Recensie: Een nacht tussen het realistische en bizarre

11 maart 2020 , door Kay Brugmans
| |

Ik las voor het eerst iets van Peter Buurman in Sampler van uitgeverij Das Mag. Van de acht verhalen bleef Buurman me bij. Ik was vergeten waarom precies, totdat ik Een goede nachtrust lag te lezen: die Buurman kan schrijven. En ja, je leest het goed, ik lag. Drie avonden voor het slapen gaan las ik over de inbreker, de soapster, de medewerker van de shoarmatent en de man. En door Buurmans relaxte, bijna dromerige stijl, sliep ik drie nachten geweldig. Een boekverkopersbespreking door Kay Brugmans, voor oost-online.nl.

N.B. Eerder publiceerden we voor uit Een goede nachtrust.

Buurman weet in zijn schrijven te balanceren tussen het realistische en het bizarre. Een goede nachtrust opent met een inbraak, een actie die het hele verhaal zal tekenen. Er blijkt namelijk nog iemand thuis te zijn. Tussen de twee personages ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap, een vriendschap die een nacht lang voor bizarre avonturen zorgt: in een nachtcafé, een shoarmatent, een kliniek voor mensen met een slaapgebrek, op de set van een soap.

En zo kruizen de wegen van onze vier personages zich. De inbreker, de man, de soapster die maar niet in slaap komt, en de medewerker van de shoarmatent die op de langste nacht van het jaar, waarbij de klok een uur wordt teruggedraaid, twee keer hetzelfde uur over moet doen. Een goede nachtrust is een ongelofelijk sterk debuut. Origineel, grappig, zit goed in elkaar, en jeetje wat heb ik er lekker van gedroomd.

Kay Brugmans is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Roeterseiland.

Delen op

Gerelateerde boeken

MINDBOOKSATH : athenaeum