Recensie: Mijn week met Yvette van Boven was fantastisch

01 juni 2020 , door Kay Brugmans
|

Een vegetarische auberginecurry met Home Made currypasta, courgette, bamboe, sperziebonen en erwten; burgers van mais, courgette en verse kruiden; spaghetti met chorizo-tomatensaus; een clafoutis met zoete aardappel, spinazie, harissa en courgette; een bonensalade met tuin-, sperziebonen en doperwten met gegrilde haloumi; een heerlijke chocolade-kaneelvla met slagroom... mijn week met Yvette van Bovens Home Made Basics was absoluut fantastisch. Update 5 november 2020: Home Made Basics is verkozen tot Gouden Kookboek 2020!

Ik kook al lang met de boeken van Van Boven, en naar dit 'vervolg' op Home Made (2010) keek ik dus al een tijd uit. Net als Yotam Ottolenghi's Simpel weet Van Boven in Home Made Basics van weinig ingewikkelde ingrediënten - allemaal gewoon te krijgen bij je lokale supermarkt - iets heel bijzonders te maken. Het kookboek is opgedeeld in duidelijke delen (de morgen, de middag, etenstijd en na) en hoofdstukken (pasta, granen, deegwaar, vlees, vis, etc.), die op hun beurt weer bestaan uit verschillende onderdelen ingeleid door een algemene uitleg met de klassieke tekeningen van Van Boven zelf (hoe maak ik hartig zanddeeg, spaghetti, dressing, tortilla's, noem maar op). Die algemene uitleg is waar het Basics van de titel vandaan komt - met dit boek leer je een aantal basisvaardigheden die elke enthousiaste thuiskok goed kan gebruiken. En zelfs als je al ervaring hebt met, bijvoorbeeld, zelf pasta maken, dan kan Van Boven je nog wat nieuws leren.

Waarom Home Made Basics direct één van mijn favoriete kookboeken is geworden, is omdat het vol staat met gerechten die ik, nadat ik een hele dag gewerkt heb, nog kan fabriceren zonder te veel bloed, zweet en tranen (én omdat er recepten in staan voor bananenijs voor je hond (ja, serieus!) en muizenkoekjes voor de kat: Van Boven kookt echt voor het hele huishouden). En ook is het natuurlijk niet zo dat élke curry geserveerd moet worden met home made naanbrood, of elke spaghetti met chorizo-tomatensaus gemaakt hoeft te worden met zelfgemaakte spaghetti (ik had geen zin en gebruikte vlinderpasta). Deze heerlijke bijbel is zo'n kookboek dat echt elke dag van pas komt, na het werk, voor het zondagsontbijt maar ook als je je wilt uitsloven voor je schoonouders. Chapeau, Yvette!

Kay Brugmans is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Roeterseiland.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum