Recensie: Alles wat op het landgoed leeft en groeit

16 juli 2020 , door Ilja Velthuis
| |

Weideland. Een jaar uit het leven van een Engels veld (Meadowland, vertaald door Arthur Wevers), getuigt van een enorme kennis van het West-Engelse landschap; de geschiedenis ervan en de literatuur erover. John Lewis-Stempel, historicus, boer en bestsellerauteur, heeft een scherp observatievermogen voor alles wat op zijn landgoed leeft en groeit en weet dit met veel oog voor detail en enthousiasme op te schrijven. Prachtig!

N.B. Weideland is een van onze Vakantiegelukboeken, maar ook een van de Zomerboeken van Athenaeum Boekhandel Haarlem. Lees ook een fragment uit het begin van het boek op onze site.

'Britain's finest living nature writer,' heeft de Times over Lewis-Stempel gezegd, en met dit boek won hij de Thwaites Wainwright Prize in 2015 - en je begrijpt wel waarom. Weideland overspant een jaar van het meadowland bij Lewis-Stempels boerderij in Herefordshire, van januari tot december, boerenleven, maar ook het leven van dassen, vossen, konijnen, veldleeuweriken en wulpen.

Hier is het echt zomer, en weer schrijft Lewis-Stempel zo mooi:

‘Alle bomen zijn nu helemaal in blad, ook de es.
Boven het weelderige gras hangt de klatergouden gloed van de boterbloemen. Mijn laarzen zijn geel van het stuifmeel. De babyblauwe lucht is roerloos en wordt alleen in beweging gebracht door de vleugelslagen van zwaluwen, die boven het veld op muggen jagen. Maar er is geluid: het constante gebrom van zweefvliegen, het gegons van dazen en het gezoem van bijen.
Het veld ziet er anders uit. Niet alleen omdat ik in de wilde driehoek zit en het perspectief van een hommel over een meer van gras en bloemen heb, maar ook omdat het veld kleiner lijkt wanneer het weiland vol bloemen en planten staat. Het is nu bijna onvoorstelbaar dat dit hetzelfde veld is als de kille en dorre vlakte van de winter. In de zonneschijn fladderen bruine zandoogjes over het gras. De mannetjes zijn op zoek naar een aanlokkelijk vrouwtje en verjagen andere mannetjes.’

Ilja Velthuis is boekverkoper bij Athenaeum Haarlem.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum