Recensie: Ontroerende gedachtes

22 augustus 2019 , door Harm Hendrik ten Napel
| |

Deze zomer bestaan Singel Uitgevers samen vijfhonderd jaar én zijn ze vijf jaar zelfstandig. Tijd voor een feestje, hoog tijd om onze Singelfavorieten in het zonnetje te zetten. En Maud Vanhauwaert is een van de interessantste jonge dichters van dit moment. Daarom prijzen we vandaag haar tweede bundel Wij zijn evenwijdig aan. Een boekverkopersbespreking door Harm Hendrik ten Napel.

Wij zijn evenwijdig is de tweede bundel van Maud Vanhauwaert. Het is een gek boekje, met steeds twee fragmentjes tekst op de bladzij. Je kunt ze lezen als steeds een los prozagedichtje, maar al snel dringt zich ook de suggestie van een samenhang aan je op.
Het mooie is dat iedere lezer andere verbindingen zal maken. Zo zorgt Vanhauwaert dat je net als zijzelf aan de slag gaat met het beter proberen te begrijpen van een wereld waar in eerste instantie geen pijl op te trekken lijkt. Stukje bij beetje, ieder mens op zijn eigen manier.

Opvallend is Vanhauwaerts kunst om te ontroeren terwijl ze je aan het denken zet. Ze maakt een ingewikkelde gedachte invoelbaar, zoals in dit gedicht:

‘Ik zoek een begin. Een begin waarin de rust regeert. Een landschap, leeg nog, op een slinger vogelsporen na. Vogelsporen lijken nog het meest op vogels, vlak getekend, kleine V’tjes in een rij achter elkaar, en misschien was het maar één tippelaar, maar zo, in de vroege ochtend, wanneer de sneeuw kraakt als nieuw in te lopen leer, lijkt het alsof alles, zoals die ene vogel, mogelijk nog in een veelvoud breekt _

Ook humor ontbreekt niet:

‘Wat is een toekie? Een toekie is een eenzame bever. Zijn er veel toekies dan? De meeste bevers zijn toekies _

 Elk gedichtje maakt zijn eigen, verrassende draai. Vanhauwaert heeft er vaak maar twee zinnen voor nodig:

‘Ik schrijf een gedicht. Ze kijkt over mijn schouder mee en zegt “je hebt toch al eens een gedicht geschreven”_

Wij zijn evenwijdig is veel dingen tegelijk. Vanhauwaerts veelzijdigheid maakt haar tot een van de interessantere dichters van dit moment. Het lijkt me een kwestie van tijd voor ze een grote doorbraak maakt.

Harm Hendrik ten Napel is schrijver, filosoof en boekverkoper. Zijn verhalen en essays verschijnen onder andere in Tirade, Revisor en de Nederlandse Boekengids. Vorig jaar verscheen zijn verhalenbundel Om aan te raken [fragment] bij Uitgeverij Querido.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum