Recensie: Een ridster heeft altijd iets te doen

05 oktober 2020 , door Daan Stoffelsen
| | |

Niet alle superhelden dragen een strak glimmend pak. Vorig jaar nog werd Sinterklaas toegevoegd aan het heldenuniversum, en Janneke Schotvelds dappere ridster voldoet ook aan de eisen: dienstbaar, waakzaam, een beetje ruw, en in staat om een band in vier minuten te plakken en met dieren te praten. Als een geharnaste Pippi Langkous grijpt ze in als een leeuw, standbeeld of schilderij ervandoor gaat, en redt kinderen van verdrinking, pestkoppen en de tandarts. Heerlijke verhalen, met humor en mooie tekeningen van Milja Praagman.

N.B. Van 30 september tot en met 11 oktober is het Kinderboekenweek! Bij aankoop van ten minste € 12,50 aan kinderboeken krijg je tot en met 11 oktober in alle Athenaeum Boekhandels het Kinderboekenweekgeschenk van Arend van Dam cadeau.

Ja, Pippi: stoer en tegendraads. Maar Avonturen van de dappere ridster heeft een strakker ritme dan Lindgrens bundels, en actualiteit (op het strand maakt iedereen selfies, en de minister-president is al jaren verstokt vrijgezel) en diversiteit. Als de bakker van de ridster kwijt is, ontdekt ze hem in een boom in het park.

'De bakker slaakte de diepste zucht ooit. Zijn muts zakte scheef op zijn hoofd, waardoor hij haar met maar één oog aankeek. "Ik ben verliefd."
"O." Daar moest de ridster even over nadenken. Ze wist niet dat je van verliefdheid in een boom kon gaan zitten. Eigenlijk wist ze er sowieso weinig van af, van de liefde.
"Hoe heet ze?" vroeg ze, om de stilte te doorbreken.
"Abdul."'

Abdul van de fietsenwinkel! De ridster doet een onconventiële koppelingspoging - geheimhoudingsplicht heeft deze heldin niet - tuft een keer op de grond, trekt voor de verandering haar zwaard eens niet, roept 'me Grootje' en ruimt alle misverstanden uit de weg. Ze stijgt op haar fiets en gaat op pad, want een ridster heeft altijd iets te doen.

Schotveld laat personages terugkomen, en speelt nadrukkelijk met sprookjesmotieven: niet alleen spreekt de ridster met brutale meeuwen en bezorgde katten, ze ontmoet ook een reus, een levend standbeeld en een prins die in een toren opgesloten zit. Ik vind de kleine verhaaltjes met subtiele magie evenwichtiger, ze onderstrepen dat heldendom niet iets bovennatuurlijks is, maar iets van inventiviteit en goede wil. Maar de achtjarige, die zelf leest, en de zesjarige, die het voorgelezen krijgt, kunnen ze allemaal evenzeer waarderen. En met die liefde komt het, ondanks dat de ridster strandwachten en minister-presidenten afwijst, gelukkig goed.

Daan Stoffelsen is webboekverkoper bij Athenaeum Boekhandel, jurylid, recensent en hoofdredacteur van De Revisor. En vader.

pro-mbooks1 : athenaeum