Recensie: Gedoe met een rare vogel

20 mei 2020 , door Marieke de Geus
| |

In 2013 debuteerde Pépé Smit met Fred het (heel erg eigenwijze) hert, waarvan net een mini-editie is verschenen, en zette daarmee een iconisch figuur neer voor jonge kinderen. Met onderkoelde humor en zeer aansprekende illustraties vertelt Smit over de avonturen van Fred, hilarische avonturen die naadloos aansluiten bij de belevingswereld van kleuters. 



In het net verschenen Fred en de rare vogel, haar vijfde boek over het hert, speelt Fred samen met Konijn verstoppertje. Fred wordt tijdens het zoeken naar zijn vriendje afgeleid door een pestvogel die hele nare dingen naar hem roept. Fred wordt er helemaal tureluurs van. Hij vraagt de vogel of hij zijn bekje kan houden, maar dat blijkt voor een pestvogel nogal moeilijk te zijn…

Smit is naast illustrator, voor onder andere de Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad, ook beeldend kunstenaar en dat kenmerkt haar stijl. Ze weet in de gezichtsuitdrukkingen en houdingen van Fred, en in die van de andere dieren in het verhaal, de emoties perfect neer te zetten. Daarnaast is ze zeer taalvaardig. Er valt voor kinderen, en ook voor volwassenen, een hoop te lachen.

Marieke de Geus is boekverkoper bij boekhandel het Martyrium.

© Illustraties Pépé Smit

pro-mbooks1 : athenaeum