Recensie: Er is meer dan nepvlees

21 april 2020 , door Helen Westerik
| | |

De Athenaeum Boekhandels zijn open, je kunt momenteel alleen niet in alle filialen rondneuzen. Daarom raden onze boekverkopers je hier in de komende weken hun nieuwste favorieten aan. Vandaag Helen Westerik over The Chinese Takeaway Cookbook. Bestel het boek op Athenaeum.nl of haal het (bij een van de afhaalbalies) bij onze winkels.

Nadat chef Kwoklyn Wan een jaar geleden zijn eerste kookboek (The Chinese Takeaway Cookbook) lanceerde, vroegen veel mensen naar een vegetarische variant. Die zag een jaar later het licht. Op zijn reizen naar Hongkong ging de derde generatie chef op zoek naar goed vegetarisch eten en kwam bij de boeddhistische keuken uit. Volgens Wan is het vegetarisme de belangrijkste bijdrage van het boeddhisme in Hongkong, afgaande op de recepten in zijn nieuwe boek kan ik hem geen ongelijk geven.

In The Veggie Chinese Takeaway Cookbook wil Wan laten zien dat er meer is dan nepvlees, namelijk groente! Met de juiste bereiding en snijtechniek en een paar simpele kruiden kunnen groenten makkelijk op ieder bord de hoofdrol vervullen. Ook in barre coronatijden is het een makkelijk kookboek: een keer een tripje naar de Chinese supermarkt om alle kruiden en sauzen in huis te halen en daarna haal je de rest gewoon bij de groentewinkel. Op een Chinese gedroogde paddenstoel na zijn alle verse ingrediënten heel makkelijk te vinden. Bloemkool, aubergine en paksoi zijn zelfs bij een slecht gesorteerde winkel nog wel te vinden.

Wan heeft een aantrekkelijk kookboek gemaakt. De fotografie is mooi maar niet zo overgestileerd dat je als thuiskok geïntimideerd raakt. De indeling in soorten gerechten is duidelijk, en ook is in een oogopslag helder hoe lang je in de keuken staat. Veel gerechten zijn, na een kwartiertje julienne snijden, in een paar minuten gepiept. En het resultaat is bijna altijd een mooie, gezonde en lichtverteerbare maaltijd waar je mee voor de dag kunt komen.

Ik heb verschillende gerechten geprobeerd, van soep en dim sum tot loeihete tofu. Allemaal waren ze makkelijk te maken en heel lekker. Zelfs mijn meest kritische gasten (dit was voor de orona-crisis) schepten meerdere keren op. Mijn favoriete gerecht tot nu toe zijn zoete aardappelkoekjes en die loeihete tofu.

Het gebeurt niet vaak dat ik een kookboek binnen een maand niet alleen meerdere keren opensla, maar er ook tweemaal per week uit kook. Nog een maand of twee en ik heb alles gemaakt. Dat lijkt me een stevig compliment voor een kookboekenschrijver.

Helen Westerik is filmhistorica, auteur & boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum