Recensie: Een magisch en avontuurlijk sprookje

18 juli 2019 , door Annick van Kessel
| | |

Het jeugdboek De magische apotheek. Er hangt een geheim in de lucht is het veelgeprezen debuut van Anna Ruhe. Het is een magisch en avontuurlijk sprookje dat tegelijk herkenbaar is omdat normale kinderen de hoofdrol spelen. Het boek gaat over het elfjarige meisje Lucie en haar vroegwijze jongere broertje Benno. Zij verhuizen tegen hun zin in naar het platteland. Doodsaai natuurlijk en ze missen hun vriendjes. Maar dan ontdekken Lucie en Benno een oude apotheek onder hun huis.

N.B. De magische apotheek is een van de Zomerboeken van Athenaeum Boekhandel Roeterseiland. Lees ook een fragment op Athenaeum.nl.

Op de stoffige planken van de apotheek staan flesjes met de vreemdste parfums erin. Elke parfum heeft een andere magische kracht. Als Benno een flesje 'Vergeetachtigheid' laat vallen, vergeten hun ouders dat ze ouders zijn. Lucie en Benno staan er alleen voor. Met de hulp van hun buurjongen Mats begint een avontuurlijke weg naar de oplossing. De kinderen worden tegengewerkt door - hoe klassiek! - een knorrige tuinman, maar uiteindelijk kent het verhaal een goede afloop. Gelukkig maar!

De magische apotheek is het eerste boek in een serie van vier. Vijfjarige Benno is wat te ongeloofwaardig wijs voor zijn leeftijd, maar al met al is het een mooi voorleesboek dat voor zowel jongens als meisjes van zeven tot negen jaar herkenbaar en spannend is. Voor jongens en meisjes van negen tot twaalf jaar oud is het zeer geschikt om zelf te lezen. En een leuke toevoeging is de uitneembare kaart achterin het boek waar alle parfums en hun werking op uitgeschreven staan!

Annick van Kessel is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Roeterseiland.

pro-mbooks1 : athenaeum