Recensie: Boos en kwetsbaar

08 april 2019 , door Marieke de Geus
| | | |

Hoera! Bart Moeyaert heeft gisteren op de Bologna Children's Book Fair voor zijn oeuvre de Astrid Lindgren Memorial Award 2019 ontvangen, ook bekend als de 'Nobelprijs voor Jeugdliteratuur' en goed voor bijna 480.000 euro. 'Zijn gecondenseerde en muzikale taal trilt van onderdrukte emoties en onuitgesproken verlangen,' zegt de jury. Een boekverkopersbespreking door Marieke de Geus. 

N.B. Van Bart Moeyaert publiceerden we voor uit Iemands lief.

Zijn laatste jeugdroman, Tegenwoordig heet iedereen Sorry, gaat over de twaalfjarige Bianca. Bianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, zegt haar moeder. Bianca is onhandelbaar, vindt haar vader.

Samen met haar broertje Alan woont Bianca bij haar moeder. Haar vader heeft kort geleden het gezin verlaten voor zijn veel jongere vriendin. Haar broertje eist vanwege zijn hartkwaal alle aandacht op. Bianca voelt zich dubbel verlaten.

In korte hoofdstukken vol krachtige, poëtische zinnen, zet woordkunstenaar Bart Moeyaert de rijke belevingswereld van een moedig, eenzaam en kwetsbaar meisje neer.

'Mama noemt me woest. Ze zegt: "Ik weet wat je voelt, meisje. Zo was ik ook toen ik pakweg zo oud was als jij." (...)
Ze heeft het mis. Ik ben veel woester dan ze denkt, met een verschil: ik maak bijna geen lawaai.'

Let ook op de bijzondere illustraties van Bianca op de omslag: een boze blik die tegelijkertijd kwetsbaarheid uitstraalt. Op de voorkant zijn haar ogen open, op de achterkant dicht. Beter kan niet, prachtig.

Marieke de Geus is boekverkoper bij boekhandel het Martyrium.

pro-mbooks1 : athenaeum