijn vakanties per trein doen. Hiemstra, Hoebert, Kuipers Munneke en Verhoef [hieronder een citaat van hem] zijn zelf ook bezig met elektrisch rijden, huizen klimaatneutraal bouwen en verbouwen, en ze eten minder vlees. En ze twitteren tegen de klimaatontkenners in, ook al kun je dan een shitstorm verwachten.

Je gedrag aanpassen is nodig, maken ze duidelijk, want als we niets doen, hebben de Nederlanders over twee generaties, zeg jouw kleinkinderen, een serieus probleem, en over tweehonderd jaar is er geen Nederland meer. We moeten serieus rekening gaan houden met klimaatvluchtelingen en zelfs klimaatoorlogen. Als we niet drastisch ingrijpen, gaat de wereld er heel zorgwekkend uitzien.

En je kan zelf wat doen, daar geeft Gevoelstemperatuur handreikingen voor, het laat je echt nadenken en het motiveert je. Een noodzakelijk boek.

Helen Westerik is rubrieksbeheerder filosofie, film en media bij Athenaeum Boekhandel. Ze is filmhistorica en schrijft ook voor cultureelpersbureau.nl.

 

Marco Verhoef

‘Mensen zien gewoon dat in de zomer de straten vaker vol water staan, mensen zien dat er weinig meer geschaatst wordt en dat de winters dus zachter worden, mensen ervaren dat het zomers echt broeierig warm kan zijn. Iedereen verlangt altijd naar de zomer. Maar de meeste mensen vinden de zomer alleen maar lekker als het 25 graden is en windstil. Als het broeierig warm is met 33 graden of meer en onweer aan het eind van de dag, vinden veel mensen het totaal niet meer leuk.
En mensen horen de verhalen over het wegsmelten van gletsjers. Als je twintig jaar geleden in Oostenrijk bij een gletsjer hebt gestaan en je komt er nu terug, dan zal je het misschien niet op het eerste gezicht zien. Maar als je de vakantiefoto’s naast elkaar legt, dan schrik je je helemaal het leplazarus.’

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum