Recensie: Kleine aanwijzingen en realistische ontmoetingen

10 december 2019 , door Elly Ooms
| | |

Het werkstuk, of hoe ik verdween in de jungle, het nieuwe boek van Simon van der Geest met illustraties van Karst-Janneke Rogaar en een van Haarlems wintertips, is een aanrader, voor tien- tot twaalfjarigen tot veel ouder. De titel zegt het al: Eva moet een werkstuk maken, over een onderwerp waar je altijd al alles over wilde weten. Komodovaranen, denkt Eva’s buurjongen en vriend Luuk. Haar biologische vader, denkt Eva. Het werkstuk is geestig, aantrekkelijk en spannend. Een boekverkopersbespreking.

Luuk weet meteen waar hij alles over wil weten, namelijk komodovaranen, maar Eva twijfelt dus enorm en wil eigenlijk alleen alles weten over één ding in haar leven: haar biologische vader. Ze gaat op zoek naar informatie over haar vader, die ze helemaal niet kent, haar moeder noemt hem de worm, dievent (Eva denkt dat dat zijn naam is) en wil niks over hem kwijt. Toch vindt Eva aanwijzingen.

Wat Het werkstuk mede zo aantrekkelijk maakt, is hoe Van der Geest laat zien dat het leuk is om een onderzoek te doen, vooral in de hoofdstukjes met de tekeningen van Rogaar. Zo legt Eva uit wat een biologische vader is:

Uit: Simon van der Geest, Het werkstuk. Illustraties Karst-Janneke Rogaar

Langzaam komt Eva achter het verhaal van haar Surinaamse vader en in het tweede deel van het boek gaan we met haar en een filmploeg, zelf maar lezen hoe die erbij komt, naar Suriname en komen diep in de jungle terecht. Daar wordt het allemaal heel spannend, met geesten en enge beesten.

Maar ook met mooie jongens, aardige mensen die allemaal willen helpen en jawel: haar vader! Heel sterk aan het boek is hoe Van der Geest laat zien dat de ontmoeting niet betekent dat Eva en haar vader elkaar meteen aardig vinden of elkaar begrijpen. Dat komt misschien later maar misschien wel niet, dat geeft het boek niet weg. Dat realisme maakt deze spannende, intelligente jeugdroman af.

Elly Ooms is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum