Recensie: Eigenzinnig, dapper en lief

06 oktober 2020
| |

Raf en Robbie, twee broertjes van negen en vijf jaar, verhuizen met hun ouders vanuit de drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Een totaal andere wereld waarin twee broertjes zich staande proberen te houden.

Met Beste broers heeft Jowi Schmitz een kleine warme wereld geschapen, vol eigenwijze mensen, waarin heus niet alles goed is. De relatie tussen de ouders van de broertjes staat onder hoogspanning: moeder heeft net een nieuwe verantwoordelijke baan in het ziekenhuis waar ze de hele wereld probeert te redden, vader is op zoek naar zichzelf na vele baantjes en volgt de cursus Weten wat je wilt. Opa is een norse man van weinig woorden die een toren bouwt in het bos en oma kampt serieus met haar gezondheid.

Het eerste jeugdboek van Jowi Schmitz verscheen in 2011: Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen. Vijf jaar later volgde het boek Weg, over de vijftienjarige Anna die besluit weg te lopen van huis. En nu Beste broers. Wat opvalt aan de hoofdpersonages in haar boeken is dat ze allemaal eigenzinnig zijn, eigenzinnig en dromerig.

Jowi Schmitz schrijft mooi en lief. Ze blinkt uit in het schrijven van korte zinnetjes die veel zeggen. Zoals bijvoorbeeld over Raf en zijn oma, als de eerste dag op de nieuwe school aanbreekt:

'"Heb je zin?" vraagt oma aan me.
"Helemaal niet."
"Gewoon doorademen," zegt ze alsof dat echt een goed advies is. Bij iemand anders zou ik lachen. Doorademen, duh, anders ga je dood. Maar bij oma niet. Want zij meent dat soort dingen. Doorademen dus.
"Dat is goed, oma," zeg ik. Maar het liefst wil ik tegen haar aan blijven staan. De rest van mijn leven.

‘Dit boek is een ode aan het onnuttige, het kinderlijke, het koppige. Het is een ode aan familie en aan dapperheid,’ schrijft Schmitz in haar dankwoord. En Raf probeert en durft dapper te zijn, in grote en kleine dingen:

'"De wc’s zijn daar." Ze wijst.
Ik ga er toch maar heen. Doe zelfs de deur op slot. En krijg hem daarna gewoon weer open. Bang zijn, toch doen. Hoewel ik niet zeker weet of dat kan, dapper plassen.

Marieke de Geus is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Het Martyrium.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum