Recensie: Kaarten, feiten en absurditeiten

06 november 2019 , door Marius de Smet
| |

Zelfs voor wie het openslaan van welke atlas dan ook letterlijk of figuurlijk een te zware opgave is en/of was, zal het bekijken van Brilliant Maps: An Atlas for Curious Minds een feestje zijn. Dat er tegelijkertijd voor de atlas-verslaafde veel moois te zien valt, pleit nog eens extra voor deze uitgave. Een boekverkopersbespreking door Marius de Smet.

Ian Wright, maker van dit boek, was altijd al geïnteresseerd in wat kaarten konden vertellen over de mensen en economieën van verre landen. Uit zijn blog over Londen ontwikkelde hij geleidelijk zijn Briljant-Mapswebsite, waarop hij bijdragen op kaartgebied vanuit de hele wereld bijeenbracht. De site groeide binnen enkele jaren naar grote populariteit en een ‘best of’ van de kaarten in boekvorm kon eigenlijk niet uitblijven.

Wright laat in zijn voorwoord met de nodige zelfspot weten: ‘There are lies, damned lies, and maps.’ Veel onderwerpen, dus ook die in zijn kaartenverzameling, zijn een kwestie van interpretatie. Met zijn kaarten hoopt Wright in elk geval aan het debat over deze onderwerpen bij te dragen.

Dat doet hij slechts zelden met zwaarwichtigheid en des te meer met humor. Zo is er een kaart van Chili die laat zien dat dat land, naast Europa gelegd, zich van Zuid-Spanje tot de Noordkaap uitstrekt, en geeft de kaart ‘Chile is a ridiculous long country’ als titel mee. En zijn eigen favoriete kaart (die helaas niet in het boek is opgenomen) is ‘1988 East German map of West Berlin’ waarop slechts een grote witte vlek te zien is. Voor verreweg de meeste Oost-Duitsers was West Berlijn immers net zo onbekend en ver weg als de maan…. Historisch feit naast absurditeit.

Dat is nu juist, naast de perfecte uitvoering en vormgeving, wat dit boek mooi, interessant, grappig en leerzaam tegelijk maakt.

Ten slotte nog een paar voorbeelden uit het boek. Het is te leuk om er niet tenminste een paar te noemen:

  • Waar wordt eigen vorm van ‘voetbal’ gespeeld en waar ‘soccer’? In Hongarije zeggen ze ‘labdarugas’ en in Zuid-Afrika ‘sokker’ (weggevertje). ‘Voetbal’ wint het in elk geval in ruime mate!
  • De meeste heavy-metalbands zijn te vinden in… Finland. 65,9 per 100.000 inwoners! In midden-Afrika daarentegen zijn ze met een loep nog niet te vinden.
  • Ga je op vakantie altijd eerst op zoek naar de plaatselijke vestiging van McDonalds, mijdt dan landen als IJsland, Mongolië en Papoea Nieuw-Guinea. Je zult vergeefs zoeken.
  • Het dorp met de langste plaatsnaam bevindt zich natuurlijk in Wales. 58 letters maar liefst bevat de naam. Met Gasselterboerveenschemond (25 letters) doen we het in Nederland toch ook niet slecht.
  • Één ‘zaak’ verbindt in elk geval de Verenigde Staten en het Midden-Oosten: tussen de 90 en 100% van de mannen is besneden.

Kortom: lees, blader en geniet! ‘Curious minds’ hebben we toch allemaal?

Marius de Smet is als boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum onder andere verantwoordelijk voor de atlassen.

Delen op

Gerelateerde boeken

MINDBOOKSATH : athenaeum